grzanki na patelni z chleba

świetny dodatek do wielu potraw lub pyszna przekąska! Krakersy mogą stanowić doskonałą bazę do przygotowywania sałatek, uzupełniać pierwsze danie, a także stanowić smaczny substytut nasion i orzechów do oglądania telewizji z rodziną.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 20 % 13 g
węglowodany 69 % 44 g
330 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. W przypadku krakersów możesz użyć dowolnego chleba, w zależności od tego, do jakich celów przygotowywane są domowe krakersy. Przyprawy mogą być również używane do robienia krakersów różne i smakowe, za każdym razem tworząc nowy aromat i smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W porządku, jeśli chleb nie jest bardzo miękki, nawet lepiej, jeśli wypieki będą wczoraj świeże, będą mniej kruszyć się podczas krojenia. Użyłem " wczorajszego bochenka, krakersy z niego są bardziej przewiewne i chrupiące. Takie są dobrą opcją w przypadku "chrupania". Pokrój chleb w kostkę o wielkości około 1,5 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny do naczyń (można go zastąpić oliwą lub innym olejem do smaku), dodaj przyprawy: mielony czarny pieprz, sól, mieloną kolendrę, słodką paprykę, dodałem szczyptę suszonej bazylii, nadał krakersom przyjemny aromat i smak. W razie potrzeby zestaw przypraw można zmienić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj przyprawy z olejem, aby aromat przygotowanej przyprawy całkowicie się otworzył. Lepiej nie dodawać czosnku od razu do zestawu przypraw, ponieważ podczas smażenia krakersów zacznie się szybko palić i nada krakersom nieprzyjemną gorycz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ale aby uzyskać niesamowity przyjemny aromat czosnku w gotowych krakersach, ząbki czosnku są oczyszczane z folii,krojone w cienkie plasterki. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Smażyć kawałki czosnku na oleju, aż staną się przezroczyste i nadadzą aromat olejowi. Następnie usuwamy czosnek z oleju, nie będziemy go już potrzebować.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    A na tym oleju smażymy już wypieki chleba zmieszane z przyprawami. Suszymy krakersy na małym ogniu, ciągle mieszając je szpatułką, aby krakersy były równomiernie smażone i nie paliły się.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Średnio pieczenie grzanek zajmie około 10-15 minut, w zależności od ilości użytej do zrobienia grzanek chleba. Wyłącz ogień, pozwól krakersom ostygnąć na patelni, a następnie staną się bardziej chrupiące. Podawaj krakersy do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy