skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do gotowania ziemniaków ze smalcem na grillu potrzeba bardzo niewielu produktów, z których główne to ziemniaki i smalec. Spróbuj wybrać ziemniaki o tym samym rozmiarze, aby ugotowały się równomiernie, a w gotowym naczyniu na szpikulcu będzie wyglądać bardziej apetycznie i piękniej. Dokładnie umyj ziemniaki szczotką, aby usunąć cały brud. Następnie opłucz bulwy pod bieżącą czystą wodą i osusz je papierowymi serwetkami.
Krok 2:
Pokrój ziemniaki w plastry o grubości około 1 centymetra.
Krok 3:
Który lepiej wybrać smalec? Wszystko zależy od Twojego gustu. Możesz wziąć absolutnie każdy smalec: solony, wędzony, z warstwami mięsa lub bez i tak dalej. Skóra może być również cięta lub pozostawiona do woli. Użyłem wędzonego tłuszczu bez warstw i nie odciąłem skóry (stało się chrupiące podczas smażenia). Tak więc pokrój smalec na płytki cieńsze niż ziemniaki(około 0,5 cm).
Krok 4:
Przygotuj marynatę, w tym celu wlej olej roślinny do małego pojemnika. Obierz czosnek i przepuść przez prasę czosnkową, Wyślij do oleju.
Krok 5:
Dodaj sól do smaku (Zajęło mi to około 0,5 łyżeczki drobnej soli) i ziele angielskie lub czerwony mielony pieprz.
Krok 6:
Możesz także dodać ulubione przyprawy i przyprawy do marynaty. Dodałem trochę mrożonych ziół prowansalskich. Dobrze wszystko wymieszaj.
Krok 7:
Następnie musisz marynować ziemniaki. Możesz to zrobić w głębokim kubku lub w celofanowej torbie. Wygodniej jest mi marynować w torbie, w której marynata jest łatwo równomiernie rozprowadzana we wszystkich okręgach. Wyślij ziemniaki do torby, rozprowadź marynatę na wierzchu łyżeczką, zawiąż torebkę i wymieszaj całą zawartość. Około 1 łyżeczki marynaty pozostaw do późniejszego użycia. Marynuj koła przez około 5 minut.
Krok 8:
Następnie musisz nawlec ziemniaki i smalec na szaszłyki. Zrób smalec pierwszym i ostatnim kawałkiem na szpikulcu, aby ziemniaki na krawędziach podczas smażenia były całkowicie nasycone i nie były suche. Naprzemiennie ziemniaki i smalec, całkowicie nawlecz szpikulec.
Krok 9:
Rozpal grill. Kiedy ogień się wypali i pozostaną węgle, możesz przejść do najciekawszej rzeczy, smażenia kebaba ziemniaczanego.
Krok 10:
Wyślij szpikulec do grilla i piecz przez około 30-40 minut. Czas gotowania zależy od wielu czynników: jakiego ciepła masz w grillu, jakiego rodzaju ziemniaków używasz i jak często będziesz obracać szpikulcem.
Krok 11:
Smażyć, aż ziemniaki będą gotowe. Gdy pojawi się złota apetyczna skórka, sprawdź gotowość. Możesz to zrobić za pomocą wykałaczki. Przygotowanie kebaba ziemniaczanego zajęło 30 minut.
Krok 12:
Gotowe ziemniaki ze smalcem posmaruj silikonową szczotką resztkami pachnącej marynaty.
Krok 13:
Cóż, na koniec posyp szaszłyki posiekanymi ziołami. Możesz podać do stołu!
podaruj swoim przyjaciołom i bliskim najpiękniejsze danie o zapachu ognia!
pachnące ziemniaki pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Nasze szaszłyki zostały zjedzone w mgnieniu oka!
koniecznie spróbuj i ciesz się doskonałym smakiem!
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g