skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wołowinę w sosie sojowym? Przygotuj jedzenie. Weź wołowinę dobrej jakości, lepiej, jeśli jest to polędwica. Opłucz go i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Jeśli na mięsie są jakieś żyły, odetnij je. Pokrój wołowinę najpierw na talerze, a następnie w paski. Staraj się, aby cięcie przebiegało przez włókna — mięso z tego będzie bardziej miękkie.
Krok 2:
Chili - dla amatora, dodaj go delikatnie, do smaku. Jeśli jesteś jednym z nich, pokrój pieprz obrany z nasion i łodyg w dowolny sposób. Uwielbiam cienkie paski. Możesz pokroić w pierścienie, a nawet włożyć całą paprykę. Nie jest to ważne, ponieważ podczas smażenia i Duszenia chili straci część swojej ostrości.
Krok 3:
Przygotuj pojemnik, w którym mięso będzie marynowane. Odpowiednie są naczynia ze szkła, ceramiki, stali nierdzewnej, ale lepiej nie brać aluminium, może się utleniać. Włóż do niego kawałki mięsa i pieprzu. Tutaj umieść obrany i posiekany czosnek w wygodny dla Ciebie sposób. Drobno go pokroiłem, możesz go przepuścić przez prasę lub zetrzeć.
Krok 4:
Polej sosem sojowym. Wymieszaj mięso, powinno być całkowicie pokryte.
Krok 5:
Trzymaj mięso w marynacie przez jedną do dwóch godzin. Trzymałam godzinę.
Krok 6:
Obierz i posiekaj cebulę. Chcesz-drobno, chcesz-słomki. Wybrałem drugą opcję, wydaje mi się, że słoma cebulowa wygląda piękniej w gotowym naczyniu.
Krok 7:
Podgrzej patelnię lub patelnię na dużym ogniu, wlej do niej olej, dobrze podgrzej. Ułóż cebulę i podsmaż, mieszając, na dużym ogniu, aby była przezroczysta.
Krok 8:
Gdy cebula będzie gotowa, wyślij kawałki wołowiny na patelnię wraz z marynatą.
Krok 9:
Smaż mięso z cebulą, ciągle mieszając, na dużym ogniu. Do tej procedury wystarczy 10-15 minut.
Krok 10:
Zasadniczo mięso można już jeść i nakryć do stołu na tym etapie. Ale jeśli chcesz, aby był jeszcze delikatniejszy, dusić go, zalewając go wrzącą wodą, przez kilka godzin (jeśli masz czas). W razie potrzeby dodaj więcej wrzącej wody.
Krok 11:
W obu przypadkach wołowina jest niezwykle smaczna i delikatna. Wołowina w sosie sojowym podawana jest z dowolnym dodatkiem, najlepiej z warzywami. Smacznego!
dodawanie przypraw do tego dania kuchni chińskiej nie jest tego warte, ponieważ mięso ma swój własny smak i nie jest pożądane ubijanie go innymi-sos sojowy poradzi sobie z tym zadaniem
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g