posiekane kotlety w bułce tartej na patelni

panierowane kotlety-apetyczne, soczyste, pachnące. Jeśli użyjesz pulpy wieprzowej do kotletów w bułce tartej, a nie zakupionego mięsa mielonego, wyjdą naprawdę smaczne. Gotuj według tego przepisu-nie pożałujesz!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 47 % 17 g
węglowodany 22 % 8 g
229 kcal
IG: 38 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smażyć kotlety w bułce tartej? Mięso wieprzowe kroimy na kawałki średniej wielkości, obieramy cebulę i kroimy na 4 części. W ten sposób przygotujemy produkty do mięsa mielonego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż mięso i cebulę do miski blendera i posiekaj. Możesz również zrobić mięso mielone za pomocą maszynki do mięsa. Położyłem w dwóch krokach i zmieliłem na pierwszej prędkości przez 15 sekund. Mięso mielone okazało się małe, co zapewniło soczystość kotletów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenosimy mięso mielone do miski, wbijamy jajko, dodajemy miękisz chlebowy, uprzednio namoczony w mleku, solimy do smaku i dodajemy przyprawy - mam mieszankę groszku pieprzowego, który zmieliłem w pieprzniczce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj mięso mielone rękami, aż będzie gładkie. Mięso mielone nie powinno być suche, zależy to od wieprzowiny: jeśli na kawałku jest smalec, mięso mielone będzie miało dobrą soczystość, a jeśli mięso jest czyste, możesz wlać trochę wody do mięsa mielonego. Próbujemy mielonego mięsa na sól końcówką języka i, jeśli to konieczne, dodajemy sól. Mięso mielone jest gotowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zbieramy mięso mielone i Rzeźbimy podłużne kotlety, trochę je miażdżymy, aby były bardziej płaskie i lepiej i szybciej smażone. Wlej bułkę tartą do osobnego płaskiego talerza - zwiń w nich kotlety ze wszystkich stron. Używamy całego mięsa mielonego-wyszło mi 8 kotletów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni, natychmiast wylałem 50 ml. gdy olej wystarczająco się rozgrzeje, rozłóż pierwszą partię kotletów. Ogień poniżej średniej i smażyć kotlety z jednej strony przez 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odwróć kotlety na drugą stronę, zmniejsz Gaz, przykryj patelnię pokrywką i smaż przez kolejne 5 minut. W tym czasie kotlety mają czas na przygotowanie. Usuń gotowe kotlety i usmaż następną partię w podobny sposób. Nie uzupełniałem już oleju. Gotowe kotlety układamy na naczyniu.

pyszne kotlety w bułce tartej to danie na lunch lub kolację.

aby obiad lub kolacja z takimi kotletami były bardziej satysfakcjonujące, można do nich podać przystawkę (puree ziemniaczane, makaron, ryż, kasza gryczana, jęczmień perłowy, bulgur itp.)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chleb "darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy