skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić kurczaka na patelni? Weź produkty według listy. Oczyść kurczaka, usuń nadmiar, dobrze umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Warzywa również dobrze umyj i osusz. Weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu. Zamiast oleju słonecznikowego możesz użyć dowolnego oleju roślinnego do smażenia.
Krok 2:
Pokrój kurczaka na porcje.
Krok 3:
Rozgrzej olej roślinny na patelni. Połóż na nim kawałki kurczaka. Smaż je na średnim ogniu z obu stron, aż się zarumienią. Podczas smażenia posolić i pieprzyć kurczaka do smaku.
Krok 4:
Umyte warzywa obierz i pokrój. Kroję w kostkę. Możesz pokroić w paski, półpierścienie. I zetrzyj marchewki.
Krok 5:
Wyjmij kawałki kurczaka z patelni. Włóż warzywa do resztek oleju i tłuszczu z kurczaka. Smaż je na małym ogniu, mieszając, aż będą miękkie, około 5 do 7 minut. Dodaj łyżkę kwaśnej śmietany do smażenia, wlej pół szklanki wody, mieszaj, aż będzie gładka. Doprowadzić powstały sos do wrzenia, ciągle mieszając.
Krok 6:
Zanurz kawałki kurczaka w powstałym sosie. Kontynuuj duszenie naczynia przez 30-40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dokładny czas duszenia zależy od mocy i rodzaju kuchenki, a także od wielkości kawałków kurczaka. Drób będzie gotowy w dłuższym czasie, ponieważ jest trudniejszy niż w fabryce. Okresowo zdejmuj pokrywkę i sprawdzaj, czy sos się zagotował. W razie potrzeby uzupełnij gorącą wodą.
Krok 7:
Duszony kurczak na patelni jest gotowy. Możesz podawać go natychmiast z dowolnym dodatkiem lub bez.
Duszony kurczak na patelni to wielowymiarowe danie, które można przygotować na każdy gust, używając różnych dodatków warzyw i przypraw.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.
przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g