skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wrzuć jajko do miski. Ubij go i stopniowo dodawaj cukier. Musimy połączyć te dwa składniki, aby uzyskać jednorodną masę.
Krok 2:
Tutaj, w misce, wlej ciepłe mleko. Kontynuujmy nieintensywne ubijanie, naszym zadaniem jest połączenie składników.
Krok 3:
Co z drożdżami? Postępuj zgodnie z sytuacją. Moje drożdże trzeba było dodać do mąki, a my mamy semolinę. Wysłałem je do zbóż, wymieszałem.
Krok 4:
Stopniowo dodawaj kaszę mannę z drożdżami do masy. Dokładnie wymieszaj. Tutaj możesz obejść się bez miksera. Ale przyszła kolej na sól. Lekko sól, to słodkie naleśniki.
Krok 5:
Wymieszaj całe to piękno i odłóż na bok, lepiej tam, gdzie jest ciepło. Gdy tylko zobaczysz, że drożdże działają, a semolina pęcznieje, wchłaniając płyn, umieść patelnię na kuchence. Możesz smażyć.
Krok 6:
Ale aby naleśniki były dobrze usmażone, dodajmy masło do tej masy. 1 łyżka. L na tę ilość składników wystarczy. Ubij masę, aby nie było grudek.
Krok 7:
Ubij masę, aby nie było grudek.
Krok 8:
Nasmaruj rozgrzaną patelnię olejem, wlej chochlę do ciasta, obracając patelnię z boku na bok-konieczne jest równomierne rozprowadzenie ciasta na powierzchni. Smażyć naleśniki z obu stron przez półtorej minuty lub dwie, aż się zrumienią i upieczą.
Krok 9:
Podawaj na gorąco z dżemem, kwaśną śmietaną, pysznymi sosami i innymi przyjemnymi dodatkami. I oczywiście z Mewą lub mlekiem itp.
i więcej porad
cukry można wkładać mniej lub więcej – zależy to od twoich planów.
w naleśnikach do kaszy manny można umieścić na przykład rodzynki, mak itp.
smażenie naleśników na kaszy manny jest wygodne lub na małej patelni lub wlewając do formy.
będą jeszcze wspanialsze i delikatniejsze, jeśli będą smażone pod przykryciem na średnim ogniu.
jeśli nie lubisz lub nie bierzesz mleka, zamień je na kefir, sfermentowane mleko, jogurt lub wodę (ale tutaj smak nie będzie tak bogaty).
możesz dodać mąkę do kaszy manny-albo jeden do jednego, albo jak chcesz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g