Armenian Zhingyalov Hatz

pyszne, oryginalne, ze zwykłych produktów! Ormiański Zhingyalov Hatz w tłumaczeniu oznacza "chleb z ziołami". Przygotowuje się go z przaśnego ciasta, a jako nadzienie stosuje się wiele różnych ziół, czasami ich ilość sięga 20 rodzajów. Przygotowanie takiego chleba wcale nie jest trudne, spróbuj!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 40 % 17 g
węglowodany 51 % 22 g
249 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Ormiański Zhingyalov Hatz? Przygotuj jedzenie. Najpierw do testu. Weź dla niego rafinowany, bezwonny olej. Woda-dobra, z filtra lub butelki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić ciasto? Weź głęboką miskę, przesiej do niej mąkę i sól. Przesiewanie nie tylko usunie ewentualne zanieczyszczenia, ale także nasyci mąkę tlenem, dzięki czemu produkty z niej będą lepsze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę i olej roślinny do mąki. Ten ostatni sprawi, że ciasto będzie bardziej elastyczne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozpocznij ugniatanie. Najpierw wymieszaj łyżką, a następnie rękami. Dla wygody możesz położyć go na stole posypanym mąką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugniataj ciasto, aż będzie gładkie i gładkie. Powinien pozostać miękki. Zawiń go w folię i pozostaw na stole na 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak zrobić nadzienie? Weź dużo zieleni: zielona cebula, sałata, szczaw, koperek, szpinak, pokrzywa, pietruszka, kolendra, buraki są odpowiednie. Im więcej, tym lepiej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posortuj warzywa, Usuń zbyt grube ogonki, umyj, a następnie dobrze osusz ręcznikiem. Drobno posiekaj każdy rodzaj zieleni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Większość zieleni i ziół zawartych w nadzieniu powinna mieć neutralny smak. I zioła o wyraźnym aromacie i mniejszym smaku. I kolendra musi być obecna. Oczywiście proporcje składników nadzienia można zmieniać, wybierać zgodnie z własnymi preferencjami. Możesz eksperymentować i wybierać najlepsze opcje.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej posiekane warzywa do dużego pojemnika i dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wypoczęte ciasto podzielić na kawałki po około 60 gramów, zrolować z nich bułki. Pamiętaj, aby przykryć półfabrykaty ręcznikiem, aby się nie zacierały. Wyszło mi 12 sztuk.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na stole dobrze posypanym mąką rozwałkuj każdą bułkę w bardzo cienką okrągłą tortillę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W osobnej filiżance odłóż 2 porcje nadzienia, dodaj 2 łyżki oleju roślinnego, sól, wymieszaj. Nie trzeba solić całego nadzienia na raz, aby warzywa nie dawały soku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż porcję nadzienia na rozwałkowanym cieście, pozostawiając 3-4 cm od krawędzi, powinno być dużo nadzienia, podczas smażenia znacznie zmniejszy się objętość.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podnieś krawędzie tortilli do środka, ściśnij.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Nie docierając do końca, lekko dociśnij & quot; placek & quot; rękami, aby wydostało się powietrze i ściśnij do końca.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smaż Zingyalov Hatz z obu stron na suchej patelni na średnim ogniu, aż się zarumieni.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Chleb piecze się bardzo szybko, więc pamiętaj, aby śledzić proces, jednocześnie zwijając inne tortille i nadziewając je ziołami.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Złóż gotowy Gingyalov Hatz w stos. Podawaj na gorąco. Smacznego!

uważa się, że nigdzie nie gotuje się tego chleba tak smacznego jak w Górskim Karabachu. Być może przyczyną są trawy rosnące w tym obszarze. Może chodzi o umiejętności i zdolność ormiańskich kobiet do robienia tego aromatycznego chleba. W końcu to doświadczenie jest przekazywane z pokolenia na pokolenie. 

oczywiście nie możemy zdobyć większości dzikich traw, które rosną w ojczyźnie Zhingyalov Hatz. Ale z tych kulturowych zieleni, które rosną w wielu ogrodach, możesz zebrać dobry "bukiet".
ponadto do nadzienia można dodać zioła, takie jak liście mniszka lekarskiego, mocznik, worek pasterski. A to nie jest deficyt. Możesz próbować i eksperymentować z zestawem ziół przez całe lato.
w ojczyźnie Gingyal Hatz jest często podawany z matzoni. Jest to możliwe z dowolnymi sfermentowanymi produktami mlecznymi.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Pokrzywa - 33   kcal/100g
  • Liście buraka - 12   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy