antrykot wieprzowy w piekarniku

Jak prawidłowo ugotować antrykot wieprzowy, przeczytaj przepis. Aby przygotować antrykot, możesz wziąć mięso na kości lub polędwicę międzyżebrową. Najważniejsze, że jest świeży, nie rozmrożony. Taki produkt będzie jeszcze bardziej soczysty i delikatny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 13 g
tłuszcze 47 % 23 g
węglowodany 27 % 13 g
322 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić antrykot wieprzowy w piekarniku? Przygotuj składniki. Potrzebujemy: mięso wieprzowe z kością lub bez, najlepiej z smugami tłuszczu; płynny miód; olej roślinny; mielony czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wieprzowinę na porcje o grubości około 1 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ze wszystkich stron natrzyj powstałe kawałki mięsa solą i pieprzem. Obficie posmaruj antrykoty olejem roślinnym i płynnym miodem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż wieprzowinę na wyłożonej folią blasze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia. Lepiej jest wziąć 2 warstwy folii, aby tłuszcz uwolniony z mięsa nie poplamił blachy do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj mięso folią i ostrożnie zawiń krawędzie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż mięso do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut. Następnie usuń górną warstwę folii. Ponownie posmaruj antrykoty miodem. Włóż wieprzowinę do piekarnika na 5 minut. Wyjmij antrykoty z piekarnika, ponownie przykryj folią i odstaw na 8-10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj antrykoty z gorącymi gotowanymi ziemniakami lub z ryżem, makaronem, kaszą gryczaną. Smacznego!

podobnie jak wiele innych dań mięsnych, antrykot przybył do Rosji z kuchni francuskiej. Przetłumaczone z francuskiego oznacza mięso między żebrami. Początkowo chodziło o surowce wołowe, jednak z czasem woły jako jedyne źródło antrekotów straciły swoje znaczenie, a słowo to zaczęło oznaczać każdy kawałek polędwicy z żebrem. Dziś jest to jednak najczęściej wołowina, a kawałek wieprzowiny na żebrze można również nazwać antrykot. Co więcej, czasami pojawiają się frazy rybny antrykot, antrykot sumów i inne absurdy, które zaczynają być dość mocno zakorzenione we współczesnym języku.

więc chodzi o polędwicę na żebrze. Mięso w tym miejscu tuszy jest soczyste i delikatne, idealne do szybkiego smażenia bez dodatkowego duszenia, które zwykle nadaje potrawie dodatkową miękkość. Nawiasem mówiąc, czasami można znaleźć pojęcie podwójnego antrykotu, nie wierz w pierwszą myśl, to nie są dwa kawałki mięsa, ale jeden, ale z dwoma żebrami.
jeśli usmażysz antrykot na średnim lub niskim ogniu, okaże się suchy. Mocne pieczenie zapewni chrupiącą, rumianą skórkę i soczysty, upieczony środek.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy