skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować kotlety z wątróbki wieprzowej, potrzebujemy: wątróbki wieprzowej, kaszy manny, dużego jajka, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Opłucz pieczoną wieprzowinę, osusz, usuń wszystkie filmy i kanały. Pokrój na małe kawałki.
Krok 3:
Przełóż wątrobę wieprzową przez maszynkę do mięsa i ubij w blenderze.
Krok 4:
Dodaj jajko, kaszę mannę, mielony pieprz i sól do mielonego mięsa
Krok 5:
Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw w temperaturze pokojowej na 15 minut, aby semolina pęczniała.
Krok 6:
Na patelni rozgrzać olej roślinny, łyżką wyłożyć ciasto wątrobowe i uformować małe placki. Smaż przez 4 minuty z każdej strony, aż będzie złoty.
wątroba wieprzowa to magazyn składników odżywczych dla ludzkiego ciała. Jest bogaty w witaminę A, pierwiastki śladowe, takie jak cynk, miedź i żelazo, a także niezbędne aminokwasy. Wątroba wieprzowa różni się od porowatej struktury cielęcej i wołowej w obszarze cięcia. Potrawy z wątroby nasycają organizm przydatnymi enzymami, które poprawiają trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Potrawy wątrobowe spowalniają proces starzenia, przywracają odporność, zapobiegają powstawaniu nowotworów nowotworowych i cukrzycy, poprawiają wchłanianie wapnia i rozkład białek, sprzyjają wzrostowi włosów i paznokci. 
dlatego danie z wątroby powinno być w diecie przynajmniej raz w tygodniu, podobnie jak ryba.
ale nie każda wątroba wieprzowa jest zdrowa, ponieważ może być skażona szkodliwymi bakteriami. Ponadto, może być uszkodzony w wyniku nieprawidłowego przechowywania. Dlatego musisz ostrożnie wybrać wątrobę. I nie przechowywać w lodówce przez długi czas. Im szybciej gotujesz po zakupie, tym lepiej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wątróbka wieprzowa - 109 kcal/100g