wątróbka w śmietanie z cebulą i marchewką

przydatne, dla całej rodziny, na drugie i na kolację! Wątróbka drobiowa duszona z marchewką i cebulą w śmietanie to obfite codzienne danie. Przygotowanie go jest nie tylko proste, ale także bardzo szybkie, poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa. Ze względu na fakt, że wątroba nie jest smażona przez długi czas, pozostaje soczysta i miękka.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 9 g
tłuszcze 50 % 14 g
węglowodany 18 % 5 g
182 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić wątróbkę drobiową z cebulą, marchewką i kwaśną śmietaną? Przygotuj jedzenie. Wątroba, jeśli została zamrożona, najpierw rozmrozić, przenosząc ją z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Możesz wziąć dowolną śmietanę, mam tłuszcz, 25%. Możesz użyć dowolnych przypraw i przypraw do smaku, wziąłem tylko sól, uwielbiam, gdy smak wątroby nie pokrywa się z niczym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i obierz warzywa, pokrój cebulę i marchewkę w średniej wielkości kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej słonecznikowy. Najpierw usmaż przygotowaną cebulę, aż stanie się przezroczysta - odda swój aromat olejowi, a całe danie będzie miało doskonały, wykończony smak. Następnie dodaj marchewki i kontynuuj smażenie, aż marchewki będą w połowie ugotowane. Odbywa się to na średnim ogniu - okazuje się, że prawie dusi się w oleju.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze spłucz wątróbkę drobiową, usuń, jeśli jest obecna, drogi żółciowe. Pokrój losowo - przecinam każdy segment wątroby na pół, kto lubi mniejsze-drobno posiekaj. Najważniejsze, że poptom nie zamieni się w owsiankę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przygotowaną wątrobę na patelnię do gorących warzyw i szybko podsmaż ze wszystkich stron, obracając kawałki, aby doszło do & quot; uszczelnienia & quot; soku mięsnego w środku. Zapobiegnie to przesuszeniu wątroby podczas procesu gotowania. Posolić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj kilka łyżek gęstej śmietany, delikatnie wymieszaj i przykryj. Gotuj pod przykryciem do miękkości-8 minut, sok wyciekający podczas nakłuwania wątroby powinien być przezroczysty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wątroba jest gotowa! Smacznego!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Duszona wątróbka drobiowa z marchewką, kwaśną śmietaną i cebulą może być podawana jako osobne danie lub z dowolnym dodatkiem. Danie podawane jest natychmiast na gorąco, posypane drobno posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub kolendrą.

smak potrawy będzie zależał od tego, co lubisz bardziej-warzyw smażonych i duszonych z wątrobą lub odwrotnie-wątróbek duszonych z warzywami. Sos można również wytwarzać o różnych gęstościach: bardzo gęsty, dla którego odparowujemy płyn dłużej lub płyn. W tym drugim przypadku wygodnie jest podawać danie z przystawką. gotowane lub smażone ziemniaki, tłuczone ziemniaki, makaron, ryż, kasza gryczana są idealne do dekoracji.

aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy