kurczak w sosie śmietanowym na patelni

w pośpiechu, z produktów budżetowych, łatwe i proste! Kurczak w sosie śmietanowym na patelni to pyszne, apetyczne danie, które spodoba się wszystkim członkom rodziny. A wszystko dlatego, że kurczak okazuje się bardzo delikatny i soczysty! Można go podawać z dowolnymi dodatkami i sałatkami ze świeżych warzyw.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 15 g
tłuszcze 52 % 17 g
węglowodany 3 % 1 g
216 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka w sosie śmietanowym na patelni? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Do tego przepisu odpowiednie są wszystkie części kurczaka. Można używać tylko filetów z kurczaka. Użyję fileta z kurczaka wyciętego trochę z piersi kurczaka, ud i podudzi. Resztę kurczaka z kością można wykorzystać do przygotowania bulionu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby gotować, rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Pokrój filet z kurczaka na kawałki mniej więcej tego samego rozmiaru. Nie musisz bardzo drobno ciąć. Ułóż kurczaka i smaż na gorącej patelni przez 5-7 minut, aż będzie złoty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas smażenia kurczaka przygotuj cebulę. Obierz go, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj. Dodaj cebulę na patelnię do kurczaka i smaż wszystko razem jeszcze przez kilka minut. Następnie przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Z cebuli pojawi się trochę soku, który powinien wystarczyć do duszenia. Ale jeśli to konieczne, możesz dodać trochę wody, aby kurczak nie zaczął się palić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnej misce wymieszaj śmietanę i musztardę w niewielkiej ilości wody. Jeśli chcesz uzyskać gęsty sos w kurczaku, na tym etapie dodaj trochę mąki do szklanki. Wystarczy 1 łyżka stołowa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Polej kurczaka powstałym sosem. Dodaj trochę posiekanego czosnku dla smaku. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Wszystko wymieszaj i zagotuj. Kurczak w sosie śmietanowym jest gotowy!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż kurczaka na talerzach i podawaj. Ponadto możesz przygotować dowolny dodatek. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy