kotlety z wątróbki wieprzowej

Szybki, prosty, tani, ale nie mniej smaczny. Od dzieciństwa uwielbiam kotlety wątrobowe. Mama często robiła je na moją prośbę. To prawda, głównie z wątroby wołowej, więc jest bogatsza w żelazo niż wieprzowina. Jest to bardzo ważne dla utrzymania poziomu hemoglobiny we krwi. Nie zawracam sobie głowy tym, z jakiej wątroby gotować kotlety-cokolwiek weźmiesz, okaże się bardzo smaczne. Z wątroby wieprzowej kotlety uzyskuje się być może bardziej delikatne i miękkie niż z wołowiny. Cóż, wątróbka wieprzowa jest mniejsza.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 17 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 26 % 9 g
158 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować kotlety z wątróbki wieprzowej, potrzebujemy: wątróbki wieprzowej, kaszy manny, dużego jajka, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz pieczoną wieprzowinę, osusz, usuń wszystkie filmy i kanały. Pokrój na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przełóż wątrobę wieprzową przez maszynkę do mięsa i ubij w blenderze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajko, kaszę mannę, mielony pieprz i sól do mielonego mięsa

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw w temperaturze pokojowej na 15 minut, aby semolina pęczniała.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzać olej roślinny, łyżką wyłożyć ciasto wątrobowe i uformować małe placki. Smaż przez 4 minuty z każdej strony, aż będzie złoty.

wątroba wieprzowa to magazyn składników odżywczych dla ludzkiego ciała. Jest bogaty w witaminę A, pierwiastki śladowe, takie jak cynk, miedź i żelazo, a także niezbędne aminokwasy. Wątroba wieprzowa różni się od porowatej struktury cielęcej i wołowej w obszarze cięcia. Potrawy z wątroby nasycają organizm przydatnymi enzymami, które poprawiają trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Potrawy wątrobowe spowalniają proces starzenia, przywracają odporność, zapobiegają powstawaniu nowotworów nowotworowych i cukrzycy, poprawiają wchłanianie wapnia i rozkład białek, sprzyjają wzrostowi włosów i paznokci. 

dlatego danie z wątroby powinno być w diecie przynajmniej raz w tygodniu, podobnie jak ryba.

ale nie każda wątroba wieprzowa jest zdrowa, ponieważ może być skażona szkodliwymi bakteriami. Ponadto, może być uszkodzony w wyniku nieprawidłowego przechowywania. Dlatego musisz ostrożnie wybrać wątrobę. I nie przechowywać w lodówce przez długi czas. Im szybciej gotujesz po zakupie, tym lepiej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wątróbka wieprzowa - 109   kcal/100g

Podobne przepisy