deruny ziemniaczane po ukraińsku

w pośpiechu, niesamowicie smaczne, proste, na co dzień! Deruny ziemniaczane po ukraińsku to doskonałe rodzinne danie budżetowe, które można przygotować na obiad. Podawaj je na gorąco z dowolnym pikantnym sosem lub kwaśną śmietaną, ze świeżymi ziołami i warzywami!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 61 % 14 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ziemniaki po ukraińsku? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Obierz ziemniaki i cebulę i spłucz z zanieczyszczeń. Pozostaw obrane ziemniaki na długo w tej formie, w przeciwnym razie staną się czarne. Ale nie jest konieczne napełnianie go wodą-wpłynie to negatywnie na jakość derunów, ponieważ skrobia, która jest tak potrzebna w derunach, wejdzie do wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do gotowania weź wygodną, głęboką miskę, aby nic nie wypadło podczas mieszania. Zetrzyj cebulę na drobnej tarce do miski. Stanie się jak puree z cebuli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Natychmiast zetrzyj drobno ziemniaki. Wymieszaj z puree cebulowym, aby nie zaczął ciemnieć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajko, sól i odrobinę przyprawy do miski. Jako przyprawa wystarczy zmielony czarny pieprz i trochę papryki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj posiekane świeże zioła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. Jeśli sok pojawi się z ziemniaków, należy go spuścić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do smażenia podgrzej skorodę i wlej olej roślinny na 2-3 mm.łyżką rozłóż trochę masy ziemniaczanej i smaż na małym ogniu z obu stron.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe deruny będą miały apetyczny złoty kolor. Zdejmij je na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar oleju.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W przypadku derunów ziemniaczanych sos czosnkowy jest doskonałym dodatkiem. Aby go przygotować, wymieszaj śmietanę z posiekanymi ziołami i dodaj czosnek przepuszczony przez prasę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż gotowe deruny ziemniaczane na talerzu i uzupełnij sosem śmietanowym. Podawaj je na gorąco. Smacznego!

dla odpowiednich derunów ziemniaki powinny być bogate w skrobię. Możesz sprawdzić ziemniaki w następujący sposób: pokrój jeden ziemniak na pół i pocieraj połówki o siebie przez 30 sekund. Puść dolną połowę - powinna pozostać "przyklejona". Jeśli odpadnie, do masy ziemniaczanej należy dodać trochę skrobi.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. 

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy