Duszony kurczak na patelni

miękki i soczysty, szybki i prosty, na obiad i na drugie! Duszony kurczak na patelni to danie, które spodoba się zarówno dziecku, jak i dorosłemu. Sos-sos z cebuli i marchwi ma łagodny, kremowy smak dzięki dodaniu kwaśnej śmietany. Danie okazuje się jasne, piękne, świąteczne.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 15 g
tłuszcze 56 % 20 g
węglowodany 3 % 1 g
241 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić kurczaka na patelni? Weź produkty według listy. Oczyść kurczaka, usuń nadmiar, dobrze umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Warzywa również dobrze umyj i osusz. Weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu. Zamiast oleju słonecznikowego możesz użyć dowolnego oleju roślinnego do smażenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kurczaka na porcje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni. Połóż na nim kawałki kurczaka. Smaż je na średnim ogniu z obu stron, aż się zarumienią. Podczas smażenia posolić i pieprzyć kurczaka do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyte warzywa obierz i pokrój. Kroję w kostkę. Możesz pokroić w paski, półpierścienie. I zetrzyj marchewki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij kawałki kurczaka z patelni. Włóż warzywa do resztek oleju i tłuszczu z kurczaka. Smaż je na małym ogniu, mieszając, aż będą miękkie, około 5 do 7 minut. Dodaj łyżkę kwaśnej śmietany do smażenia, wlej pół szklanki wody, mieszaj, aż będzie gładka. Doprowadzić powstały sos do wrzenia, ciągle mieszając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zanurz kawałki kurczaka w powstałym sosie. Kontynuuj duszenie naczynia przez 30-40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dokładny czas duszenia zależy od mocy i rodzaju kuchenki, a także od wielkości kawałków kurczaka. Drób będzie gotowy w dłuższym czasie, ponieważ jest trudniejszy niż w fabryce. Okresowo zdejmuj pokrywkę i sprawdzaj, czy sos się zagotował. W razie potrzeby uzupełnij gorącą wodą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Duszony kurczak na patelni jest gotowy. Możesz podawać go natychmiast z dowolnym dodatkiem lub bez.

Duszony kurczak na patelni to wielowymiarowe danie, które można przygotować na każdy gust, używając różnych dodatków warzyw i przypraw.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.

przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy