skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić antrykot wieprzowy w piekarniku? Przygotuj składniki. Potrzebujemy: mięso wieprzowe z kością lub bez, najlepiej z smugami tłuszczu; płynny miód; olej roślinny; mielony czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Pokrój wieprzowinę na porcje o grubości około 1 cm.
Krok 3:
Ze wszystkich stron natrzyj powstałe kawałki mięsa solą i pieprzem. Obficie posmaruj antrykoty olejem roślinnym i płynnym miodem.
Krok 4:
Połóż wieprzowinę na wyłożonej folią blasze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia. Lepiej jest wziąć 2 warstwy folii, aby tłuszcz uwolniony z mięsa nie poplamił blachy do pieczenia.
Krok 5:
Przykryj mięso folią i ostrożnie zawiń krawędzie.
Krok 6:
Włóż mięso do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut. Następnie usuń górną warstwę folii. Ponownie posmaruj antrykoty miodem. Włóż wieprzowinę do piekarnika na 5 minut. Wyjmij antrykoty z piekarnika, ponownie przykryj folią i odstaw na 8-10 minut.
Krok 7:
Podawaj antrykoty z gorącymi gotowanymi ziemniakami lub z ryżem, makaronem, kaszą gryczaną. Smacznego!
podobnie jak wiele innych dań mięsnych, antrykot przybył do Rosji z kuchni francuskiej. Przetłumaczone z francuskiego oznacza mięso między żebrami. Początkowo chodziło o surowce wołowe, jednak z czasem woły jako jedyne źródło antrekotów straciły swoje znaczenie, a słowo to zaczęło oznaczać każdy kawałek polędwicy z żebrem. Dziś jest to jednak najczęściej wołowina, a kawałek wieprzowiny na żebrze można również nazwać antrykot. Co więcej, czasami pojawiają się frazy rybny antrykot, antrykot sumów i inne absurdy, które zaczynają być dość mocno zakorzenione we współczesnym języku.
więc chodzi o polędwicę na żebrze. Mięso w tym miejscu tuszy jest soczyste i delikatne, idealne do szybkiego smażenia bez dodatkowego duszenia, które zwykle nadaje potrawie dodatkową miękkość. Nawiasem mówiąc, czasami można znaleźć pojęcie podwójnego antrykotu, nie wierz w pierwszą myśl, to nie są dwa kawałki mięsa, ale jeden, ale z dwoma żebrami.
jeśli usmażysz antrykot na średnim lub niskim ogniu, okaże się suchy. Mocne pieczenie zapewni chrupiącą, rumianą skórkę i soczysty, upieczony środek.
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g