chebureki na kefirze

chrupiąca rumiana skórka i soczyste nadzienie mięsne w środku! Kto się oprze?! Z pewnością, przechodząc obok punktów sprzedaży, w których sprzedają czebureki, każdy natychmiast został uwiedziony ich kuszącym, apetycznym zapachem. Osobiście od razu przychodzi mi do głowy myśl: "muszę gotować!». Ponieważ tylko przygotowując chebureki w domu, możesz dokładnie mówić o bezpieczeństwie i jakości mięsa mielonego. A także możesz być pewien, że w nadzieniu jest mięso! I tyle dodatków, ile dusza zapragnie, bez zbędnych oszczędności. Dlatego przygotujmy razem chebureki i zrobimy ciasto na kefirze, poza tym przygotowanie ciasta nie zajmie dużo czasu. Dalej! Do kuchni! Zrób pyszne, pachnące czebureki na kefirze!
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 48 % 27 g
węglowodany 39 % 22 g
359 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie ciasta. Wlej kefir do filiżanki, dodaj jajko, ubij trzepaczką lub widelcem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj sól i stopniowo dodawaj mąkę, zagniataj ciasto, które powinno być elastyczne i lekko przylegać do rąk.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj ciasto celofanem lub ręcznikiem i pozostaw ciasto na 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie zajmijmy się farszem. Obierz dużą cebulę i drobno posiekaj. Do mięsa mielonego należy wziąć ilość cebuli w ilości: 1 część cebuli na 2 części mięsa mielonego. Chociaż kto lubi, wkłada cebulę do mielonego mięsa bardziej w stosunku 1: 1.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj mięso mielone, cebulę, sól, czarny pieprz, przyprawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj wodę lub bulion, aby uzyskać soczystość przyszłych cheburek. Dobrze wymieszaj, aby sól i przyprawy w nadzieniu były równomiernie rozłożone.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dla wygody toczenia ciasto dzielimy na kilka części. Odkurz stół mąką i rozwałkuj każdą część tak cienko, jak to możliwe, ale nie za bardzo, aby ciasto nie pękło pod ciężarem nadzienia. Za pomocą spodka o odpowiednim rozmiarze wycinamy koła ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż nadzienie na pół koła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj drugą połową ciasta, lekko naciskając nadzienie, aby wydobyć nadmiar powietrza. Zwijamy spodki wzdłuż krawędzi Czeburek, aby były dobrze oślepione. Następnie przechodzimy wzdłuż krawędzi półfabrykatów końcem widelca, aby krawędzie były lepiej oślepione do dekoracji.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni. I smażyć cheburek na średnim ogniu z obu stron, aż będzie apetyczny złoty kolor.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż gotowe czebureki na ręczniku lub papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju. Następnie włóż gotowe czebureki do kubka jeden na drugim i przykryj ręcznikiem lub pokrywką, aby ciasto stało się bardziej miękkie pod emanującą z nich parą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wezwij wszystkich do stołu! Smacznego dla wszystkich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy