bujny chrust na kefirze

niesamowicie pyszny i prosty przepis, bardzo lubiany przez dzieci! Do gotowania potrzebujesz kilku składników, ale w końcu możesz nakarmić dużą rodzinę. Smaczne, bujne, satysfakcjonujące.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 42 % 27 g
węglowodany 48 % 31 g
384 kcal
IG: 3 / 3 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec bujny chrust na kefirze? Wcześniej wyjmij kefir i jajko z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową. Wymieszaj jajka, cukier, cukier waniliowy i sól mikserem. Dodaj kefir i 40 ml oleju roślinnego. Następnie dodaj przesianą mąkę i sodę, zagnieść miękkie ciasto (mąka może potrzebować trochę więcej lub trochę mniej, spójrz na konsystencję ciasta), pozostaw na 20 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podziel ciasto na dwie części, rozwałkuj każdą o grubości około centymetra. Pokrój ciasto na prostokąty, wewnątrz każdego zrób szeryf nożem i wyjmij przez niego jedną końcówkę chrustu. Smażyć na rozgrzanym oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowy chrust posyp cukrem pudrem.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy