Stroganow wołowy z kurczaka ze śmietaną i grzybami

aromatyczna i prosta opcja na obfity obiad na każdy dzień. Idealne Stroganow wołowy uzyskuje się z pieczarkami i kurczakiem! Połączenie pieczarek / śmietany od dawna jest popularne, a dodając do nich dietetyczny filet z piersi kurczaka, otrzymamy pyszny i łatwy obiad dla całej rodziny.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 12 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 14 % 3 g
125 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Stroganow wołowy z kurczaka? Przygotuj składniki. Filet z piersi: możesz wziąć inne mięso z kurczaka bez kości. Jeśli mięso jest zamrożone, należy je najpierw rozmrozić. Pieczarki świeże, można też wziąć mrożone. Śmietana 15% tłuszczu, jeśli zawartość tłuszczu jest duża lub śmietana była mniejsza, to na ostatnim etapie gotowania można wlać gorącą wodę lub bulion. Z przypraw biorę czarny mielony pieprz, możesz dodać inne przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź głęboką patelnię lub garnek z grubym dnem, aby był z pokrywką. Obierz cebulę i czosnek z łuski i pokrój-czosnek drobno, cebulę w półpierścienie. Umieść patelnię na dużym ogniu i podgrzej w niej olej roślinny. Ułożyć posiekaną cebulę i czosnek i smażyć przez kilka minut, aż cebula będzie półprzezroczysta. Zamiast świeżego czosnku możesz wziąć suchy czosnek i dodać go nieco później, na etapie dodawania soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pieczarki pod bieżącą zimną wodą z resztek ziemi i gruzu. Pokrój grzyby na talerze. Dodaj pokrojone grzyby na patelnię do cebuli i czosnku i smaż przez 5-10 minut (czas zależy od wielkości pokrojonych grzybów).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Filety z piersi kurczaka opłucz i osusz. Pokrój kurczaka w długie kostki w poprzek włókien i zwiń je w mąkę ze wszystkich stron. Można to zrobić, zwijając każdy kawałek mąki w misce. Możesz też włożyć pokrojonego kurczaka do torby, dodać mąkę i kilkakrotnie wstrząsnąć zamkniętą torbą z kurczakiem i mąką, w ten sposób kurczak będzie równomiernie pokryty mąką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pokrojonego kurczaka w mące na patelnię do grzybów i smaż na średnim ogniu, aż kurczak zmieni kolor. Aby talerze grzybów zachowały swój kształt, kurczaka można usmażyć na osobnej patelni, a następnie dodać do grzybów, mieszając je.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj śmietanę, koncentrat pomidorowy, sól, czarny mielony pieprz na patelnię i wymieszaj. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj Stroganow wołowy przez około 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Stroganow wołowy z kurczaka ze śmietaną i grzybami podawaj na gorąco. Na przystawkę możesz zaoferować gotowany makaron, tłuczone ziemniaki, dania ze zbóż. Podczas serwowania posyp kurczaka z grzybami posiekaną świeżą natką pietruszki, koperkiem, bazylią.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy