skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy potrzebne do gotowania duszonej kapusty z ziemniakami na patelni. Będziesz potrzebował soczystej białej kapusty, kruchych ziemniaków, marchwi, cebuli, odrobiny koncentratu pomidorowego, soli, czarnego pieprzu i oleju roślinnego.
Krok 2:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zetrzyj obrane marchewki na grubej tarce. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę. łyżka oleju roślinnego i włóż posiekane warzywa. Mieszając, smaż na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Krok 3:
Drobno posiekaj białą kapustę i dodaj na patelnię do smażonych warzyw, wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
Krok 4:
Okresowo mieszaj kapustę szpatułką lub łyżką stołową. Kapusta powinna zmięknąć i być prawie całkowicie gotowa. Jeśli kapusta nie jest bardzo soczysta, możesz dodać trochę wody lub bulionu warzywnego na patelnię.
Krok 5:
Ziemniaki opłucz, obierz i pokrój w średniej wielkości plasterki. Dodaj do patelni do warzyw. Sól, dodaj zmielony czarny pieprz i wymieszaj. Dusić pod przykryciem przez kolejne 15-20 minut, ziemniaki powinny stać się miękkie. Ponownie można dodać trochę płynu, jeśli warzywa nie wydzielają wystarczającej ilości soku do procesu duszenia.
Krok 6:
Dodaj koncentrat pomidorowy do naczynia, wymieszaj, przytrzymaj przez kolejne 5 minut i zdejmij z ognia.
Krok 7:
Gotowaną duszoną kapustę z ziemniakami na patelni można podawać natychmiast po ugotowaniu. Takie danie jest dobre zarówno w postaci gorącej, świeżo przygotowanej, jak i schłodzonej. Podczas serwowania uzupełnij danie posiekanymi świeżymi ziołami.
wraz z czarnym pieprzem można dodać inne przyprawy, takie jak liść laurowy, mielona papryka (zwykła lub wędzona), kurkuma, curry. Danie stanie się znacznie smaczniejsze i bardziej aromatyczne!
zamiast koncentratu pomidorowego można użyć keczupu, sosu pomidorowego lub soku pomidorowego. Najważniejsze jest to, że te produkty są naturalne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g