skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Przygotowanie ciasta. Wlej kefir do filiżanki, dodaj jajko, ubij trzepaczką lub widelcem.
Krok 3:
Następnie dodaj sól i stopniowo dodawaj mąkę, zagniataj ciasto, które powinno być elastyczne i lekko przylegać do rąk.
Krok 4:
Przykryj ciasto celofanem lub ręcznikiem i pozostaw ciasto na 20 minut.
Krok 5:
W międzyczasie zajmijmy się farszem. Obierz dużą cebulę i drobno posiekaj. Do mięsa mielonego należy wziąć ilość cebuli w ilości: 1 część cebuli na 2 części mięsa mielonego. Chociaż kto lubi, wkłada cebulę do mielonego mięsa bardziej w stosunku 1: 1.
Krok 6:
Dobrze wymieszaj mięso mielone, cebulę, sól, czarny pieprz, przyprawy.
Krok 7:
Dodaj wodę lub bulion, aby uzyskać soczystość przyszłych cheburek. Dobrze wymieszaj, aby sól i przyprawy w nadzieniu były równomiernie rozłożone.
Krok 8:
Dla wygody toczenia ciasto dzielimy na kilka części. Odkurz stół mąką i rozwałkuj każdą część tak cienko, jak to możliwe, ale nie za bardzo, aby ciasto nie pękło pod ciężarem nadzienia. Za pomocą spodka o odpowiednim rozmiarze wycinamy koła ciasta.
Krok 9:
Rozłóż nadzienie na pół koła.
Krok 10:
Przykryj drugą połową ciasta, lekko naciskając nadzienie, aby wydobyć nadmiar powietrza. Zwijamy spodki wzdłuż krawędzi Czeburek, aby były dobrze oślepione. Następnie przechodzimy wzdłuż krawędzi półfabrykatów końcem widelca, aby krawędzie były lepiej oślepione do dekoracji.
Krok 11:
Rozgrzej olej roślinny na patelni. I smażyć cheburek na średnim ogniu z obu stron, aż będzie apetyczny złoty kolor.
Krok 12:
Połóż gotowe czebureki na ręczniku lub papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju. Następnie włóż gotowe czebureki do kubka jeden na drugim i przykryj ręcznikiem lub pokrywką, aby ciasto stało się bardziej miękkie pod emanującą z nich parą.
Krok 13:
Wezwij wszystkich do stołu! Smacznego dla wszystkich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g