skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć kotlety w bułce tartej? Mięso wieprzowe kroimy na kawałki średniej wielkości, obieramy cebulę i kroimy na 4 części. W ten sposób przygotujemy produkty do mięsa mielonego.
Krok 2:
Włóż mięso i cebulę do miski blendera i posiekaj. Możesz również zrobić mięso mielone za pomocą maszynki do mięsa. Położyłem w dwóch krokach i zmieliłem na pierwszej prędkości przez 15 sekund. Mięso mielone okazało się małe, co zapewniło soczystość kotletów.
Krok 3:
Przenosimy mięso mielone do miski, wbijamy jajko, dodajemy miękisz chlebowy, uprzednio namoczony w mleku, solimy do smaku i dodajemy przyprawy - mam mieszankę groszku pieprzowego, który zmieliłem w pieprzniczce.
Krok 4:
Wymieszaj mięso mielone rękami, aż będzie gładkie. Mięso mielone nie powinno być suche, zależy to od wieprzowiny: jeśli na kawałku jest smalec, mięso mielone będzie miało dobrą soczystość, a jeśli mięso jest czyste, możesz wlać trochę wody do mięsa mielonego. Próbujemy mielonego mięsa na sól końcówką języka i, jeśli to konieczne, dodajemy sól. Mięso mielone jest gotowe.
Krok 5:
Zbieramy mięso mielone i Rzeźbimy podłużne kotlety, trochę je miażdżymy, aby były bardziej płaskie i lepiej i szybciej smażone. Wlej bułkę tartą do osobnego płaskiego talerza - zwiń w nich kotlety ze wszystkich stron. Używamy całego mięsa mielonego-wyszło mi 8 kotletów.
Krok 6:
Rozgrzej olej roślinny na patelni, natychmiast wylałem 50 ml. gdy olej wystarczająco się rozgrzeje, rozłóż pierwszą partię kotletów. Ogień poniżej średniej i smażyć kotlety z jednej strony przez 5 minut.
Krok 7:
Odwróć kotlety na drugą stronę, zmniejsz Gaz, przykryj patelnię pokrywką i smaż przez kolejne 5 minut. W tym czasie kotlety mają czas na przygotowanie. Usuń gotowe kotlety i usmaż następną partię w podobny sposób. Nie uzupełniałem już oleju. Gotowe kotlety układamy na naczyniu.
pyszne kotlety w bułce tartej to danie na lunch lub kolację.
aby obiad lub kolacja z takimi kotletami były bardziej satysfakcjonujące, można do nich podać przystawkę (puree ziemniaczane, makaron, ryż, kasza gryczana, jęczmień perłowy, bulgur itp.)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chleb "darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g