duszona kapusta z ziemniakami na patelni

soczyste danie warzywne-smaczne i pożywne! Świetne domowe danie na każdy dzień! Wszystkie produkty są dostępne, a proces gotowania jest prosty. Uniwersalną duszoną kapustę można uzupełnić innymi składnikami według własnego gustu.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 69 % 11 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy potrzebne do gotowania duszonej kapusty z ziemniakami na patelni. Będziesz potrzebował soczystej białej kapusty, kruchych ziemniaków, marchwi, cebuli, odrobiny koncentratu pomidorowego, soli, czarnego pieprzu i oleju roślinnego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zetrzyj obrane marchewki na grubej tarce. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę. łyżka oleju roślinnego i włóż posiekane warzywa. Mieszając, smaż na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj białą kapustę i dodaj na patelnię do smażonych warzyw, wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Okresowo mieszaj kapustę szpatułką lub łyżką stołową. Kapusta powinna zmięknąć i być prawie całkowicie gotowa. Jeśli kapusta nie jest bardzo soczysta, możesz dodać trochę wody lub bulionu warzywnego na patelnię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ziemniaki opłucz, obierz i pokrój w średniej wielkości plasterki. Dodaj do patelni do warzyw. Sól, dodaj zmielony czarny pieprz i wymieszaj. Dusić pod przykryciem przez kolejne 15-20 minut, ziemniaki powinny stać się miękkie. Ponownie można dodać trochę płynu, jeśli warzywa nie wydzielają wystarczającej ilości soku do procesu duszenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj koncentrat pomidorowy do naczynia, wymieszaj, przytrzymaj przez kolejne 5 minut i zdejmij z ognia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowaną duszoną kapustę z ziemniakami na patelni można podawać natychmiast po ugotowaniu. Takie danie jest dobre zarówno w postaci gorącej, świeżo przygotowanej, jak i schłodzonej. Podczas serwowania uzupełnij danie posiekanymi świeżymi ziołami.

wraz z czarnym pieprzem można dodać inne przyprawy, takie jak liść laurowy, mielona papryka (zwykła lub wędzona), kurkuma, curry. Danie stanie się znacznie smaczniejsze i bardziej aromatyczne!
zamiast koncentratu pomidorowego można użyć keczupu, sosu pomidorowego lub soku pomidorowego. Najważniejsze jest to, że te produkty są naturalne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy