skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sos grzybowy z pieczarek z kwaśną śmietaną? Weź świeże grzyby: w pieczarkach wskaźnikiem świeżości grzybów jest ich czysty biały kolor i elastyczność. Oczywiście taki sos można przygotować z dowolnych grzybów, a nawet z mrożonych (tylko najpierw je rozmrozić i spuścić nadmiar płynu). Zwróć uwagę, aby olej był rafinowany olej.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w małe kostki. Wielkość kostek zależy od pożądanej konsystencji gotowego sosu. Ktoś lubi, aby kawałki cebuli i grzybów dobrze się w nim czuły, a ktoś lubi gładszą konsystencję przypominającą SOS.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj cebulę. Przypominam, że aby olej się nie przypalił, musi być rafinowany.
Krok 4:
Podsmaż cebulę na złoty kolor. Na średnim ogniu jest to około 5-7 minut.
Krok 5:
W międzyczasie umyj pieczarki. Zwróć szczególną uwagę na ten proces, aby zmyć cały piasek, który często znajduje się pod kapeluszem. Wysusz grzyby i pokrój w kostkę. Wielkość kostek jest również dla Twojego gustu.
Krok 6:
Wrzuć pokrojone grzyby na patelnię do cebuli.
Krok 7:
Dodaj trochę soli. Sól pomoże usunąć nadmiar wilgoci z grzybów. Smaż grzyby na średnim ogniu przez około 7-10 minut, aż wilgoć całkowicie odparuje i będzie złocista.
Krok 8:
W międzyczasie rozpuść mąkę w 150 ml wody. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Mąka jest tutaj potrzebna do zagęszczenia i w zasadzie można ją zastąpić skrobią.
Krok 9:
Wlej wodę z mąką na patelnię.
Krok 10:
Na tym etapie możesz dodać do sosu swoje ulubione przyprawy: ktoś lubi mielony pieprz, a ktoś bardziej lubi mielony czosnek. Skoncentruj się na swoim guście. Gotuj przez 3-4 minuty. SOS szybko zgęstnieje.
Krok 11:
Dodaj śmietanę. Śmietanę można również zastąpić śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu.
Krok 12:
Jeśli dodałeś śmietanę, wymieszaj sos i zdejmij z ognia. Jeśli śmietana, a następnie doprowadzić je do wrzenia i zdjąć z ognia.
Krok 13:
Podawaj ten sos do dowolnego przystawki: świetnie komponuje się z ryżem, kaszą gryczaną i makaronem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g