skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. W przypadku krakersów możesz użyć dowolnego chleba, w zależności od tego, do jakich celów przygotowywane są domowe krakersy. Przyprawy mogą być również używane do robienia krakersów różne i smakowe, za każdym razem tworząc nowy aromat i smak.
Krok 2:
W porządku, jeśli chleb nie jest bardzo miękki, nawet lepiej, jeśli wypieki będą wczoraj świeże, będą mniej kruszyć się podczas krojenia. Użyłem " wczorajszego bochenka, krakersy z niego są bardziej przewiewne i chrupiące. Takie są dobrą opcją w przypadku "chrupania". Pokrój chleb w kostkę o wielkości około 1,5 cm.
Krok 3:
Wlej olej roślinny do naczyń (można go zastąpić oliwą lub innym olejem do smaku), dodaj przyprawy: mielony czarny pieprz, sól, mieloną kolendrę, słodką paprykę, dodałem szczyptę suszonej bazylii, nadał krakersom przyjemny aromat i smak. W razie potrzeby zestaw przypraw można zmienić.
Krok 4:
Wymieszaj przyprawy z olejem, aby aromat przygotowanej przyprawy całkowicie się otworzył. Lepiej nie dodawać czosnku od razu do zestawu przypraw, ponieważ podczas smażenia krakersów zacznie się szybko palić i nada krakersom nieprzyjemną gorycz.
Krok 5:
Ale aby uzyskać niesamowity przyjemny aromat czosnku w gotowych krakersach, ząbki czosnku są oczyszczane z folii,krojone w cienkie plasterki. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Smażyć kawałki czosnku na oleju, aż staną się przezroczyste i nadadzą aromat olejowi. Następnie usuwamy czosnek z oleju, nie będziemy go już potrzebować.
Krok 6:
A na tym oleju smażymy już wypieki chleba zmieszane z przyprawami. Suszymy krakersy na małym ogniu, ciągle mieszając je szpatułką, aby krakersy były równomiernie smażone i nie paliły się.
Krok 7:
Średnio pieczenie grzanek zajmie około 10-15 minut, w zależności od ilości użytej do zrobienia grzanek chleba. Wyłącz ogień, pozwól krakersom ostygnąć na patelni, a następnie staną się bardziej chrupiące. Podawaj krakersy do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g