marynowane kalmary

najsmaczniejsze-łatwe i proste - na świątecznym stole! Marynowane kalmary w sklepach są często nieracjonalnie drogie. Przygotujmy je więc w domu, wydając znacznie mniej! Każdy początkujący poradzi sobie z przepisem-wszystko jest niezwykle proste i jasne! I tak, jest niesamowicie pyszny!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 12 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 9 % 2 g
139 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować kalmary w domu? Najpierw przygotuj marynatę. Weź oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Czosnek obrać i drobno posiekać. W razie potrzeby możesz przepuścić czosnek przez prasę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Chili pokrój w pierścienie. Jeśli chcesz zmniejszyć ostrość papryki, usuń nasiona. Możesz także zastąpić czerwone chili zielonym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń skórkę z cytryny. Natychmiast pocieram skórkę z całej dokładnie umytej i wysuszonej cytryny na drobnej tarce-jest to wygodniejsze i szybsze. Następnie pokrój cytrynę na pół i wyciśnij sok z każdej połówki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj pietruszkę. Jeśli lubisz bardziej pikantny smak, zastąp pietruszkę kolendrą lub użyj dwóch rodzajów zieleni jednocześnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W misce połącz czosnek, pietruszkę, chili, sok i skórkę z cytryny. Dodaj słodki sos chili i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli nie masz słodkiego sosu chili, możesz albo nic dodać, albo dodać keczup pomidorowy. Marynata jest gotowa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz zajmij się gotowaniem kalmarów. Użyłem nieobranych mrożonych kałamarnic, ale najwygodniej jest pracować z już przygotowanymi kałamarnicami. Są sprzedawane w stanie zamrożonym jako rurki do nadziewania. Całkowita waga rozmrożonych kałamarnic powinna wynosić 500 g, więc weź je z marginesem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli masz nieprzetworzone kalmary, obierz je ze skóry i wnętrzności, usuń płytkę chitynową. Oddziel płetwy ogonowe od ciała kałamarnicy. Pokrój tusze kalmarów w pierścienie. Pokrój płetwy ogonowe w paski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Włóż kalmary i smaż, mieszając, na średnim ogniu nie dłużej niż 2-3 minuty. Nie smaż dłużej!!! W przeciwnym razie kałamarnica stanie się twarda jak guma.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś kalmary do miski, zalej marynatą i wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dokręć miskę kałamarnicy folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na noc, aby miały czas na dobre marynowanie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż gotowe kalmary wraz z marynatą na talerzu i podawaj. Smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g

Podobne przepisy