skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Ormiański Zhingyalov Hatz? Przygotuj jedzenie. Najpierw do testu. Weź dla niego rafinowany, bezwonny olej. Woda-dobra, z filtra lub butelki.
Krok 2:
Jak zrobić ciasto? Weź głęboką miskę, przesiej do niej mąkę i sól. Przesiewanie nie tylko usunie ewentualne zanieczyszczenia, ale także nasyci mąkę tlenem, dzięki czemu produkty z niej będą lepsze.
Krok 3:
Wlej wodę i olej roślinny do mąki. Ten ostatni sprawi, że ciasto będzie bardziej elastyczne.
Krok 4:
Rozpocznij ugniatanie. Najpierw wymieszaj łyżką, a następnie rękami. Dla wygody możesz położyć go na stole posypanym mąką.
Krok 5:
Ugniataj ciasto, aż będzie gładkie i gładkie. Powinien pozostać miękki. Zawiń go w folię i pozostaw na stole na 30 minut.
Krok 6:
Jak zrobić nadzienie? Weź dużo zieleni: zielona cebula, sałata, szczaw, koperek, szpinak, pokrzywa, pietruszka, kolendra, buraki są odpowiednie. Im więcej, tym lepiej.
Krok 7:
Posortuj warzywa, Usuń zbyt grube ogonki, umyj, a następnie dobrze osusz ręcznikiem. Drobno posiekaj każdy rodzaj zieleni.
Krok 8:
Większość zieleni i ziół zawartych w nadzieniu powinna mieć neutralny smak. I zioła o wyraźnym aromacie i mniejszym smaku. I kolendra musi być obecna. Oczywiście proporcje składników nadzienia można zmieniać, wybierać zgodnie z własnymi preferencjami. Możesz eksperymentować i wybierać najlepsze opcje.
Krok 9:
Wlej posiekane warzywa do dużego pojemnika i dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Wypoczęte ciasto podzielić na kawałki po około 60 gramów, zrolować z nich bułki. Pamiętaj, aby przykryć półfabrykaty ręcznikiem, aby się nie zacierały. Wyszło mi 12 sztuk.
Krok 11:
Na stole dobrze posypanym mąką rozwałkuj każdą bułkę w bardzo cienką okrągłą tortillę.
Krok 12:
W osobnej filiżance odłóż 2 porcje nadzienia, dodaj 2 łyżki oleju roślinnego, sól, wymieszaj. Nie trzeba solić całego nadzienia na raz, aby warzywa nie dawały soku.
Krok 13:
Połóż porcję nadzienia na rozwałkowanym cieście, pozostawiając 3-4 cm od krawędzi, powinno być dużo nadzienia, podczas smażenia znacznie zmniejszy się objętość.
Krok 14:
Podnieś krawędzie tortilli do środka, ściśnij.
Krok 15:
Nie docierając do końca, lekko dociśnij & quot; placek & quot; rękami, aby wydostało się powietrze i ściśnij do końca.
Krok 16:
Smaż Zingyalov Hatz z obu stron na suchej patelni na średnim ogniu, aż się zarumieni.
Krok 17:
Chleb piecze się bardzo szybko, więc pamiętaj, aby śledzić proces, jednocześnie zwijając inne tortille i nadziewając je ziołami.
Krok 18:
Złóż gotowy Gingyalov Hatz w stos. Podawaj na gorąco. Smacznego!
uważa się, że nigdzie nie gotuje się tego chleba tak smacznego jak w Górskim Karabachu. Być może przyczyną są trawy rosnące w tym obszarze. Może chodzi o umiejętności i zdolność ormiańskich kobiet do robienia tego aromatycznego chleba. W końcu to doświadczenie jest przekazywane z pokolenia na pokolenie.
oczywiście nie możemy zdobyć większości dzikich traw, które rosną w ojczyźnie Zhingyalov Hatz. Ale z tych kulturowych zieleni, które rosną w wielu ogrodach, możesz zebrać dobry "bukiet".
ponadto do nadzienia można dodać zioła, takie jak liście mniszka lekarskiego, mocznik, worek pasterski. A to nie jest deficyt. Możesz próbować i eksperymentować z zestawem ziół przez całe lato.
w ojczyźnie Gingyal Hatz jest często podawany z matzoni. Jest to możliwe z dowolnymi sfermentowanymi produktami mlecznymi.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Pokrzywa - 33 kcal/100g
- Liście buraka - 12 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g