skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki z kapusty? Przygotuj składniki. Bardzo mały kawałek odejdzie od widelca kapusty na naleśniki, ponieważ po przetarciu daje dużą objętość.
Krok 2:
Zetrzyj kapustę na średniej tarce. Łatwiej będzie pocierać środkową część widelec, ponieważ górne liście są miękkie. Zostaw je na sałatkę.
Krok 3:
Wcieraj kapustę natychmiast do głębokiej miski, aby nie stracić soku z kapusty.
Krok 4:
Dodaj przyprawy do startej kapusty do smaku: sól i czarny pieprz. Jeśli planujesz smażyć słodkie naleśniki, nie dodawaj czarnego pieprzu. Wbij jajko kurze do miski z kapustą. Wymieszaj masę, aby jajko się rozdzieliło, a przyprawy zmieszano z kapustą.
Krok 5:
Wlej kefir i dodaj pół łyżeczki sody. Natychmiast powinna nastąpić reakcja sody z kefirem-alkaliami i kwasem. W rezultacie uwolni się dwutlenek węgla, który nada naleśnikom blask. Wymieszać.
Krok 6:
Zacznij dodawać mąkę po jednej łyżce stołowej, natychmiast mieszając ciasto, aby zobaczyć, jaką konsystencję uzyskuje. Ciasto na naleśniki powinno wyglądać jak gęsta śmietana. Odstaw ciasto na chwilę, około 15 minut. Na jego powierzchni pojawią się liczne bąbelki.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy. Rozłóż ciasto kapustne łyżką stołową, pozostawiając przestrzeń między naleśnikami, ponieważ nieznacznie wzrosną podczas smażenia. Piecz je na średnim ogniu przez około 10 minut z jednej strony, aż się zrumienią.
Krok 8:
Następnie odwróć placki i smaż je przez około 5 minut po drugiej stronie, aż się zarumienią. Uważaj, aby naleśniki się nie przypaliły. Zdejmij naleśniki z patelni na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar oleju. Podawaj naleśniki na stole ze śmietaną lub majonezem. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
jeśli chcesz zrobić słodkie naleśniki z kapusty, możesz dodać trochę cukru, ale w zasadzie sama kapusta sprawia, że naleśniki są słodkawe.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g