wołowina w sosie sojowym

pikantny, pikantny, niezwykły smak, z dostępnych produktów! Wołowina w sosie sojowym to oryginalne danie przygotowane zgodnie ze wszystkimi zasadami kuchni orientalnej. Najpierw mięso jest marynowane przez długi czas, a następnie szybko smażone na dużym ogniu, dzięki czemu jest delikatne i miękkie.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 14 g
tłuszcze 28 % 9 g
węglowodany 28 % 9 g
149 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wołowinę w sosie sojowym? Przygotuj jedzenie. Weź wołowinę dobrej jakości, lepiej, jeśli jest to polędwica. Opłucz go i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Jeśli na mięsie są jakieś żyły, odetnij je. Pokrój wołowinę najpierw na talerze, a następnie w paski. Staraj się, aby cięcie przebiegało przez włókna — mięso z tego będzie bardziej miękkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Chili - dla amatora, dodaj go delikatnie, do smaku. Jeśli jesteś jednym z nich, pokrój pieprz obrany z nasion i łodyg w dowolny sposób. Uwielbiam cienkie paski. Możesz pokroić w pierścienie, a nawet włożyć całą paprykę. Nie jest to ważne, ponieważ podczas smażenia i Duszenia chili straci część swojej ostrości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj pojemnik, w którym mięso będzie marynowane. Odpowiednie są naczynia ze szkła, ceramiki, stali nierdzewnej, ale lepiej nie brać aluminium, może się utleniać. Włóż do niego kawałki mięsa i pieprzu. Tutaj umieść obrany i posiekany czosnek w wygodny dla Ciebie sposób. Drobno go pokroiłem, możesz go przepuścić przez prasę lub zetrzeć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Polej sosem sojowym. Wymieszaj mięso, powinno być całkowicie pokryte.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Trzymaj mięso w marynacie przez jedną do dwóch godzin. Trzymałam godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz i posiekaj cebulę. Chcesz-drobno, chcesz-słomki. Wybrałem drugą opcję, wydaje mi się, że słoma cebulowa wygląda piękniej w gotowym naczyniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podgrzej patelnię lub patelnię na dużym ogniu, wlej do niej olej, dobrze podgrzej. Ułóż cebulę i podsmaż, mieszając, na dużym ogniu, aby była przezroczysta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy cebula będzie gotowa, wyślij kawałki wołowiny na patelnię wraz z marynatą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smaż mięso z cebulą, ciągle mieszając, na dużym ogniu. Do tej procedury wystarczy 10-15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zasadniczo mięso można już jeść i nakryć do stołu na tym etapie. Ale jeśli chcesz, aby był jeszcze delikatniejszy, dusić go, zalewając go wrzącą wodą, przez kilka godzin (jeśli masz czas). W razie potrzeby dodaj więcej wrzącej wody.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W obu przypadkach wołowina jest niezwykle smaczna i delikatna. Wołowina w sosie sojowym podawana jest z dowolnym dodatkiem, najlepiej z warzywami. Smacznego!

dodawanie przypraw do tego dania kuchni chińskiej nie jest tego warte, ponieważ mięso ma swój własny smak i nie jest pożądane ubijanie go innymi-sos sojowy poradzi sobie z tym zadaniem

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.



kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy