skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chude kotlety z kapusty? Przygotuj listę wszystkich potrzebnych nam produktów.
Krok 2:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Obierz kapustę z górnych liści, które zwykle są zepsute, i drobno posiekaj.
Krok 3:
Przenieś przygotowane warzywa do rondla, zalej je zimną wodą, podpal i zagotuj.
Krok 4:
Podczas gotowania wody dodaj sól i łyżkę oleju roślinnego. Zmniejsz gaz i gotuj na małym ogniu, aż marchewka i kapusta będą miękkie.
Krok 5:
Wlej kaszę mannę do wrzącej wody w strumieniu, mieszając, aby zapobiec tworzeniu się grudek. Gotuj wszystko przez 10 minut. Wyjmij patelnię z pieca i poczekaj, aż masa ostygnie.
Krok 6:
Uformuj masę warzywną w kotlety - zrób je okrągłe lub owalne, a następnie obficie zwiń półfabrykaty w bułce tartej.
Krok 7:
Usmaż je na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju roślinnego po obu stronach, aż będą złotobrązowe i całkowicie ugotowane. Użyj całego mięsa mielonego.
Krok 8:
Kotlety okażą się uniwersalne, ponieważ można je podawać zarówno z ostrym sosem, jak i słodkim.
podstawą chudych kotletów w tym przepisie są marchewki i kapusta. Jeśli chcesz, możesz dodać do nich jedną rzecz: marchewkę lub kapustę. Chociaż opcja, którą zaproponowałem, podobała mi się bardziej niż gdybym wykluczył jedno z warzyw. Decydując się na ten wyczyn, jak go nazywam, zacząłem zbierać przepisy kulinarne, aby jedzenie było różnorodne. Jedna najsłodsza kobieta, która obserwuje Post prawosławny w drugim roku, podzieliła się swoimi osiągnięciami na polu chudego jedzenia, powiedziała, jak smażyć chude kotlety z kapusty. W tym samym czasie zaprosiłem mnie do odwiedzenia, abym mógł skosztować tego dania. Próbowałem i byłem zaskoczony, jak smaczne i satysfakcjonujące jest-jeśli wszystko jest tak smaczne, post będzie łatwiejszy do przestrzegania.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i nie tylko, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g