Chude kotlety z kapusty

cudowne kotlety z marchwi i kapusty-idealne na post! Okazuje się, że bezmięsne posiłki mogą być nie tylko zdrowe i niskokaloryczne, ale także smaczne i sycące. Weźmy na przykład te kotlety - po prostu nie można się od nich oderwać. Polecam je absolutnie każdemu, nie tylko tym, którzy przestrzegają postu.
komarshchukolAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 67 % 16 g
123 kcal
IG: 33 / 33 / 33

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chude kotlety z kapusty? Przygotuj listę wszystkich potrzebnych nam produktów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Obierz kapustę z górnych liści, które zwykle są zepsute, i drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś przygotowane warzywa do rondla, zalej je zimną wodą, podpal i zagotuj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania wody dodaj sól i łyżkę oleju roślinnego. Zmniejsz gaz i gotuj na małym ogniu, aż marchewka i kapusta będą miękkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej kaszę mannę do wrzącej wody w strumieniu, mieszając, aby zapobiec tworzeniu się grudek. Gotuj wszystko przez 10 minut. Wyjmij patelnię z pieca i poczekaj, aż masa ostygnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Uformuj masę warzywną w kotlety - zrób je okrągłe lub owalne, a następnie obficie zwiń półfabrykaty w bułce tartej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usmaż je na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju roślinnego po obu stronach, aż będą złotobrązowe i całkowicie ugotowane. Użyj całego mięsa mielonego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kotlety okażą się uniwersalne, ponieważ można je podawać zarówno z ostrym sosem, jak i słodkim.

podstawą chudych kotletów w tym przepisie są marchewki i kapusta. Jeśli chcesz, możesz dodać do nich jedną rzecz: marchewkę lub kapustę. Chociaż opcja, którą zaproponowałem, podobała mi się bardziej niż gdybym wykluczył jedno z warzyw. Decydując się na ten wyczyn, jak go nazywam, zacząłem zbierać przepisy kulinarne, aby jedzenie było różnorodne. Jedna najsłodsza kobieta, która obserwuje Post prawosławny w drugim roku, podzieliła się swoimi osiągnięciami na polu chudego jedzenia, powiedziała, jak smażyć chude kotlety z kapusty. W tym samym czasie zaprosiłem mnie do odwiedzenia, abym mógł skosztować tego dania. Próbowałem i byłem zaskoczony, jak smaczne i satysfakcjonujące jest-jeśli wszystko jest tak smaczne, post będzie łatwiejszy do przestrzegania.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i nie tylko, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy