skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić leniwe gołąbki w sosie śmietanowym w piekarniku? Zacznij od przygotowania sosu. Przygotuj dla niego niezbędne produkty. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Przyprawy i aromatyczne zioła wybieraj do woli i smaku.
Krok 2:
Zmiel wstępnie umyte i obrane marchewki na grubej tarce.
Krok 3:
Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.
Krok 4:
Umyj paprykę, uwolnij ją z nasion i zielonej części. Pokrój paprykę w drobną kostkę.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż przygotowane marchewki i cebulę. Smaż warzywa, od czasu do czasu mieszając, przez 5-7 minut.
Krok 6:
Umieść paprykę na patelni, wymieszaj.
Krok 7:
Gotuj warzywa przez kolejne 3 minuty, pamiętając o mieszaniu, aby uzyskać równomierny proces.
Krok 8:
Posyp warzywa mąką, wymieszaj.
Krok 9:
Dodaj śmietanę na patelnię.
Krok 10:
Wlej gorącą wodę, dobrze wymieszaj. Posolić SOS, zagotować. Na umiarkowanym ogniu gotuj sos przez 3-4 minuty.
Krok 11:
Dodaj przyprawy i aromatyczne zioła, wymieszaj. Sos śmietanowy do pieczenia leniwych gołąbków jest gotowy.
Krok 12:
Równolegle z sosem zrób gołąbki. Mięso mielone można wziąć z wieprzowiny lub wołowiny. Dobrym wyborem będzie opcja mieszana. Ryż nadaje się zarówno do długoziarnistego, jak i okrągłego.
Krok 13:
Drobno posiekaj kapustę.
Krok 14:
Zanurz kapustę we wrzącej wodzie. Blanszuj przy umiarkowanym gotowaniu przez 2-3 minuty, aby kapusta była bardziej miękka.
Krok 15:
Wrzuć kapustę do durszlaka lub sita, aby szkło woda. Pozwól kapuście ostygnąć.
Krok 16:
Dobrze opłucz ryż, gotuj we wrzącej wodzie do miękkości. Odłóż na sito, pozwól wodzie spłynąć.
Krok 17:
Posiekaj wstępnie obraną i umytą cebulę na drobnej tarce.
Krok 18:
W odpowiedniej wielkości misce połącz mięso mielone, przygotowaną kapustę i ryż, cebulę. Ubij jajko, sól, dodaj zmielony czarny pieprz.
Krok 19:
Wszystko dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki mięsa mielonego zostaną równomiernie rozłożone.
Krok 20:
Uformuj mielone gołąbki o pożądanym rozmiarze w podłużne kotlety.
Krok 21:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż uformowane gołąbki. Smaż gołąbki na ogniu nieco powyżej średniej, aż utworzy się złoty kolor.
Krok 22:
Odwróć leniwe gołąbki na drugą stronę i poczekaj, aż się zrumienią. Powstała skorupa zachowa soki mięsne, a gołąbki okażą się bardziej soczyste i smaczne.
Krok 23:
Umieść smażone gołąbki w naczyniu do pieczenia.
Krok 24:
Polej gołąbki sosem śmietanowym.
Krok 25:
Włóż formę do piekarnika nagrzanego do 180C na 30-35 minut. Czas gotowania może się różnić, ponieważ zależy od indywidualnych cech każdego piekarnika.
Krok 26:
Podawaj leniwe gołąbki na gorąco. Smacznego!
aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, można ją wstępnie wymieszać z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodać na patelnię.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal / 100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal / 100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal / 100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal / 100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal / 100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g