ziemniaki ze smalcem na szaszłykach na grillu

myślisz, co nowego i ciekawego ugotować na grillu? Bardzo smaczne, soczyste i pachnące ziemniaki ze smalcem na szaszłykach zachwycą Ciebie i gości! Gotuje się szybko i nie jest kłopotliwe, jest spożywane w ciągu kilku minut!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 60 % 24 g
węglowodany 35 % 14 g
270 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do gotowania ziemniaków ze smalcem na grillu potrzeba bardzo niewielu produktów, z których główne to ziemniaki i smalec. Spróbuj wybrać ziemniaki o tym samym rozmiarze, aby ugotowały się równomiernie, a w gotowym naczyniu na szpikulcu będzie wyglądać bardziej apetycznie i piękniej. Dokładnie umyj ziemniaki szczotką, aby usunąć cały brud. Następnie opłucz bulwy pod bieżącą czystą wodą i osusz je papierowymi serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ziemniaki w plastry o grubości około 1 centymetra.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Który lepiej wybrać smalec? Wszystko zależy od Twojego gustu. Możesz wziąć absolutnie każdy smalec: solony, wędzony, z warstwami mięsa lub bez i tak dalej. Skóra może być również cięta lub pozostawiona do woli. Użyłem wędzonego tłuszczu bez warstw i nie odciąłem skóry (stało się chrupiące podczas smażenia). Tak więc pokrój smalec na płytki cieńsze niż ziemniaki(około 0,5 cm).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj marynatę, w tym celu wlej olej roślinny do małego pojemnika. Obierz czosnek i przepuść przez prasę czosnkową, Wyślij do oleju.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól do smaku (Zajęło mi to około 0,5 łyżeczki drobnej soli) i ziele angielskie lub czerwony mielony pieprz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Możesz także dodać ulubione przyprawy i przyprawy do marynaty. Dodałem trochę mrożonych ziół prowansalskich. Dobrze wszystko wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie musisz marynować ziemniaki. Możesz to zrobić w głębokim kubku lub w celofanowej torbie. Wygodniej jest mi marynować w torbie, w której marynata jest łatwo równomiernie rozprowadzana we wszystkich okręgach. Wyślij ziemniaki do torby, rozprowadź marynatę na wierzchu łyżeczką, zawiąż torebkę i wymieszaj całą zawartość. Około 1 łyżeczki marynaty pozostaw do późniejszego użycia. Marynuj koła przez około 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie musisz nawlec ziemniaki i smalec na szaszłyki. Zrób smalec pierwszym i ostatnim kawałkiem na szpikulcu, aby ziemniaki na krawędziach podczas smażenia były całkowicie nasycone i nie były suche. Naprzemiennie ziemniaki i smalec, całkowicie nawlecz szpikulec.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozpal grill. Kiedy ogień się wypali i pozostaną węgle, możesz przejść do najciekawszej rzeczy, smażenia kebaba ziemniaczanego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyślij szpikulec do grilla i piecz przez około 30-40 minut. Czas gotowania zależy od wielu czynników: jakiego ciepła masz w grillu, jakiego rodzaju ziemniaków używasz i jak często będziesz obracać szpikulcem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smażyć, aż ziemniaki będą gotowe. Gdy pojawi się złota apetyczna skórka, sprawdź gotowość. Możesz to zrobić za pomocą wykałaczki. Przygotowanie kebaba ziemniaczanego zajęło 30 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe ziemniaki ze smalcem posmaruj silikonową szczotką resztkami pachnącej marynaty.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Cóż, na koniec posyp szaszłyki posiekanymi ziołami. Możesz podać do stołu!

podaruj swoim przyjaciołom i bliskim najpiękniejsze danie o zapachu ognia!
pachnące ziemniaki pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Nasze szaszłyki zostały zjedzone w mgnieniu oka!

koniecznie spróbuj i ciesz się doskonałym smakiem!

smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy