skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ziemniaki po ukraińsku? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Obierz ziemniaki i cebulę i spłucz z zanieczyszczeń. Pozostaw obrane ziemniaki na długo w tej formie, w przeciwnym razie staną się czarne. Ale nie jest konieczne napełnianie go wodą-wpłynie to negatywnie na jakość derunów, ponieważ skrobia, która jest tak potrzebna w derunach, wejdzie do wody.
Krok 2:
Do gotowania weź wygodną, głęboką miskę, aby nic nie wypadło podczas mieszania. Zetrzyj cebulę na drobnej tarce do miski. Stanie się jak puree z cebuli.
Krok 3:
Natychmiast zetrzyj drobno ziemniaki. Wymieszaj z puree cebulowym, aby nie zaczął ciemnieć.
Krok 4:
Dodaj jajko, sól i odrobinę przyprawy do miski. Jako przyprawa wystarczy zmielony czarny pieprz i trochę papryki.
Krok 5:
Następnie dodaj posiekane świeże zioła.
Krok 6:
Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. Jeśli sok pojawi się z ziemniaków, należy go spuścić.
Krok 7:
Do smażenia podgrzej skorodę i wlej olej roślinny na 2-3 mm.łyżką rozłóż trochę masy ziemniaczanej i smaż na małym ogniu z obu stron.
Krok 8:
Gotowe deruny będą miały apetyczny złoty kolor. Zdejmij je na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar oleju.
Krok 9:
W przypadku derunów ziemniaczanych sos czosnkowy jest doskonałym dodatkiem. Aby go przygotować, wymieszaj śmietanę z posiekanymi ziołami i dodaj czosnek przepuszczony przez prasę.
Krok 10:
Połóż gotowe deruny ziemniaczane na talerzu i uzupełnij sosem śmietanowym. Podawaj je na gorąco. Smacznego!
dla odpowiednich derunów ziemniaki powinny być bogate w skrobię. Możesz sprawdzić ziemniaki w następujący sposób: pokrój jeden ziemniak na pół i pocieraj połówki o siebie przez 30 sekund. Puść dolną połowę - powinna pozostać "przyklejona". Jeśli odpadnie, do masy ziemniaczanej należy dodać trochę skrobi.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g