skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić antrykot wołowy? Przygotuj składniki. Wybierz wysokiej jakości filet wołowy. To jest główny sekret dobrze przygotowanej antrykoty. Grubość mięsa powinna wynosić co najmniej 1,5 cm, ale wszystkie 3-5 cm są lepsze, oddziel mięso od kości i pokrój na 2 kawałki.
Krok 2:
Umyj mięso, osusz je ręcznikami papierowymi, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić. Obficie posyp antrykot pieprzem i solą, dobrze natrzyj mięso przyprawami ze wszystkich stron. Skrop mięso oliwą z oliwek o wysokiej temperaturze dymienia i rozprowadź dłońmi po całym kawałku.
Krok 3:
Lepiej jest wziąć patelnię z powłoką nieprzywierającą. Podpal go i dobrze podgrzej. Połóż mięso i smaż na dużym ogniu przez około 5 minut z jednej strony. Podczas smażenia mięsa bądź dla niego cierpliwy. Nie odwracaj go z wyprzedzeniem.
Krok 4:
Odwróć mięso i smaż przez kolejne 5-7 minut na średnim ogniu. Przenieś wołowinę na talerz, przykryj folią i odstaw na 5-7 minut. Aby nie uzyskać mięsa z krwią, możesz wydłużyć czas smażenia lub przenieść wołowinę do folii i doprowadzić do pełnej gotowości w piekarniku. Otrzymasz średnio wysmażone mięso.
W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g