skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Stroganow wołowy z kurczaka? Przygotuj składniki. Filet z piersi: możesz wziąć inne mięso z kurczaka bez kości. Jeśli mięso jest zamrożone, należy je najpierw rozmrozić. Pieczarki świeże, można też wziąć mrożone. Śmietana 15% tłuszczu, jeśli zawartość tłuszczu jest duża lub śmietana była mniejsza, to na ostatnim etapie gotowania można wlać gorącą wodę lub bulion. Z przypraw biorę czarny mielony pieprz, możesz dodać inne przyprawy.
Krok 2:
Weź głęboką patelnię lub garnek z grubym dnem, aby był z pokrywką. Obierz cebulę i czosnek z łuski i pokrój-czosnek drobno, cebulę w półpierścienie. Umieść patelnię na dużym ogniu i podgrzej w niej olej roślinny. Ułożyć posiekaną cebulę i czosnek i smażyć przez kilka minut, aż cebula będzie półprzezroczysta. Zamiast świeżego czosnku możesz wziąć suchy czosnek i dodać go nieco później, na etapie dodawania soli.
Krok 3:
Umyj pieczarki pod bieżącą zimną wodą z resztek ziemi i gruzu. Pokrój grzyby na talerze. Dodaj pokrojone grzyby na patelnię do cebuli i czosnku i smaż przez 5-10 minut (czas zależy od wielkości pokrojonych grzybów).
Krok 4:
Filety z piersi kurczaka opłucz i osusz. Pokrój kurczaka w długie kostki w poprzek włókien i zwiń je w mąkę ze wszystkich stron. Można to zrobić, zwijając każdy kawałek mąki w misce. Możesz też włożyć pokrojonego kurczaka do torby, dodać mąkę i kilkakrotnie wstrząsnąć zamkniętą torbą z kurczakiem i mąką, w ten sposób kurczak będzie równomiernie pokryty mąką.
Krok 5:
Dodaj pokrojonego kurczaka w mące na patelnię do grzybów i smaż na średnim ogniu, aż kurczak zmieni kolor. Aby talerze grzybów zachowały swój kształt, kurczaka można usmażyć na osobnej patelni, a następnie dodać do grzybów, mieszając je.
Krok 6:
Dodaj śmietanę, koncentrat pomidorowy, sól, czarny mielony pieprz na patelnię i wymieszaj. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj Stroganow wołowy przez około 15 minut.
Krok 7:
Stroganow wołowy z kurczaka ze śmietaną i grzybami podawaj na gorąco. Na przystawkę możesz zaoferować gotowany makaron, tłuczone ziemniaki, dania ze zbóż. Podczas serwowania posyp kurczaka z grzybami posiekaną świeżą natką pietruszki, koperkiem, bazylią.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g