sos grzybowy z pieczarek z kwaśną śmietaną

pasuje do każdego przystawki do mięsa, kurczaka, wątroby, makaronu! Sos grzybowy z pieczarek z kwaśną śmietaną jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Możesz zmieniać przyprawy według własnych upodobań. Pieczarki można zastąpić grzybami leśnymi, kurki i borowiki są idealne.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 57 % 8 g
węglowodany 21 % 3 g
90 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sos grzybowy z pieczarek z kwaśną śmietaną? Weź świeże grzyby: w pieczarkach wskaźnikiem świeżości grzybów jest ich czysty biały kolor i elastyczność. Oczywiście taki sos można przygotować z dowolnych grzybów, a nawet z mrożonych (tylko najpierw je rozmrozić i spuścić nadmiar płynu). Zwróć uwagę, aby olej był rafinowany olej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w małe kostki. Wielkość kostek zależy od pożądanej konsystencji gotowego sosu. Ktoś lubi, aby kawałki cebuli i grzybów dobrze się w nim czuły, a ktoś lubi gładszą konsystencję przypominającą SOS.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj cebulę. Przypominam, że aby olej się nie przypalił, musi być rafinowany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podsmaż cebulę na złoty kolor. Na średnim ogniu jest to około 5-7 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie umyj pieczarki. Zwróć szczególną uwagę na ten proces, aby zmyć cały piasek, który często znajduje się pod kapeluszem. Wysusz grzyby i pokrój w kostkę. Wielkość kostek jest również dla Twojego gustu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wrzuć pokrojone grzyby na patelnię do cebuli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj trochę soli. Sól pomoże usunąć nadmiar wilgoci z grzybów. Smaż grzyby na średnim ogniu przez około 7-10 minut, aż wilgoć całkowicie odparuje i będzie złocista.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W międzyczasie rozpuść mąkę w 150 ml wody. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Mąka jest tutaj potrzebna do zagęszczenia i w zasadzie można ją zastąpić skrobią.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej wodę z mąką na patelnię.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na tym etapie możesz dodać do sosu swoje ulubione przyprawy: ktoś lubi mielony pieprz, a ktoś bardziej lubi mielony czosnek. Skoncentruj się na swoim guście. Gotuj przez 3-4 minuty. SOS szybko zgęstnieje.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj śmietanę. Śmietanę można również zastąpić śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Jeśli dodałeś śmietanę, wymieszaj sos i zdejmij z ognia. Jeśli śmietana, a następnie doprowadzić je do wrzenia i zdjąć z ognia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj ten sos do dowolnego przystawki: świetnie komponuje się z ryżem, kaszą gryczaną i makaronem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy