naleśniki z kaszy manny na drożdżach

delikatne, pachnące, bujne naleśniki-szybkie, proste, smaczne. Te porowate, grube naleśniki stanowią doskonałą alternatywę dla każdego posiłku. Są odpowiednie zarówno na śniadanie, jak i na lunch jako drugie, a na obiad, jeśli oczywiście nie schudniesz. Jeśli spróbujesz, możesz złożyć je w ciasto naleśnikowe, nadziewane różnymi nadzieniami. Są też uniwersalne, ponieważ można je zabrać ze sobą do pracy, w drodze i na łonie natury. Podajemy to, co lubisz bardziej – jest to mleko skondensowane, śmietana, słodkie sosy itp. A z napojów każdy zrobi-zaczynając od aromatycznej herbaty, kończąc na gorącym mleku i innych napojach mlecznych i fermentowanych.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 13 % 6 g
węglowodany 72 % 33 g
216 kcal
IG: 6 / 94 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wrzuć jajko do miski. Ubij go i stopniowo dodawaj cukier. Musimy połączyć te dwa składniki, aby uzyskać jednorodną masę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Tutaj, w misce, wlej ciepłe mleko. Kontynuujmy nieintensywne ubijanie, naszym zadaniem jest połączenie składników.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Co z drożdżami? Postępuj zgodnie z sytuacją. Moje drożdże trzeba było dodać do mąki, a my mamy semolinę. Wysłałem je do zbóż, wymieszałem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo dodawaj kaszę mannę z drożdżami do masy. Dokładnie wymieszaj. Tutaj możesz obejść się bez miksera. Ale przyszła kolej na sól. Lekko sól, to słodkie naleśniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj całe to piękno i odłóż na bok, lepiej tam, gdzie jest ciepło. Gdy tylko zobaczysz, że drożdże działają, a semolina pęcznieje, wchłaniając płyn, umieść patelnię na kuchence. Możesz smażyć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ale aby naleśniki były dobrze usmażone, dodajmy masło do tej masy. 1 łyżka. L na tę ilość składników wystarczy. Ubij masę, aby nie było grudek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij masę, aby nie było grudek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj rozgrzaną patelnię olejem, wlej chochlę do ciasta, obracając patelnię z boku na bok-konieczne jest równomierne rozprowadzenie ciasta na powierzchni. Smażyć naleśniki z obu stron przez półtorej minuty lub dwie, aż się zrumienią i upieczą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj na gorąco z dżemem, kwaśną śmietaną, pysznymi sosami i innymi przyjemnymi dodatkami. I oczywiście z Mewą lub mlekiem itp.

i więcej porad

cukry można wkładać mniej lub więcej – zależy to od twoich planów.

w naleśnikach do kaszy manny można umieścić na przykład rodzynki, mak itp.

smażenie naleśników na kaszy manny jest wygodne lub na małej patelni lub wlewając do formy.

będą jeszcze wspanialsze i delikatniejsze, jeśli będą smażone pod przykryciem na średnim ogniu.

jeśli nie lubisz lub nie bierzesz mleka, zamień je na kefir, sfermentowane mleko, jogurt lub wodę (ale tutaj smak nie będzie tak bogaty).

możesz dodać mąkę do kaszy manny-albo jeden do jednego, albo jak chcesz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy