skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec bujny chrust na kefirze? Wcześniej wyjmij kefir i jajko z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową. Wymieszaj jajka, cukier, cukier waniliowy i sól mikserem. Dodaj kefir i 40 ml oleju roślinnego. Następnie dodaj przesianą mąkę i sodę, zagnieść miękkie ciasto (mąka może potrzebować trochę więcej lub trochę mniej, spójrz na konsystencję ciasta), pozostaw na 20 minut.
Krok 2:
Podziel ciasto na dwie części, rozwałkuj każdą o grubości około centymetra. Pokrój ciasto na prostokąty, wewnątrz każdego zrób szeryf nożem i wyjmij przez niego jedną końcówkę chrustu. Smażyć na rozgrzanym oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor.
Krok 3:
Gotowy chrust posyp cukrem pudrem.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g