leniwe gołąbki w piekarniku w sosie śmietanowym

Łatwe, proste, bardzo smaczne, po drugie dla całej rodziny! Leniwe gołąbki w sosie śmietanowym nie są trudne do zrobienia. Jeśli nie ma piekarnika, można je ugotować na patelni i podać przynajmniej na obiad, nawet na lunch. W przeciwieństwie do klasycznej receptury czas i wysiłek zajmie znacznie mniej. Smaczne, satysfakcjonujące, bardzo wygodne!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 6 g
tłuszcze 50 % 12 g
węglowodany 25 % 6 g
151 kcal
IG: 67 / 33 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić leniwe gołąbki w sosie śmietanowym w piekarniku? Zacznij od przygotowania sosu. Przygotuj dla niego niezbędne produkty. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Przyprawy i aromatyczne zioła wybieraj do woli i smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel wstępnie umyte i obrane marchewki na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj paprykę, uwolnij ją z nasion i zielonej części. Pokrój paprykę w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż przygotowane marchewki i cebulę. Smaż warzywa, od czasu do czasu mieszając, przez 5-7 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść paprykę na patelni, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj warzywa przez kolejne 3 minuty, pamiętając o mieszaniu, aby uzyskać równomierny proces.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp warzywa mąką, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj śmietanę na patelnię.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej gorącą wodę, dobrze wymieszaj. Posolić SOS, zagotować. Na umiarkowanym ogniu gotuj sos przez 3-4 minuty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj przyprawy i aromatyczne zioła, wymieszaj. Sos śmietanowy do pieczenia leniwych gołąbków jest gotowy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Równolegle z sosem zrób gołąbki. Mięso mielone można wziąć z wieprzowiny lub wołowiny. Dobrym wyborem będzie opcja mieszana. Ryż nadaje się zarówno do długoziarnistego, jak i okrągłego.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Drobno posiekaj kapustę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zanurz kapustę we wrzącej wodzie. Blanszuj przy umiarkowanym gotowaniu przez 2-3 minuty, aby kapusta była bardziej miękka.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wrzuć kapustę do durszlaka lub sita, aby szkło woda. Pozwól kapuście ostygnąć.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dobrze opłucz ryż, gotuj we wrzącej wodzie do miękkości. Odłóż na sito, pozwól wodzie spłynąć.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posiekaj wstępnie obraną i umytą cebulę na drobnej tarce.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    W odpowiedniej wielkości misce połącz mięso mielone, przygotowaną kapustę i ryż, cebulę. Ubij jajko, sól, dodaj zmielony czarny pieprz.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki mięsa mielonego zostaną równomiernie rozłożone.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Uformuj mielone gołąbki o pożądanym rozmiarze w podłużne kotlety.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż uformowane gołąbki. Smaż gołąbki na ogniu nieco powyżej średniej, aż utworzy się złoty kolor.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Odwróć leniwe gołąbki na drugą stronę i poczekaj, aż się zrumienią. Powstała skorupa zachowa soki mięsne, a gołąbki okażą się bardziej soczyste i smaczne.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Umieść smażone gołąbki w naczyniu do pieczenia.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Polej gołąbki sosem śmietanowym.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Włóż formę do piekarnika nagrzanego do 180C na 30-35 minut. Czas gotowania może się różnić, ponieważ zależy od indywidualnych cech każdego piekarnika.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Podawaj leniwe gołąbki na gorąco. Smacznego!

aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, można ją wstępnie wymieszać z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodać na patelnię.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal / 100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal / 100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal / 100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal / 100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy