skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić wątróbkę drobiową z cebulą, marchewką i kwaśną śmietaną? Przygotuj jedzenie. Wątroba, jeśli została zamrożona, najpierw rozmrozić, przenosząc ją z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Możesz wziąć dowolną śmietanę, mam tłuszcz, 25%. Możesz użyć dowolnych przypraw i przypraw do smaku, wziąłem tylko sól, uwielbiam, gdy smak wątroby nie pokrywa się z niczym.
Krok 2:
Umyj i obierz warzywa, pokrój cebulę i marchewkę w średniej wielkości kostkę.
Krok 3:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej słonecznikowy. Najpierw usmaż przygotowaną cebulę, aż stanie się przezroczysta - odda swój aromat olejowi, a całe danie będzie miało doskonały, wykończony smak. Następnie dodaj marchewki i kontynuuj smażenie, aż marchewki będą w połowie ugotowane. Odbywa się to na średnim ogniu - okazuje się, że prawie dusi się w oleju.
Krok 4:
Dobrze spłucz wątróbkę drobiową, usuń, jeśli jest obecna, drogi żółciowe. Pokrój losowo - przecinam każdy segment wątroby na pół, kto lubi mniejsze-drobno posiekaj. Najważniejsze, że poptom nie zamieni się w owsiankę.
Krok 5:
Dodaj przygotowaną wątrobę na patelnię do gorących warzyw i szybko podsmaż ze wszystkich stron, obracając kawałki, aby doszło do & quot; uszczelnienia & quot; soku mięsnego w środku. Zapobiegnie to przesuszeniu wątroby podczas procesu gotowania. Posolić.
Krok 6:
Dodaj kilka łyżek gęstej śmietany, delikatnie wymieszaj i przykryj. Gotuj pod przykryciem do miękkości-8 minut, sok wyciekający podczas nakłuwania wątroby powinien być przezroczysty.
Krok 7:
Wątroba jest gotowa! Smacznego!
Krok 8:
Duszona wątróbka drobiowa z marchewką, kwaśną śmietaną i cebulą może być podawana jako osobne danie lub z dowolnym dodatkiem. Danie podawane jest natychmiast na gorąco, posypane drobno posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub kolendrą.
smak potrawy będzie zależał od tego, co lubisz bardziej-warzyw smażonych i duszonych z wątrobą lub odwrotnie-wątróbek duszonych z warzywami. Sos można również wytwarzać o różnych gęstościach: bardzo gęsty, dla którego odparowujemy płyn dłużej lub płyn. W tym drugim przypadku wygodnie jest podawać danie z przystawką. gotowane lub smażone ziemniaki, tłuczone ziemniaki, makaron, ryż, kasza gryczana są idealne do dekoracji.
aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g