skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka w sosie śmietanowym na patelni? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Do tego przepisu odpowiednie są wszystkie części kurczaka. Można używać tylko filetów z kurczaka. Użyję fileta z kurczaka wyciętego trochę z piersi kurczaka, ud i podudzi. Resztę kurczaka z kością można wykorzystać do przygotowania bulionu.
Krok 2:
Aby gotować, rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Pokrój filet z kurczaka na kawałki mniej więcej tego samego rozmiaru. Nie musisz bardzo drobno ciąć. Ułóż kurczaka i smaż na gorącej patelni przez 5-7 minut, aż będzie złoty.
Krok 3:
Podczas smażenia kurczaka przygotuj cebulę. Obierz go, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj. Dodaj cebulę na patelnię do kurczaka i smaż wszystko razem jeszcze przez kilka minut. Następnie przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Z cebuli pojawi się trochę soku, który powinien wystarczyć do duszenia. Ale jeśli to konieczne, możesz dodać trochę wody, aby kurczak nie zaczął się palić.
Krok 4:
W osobnej misce wymieszaj śmietanę i musztardę w niewielkiej ilości wody. Jeśli chcesz uzyskać gęsty sos w kurczaku, na tym etapie dodaj trochę mąki do szklanki. Wystarczy 1 łyżka stołowa.
Krok 5:
Polej kurczaka powstałym sosem. Dodaj trochę posiekanego czosnku dla smaku. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Wszystko wymieszaj i zagotuj. Kurczak w sosie śmietanowym jest gotowy!
Krok 6:
Ułóż kurczaka na talerzach i podawaj. Ponadto możesz przygotować dowolny dodatek. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g