homary na patelni z czosnkiem

wykwintne danie w restauracji jest teraz również w Twojej kuchni! Wcześniej taki przysmak nie był kupowany w sklepach, ale teraz ten produkt stał się bardziej przystępny cenowo. Jest sprzedawany w wielu hipermarketach i specjalistycznych sklepach rybnych. Ale wielu nadal nie wie, jak go ugotować. Uczymy się!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 85 % 17 g
tłuszcze 15 % 3 g
węglowodany 0 % 0 g
95 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Kupując langusty, powinieneś upewnić się o ich jakości. Po pierwsze, langusty nie powinny być niepotrzebnie pokryte lodem, ponieważ duża ilość lodu wskazuje na wielokrotne zamrażanie owoców morza. Po drugie, ogon langustyny powinien wygiąć się do wewnątrz, co wskazuje na jego świeżość. Jeśli ogon nie jest owinięty, oznacza to, że złowiony langustyn był już martwy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przed smażeniem langustyn należy je rozmrozić. W żadnym wypadku owoce morza nie powinny być narażone na nagły spadek temperatury. Niewłaściwe rozmrażanie może prowadzić do utraty wilgoci, w wyniku czego białko zwija się, a mięso langustyn staje się twarde. Dlatego najpierw pozostaw langustyny w lodówce na 1,5 godziny, a następnie rozmrażaj je w temperaturze pokojowej przez 2-2,5 godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz rozmrożone langusty pod bieżącą wodą i pozostaw je w durszlaku na kilka minut, aby szklanki nadmiar płynu. Wzdłuż całego grzbietu za pomocą nożyczek wykonaj zgrabne nacięcie w skorupie i usuń ciemną nić, czyli żyłę jelitową. Należy go usunąć, ponieważ może zawierać piasek, cząsteczki glonów, które mogą zepsuć smak i nadać gorycz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej, a następnie ułóż przygotowane langusty. Smaż je na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż z jednej strony się zarumienią, następnie odwróć langusty na drugą stronę i już zmniejszając ciepło, smaż je przez kolejne 5 minut. Mięso pod skorupą powinno się dobrze ugotować, a silny ogień da piękną skórkę, ale mięso pozostanie surowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz ząbki czosnku i pokrój w plastry. Dokładnie opłucz cytrynę pod wodą, ponieważ konieczne będzie dodanie jej do patelni bez obierania wraz ze skórką. Pokrój cytrynę w dowolne plasterki. Przygotowany czosnek i cytrynę włożyć na patelnię i smażyć razem z langustynami przez 1 minutę. W tym czasie czosnek będzie miał czas na nadanie swojego aromatu i nie spali się. Sól i pieprz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyłącz ogrzewanie, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw langusty w tym stanie na kolejne 10 minut. W tym czasie owoce morza są jeszcze lepiej nasycone aromatami czosnku i cytryny, a mięso skorupiaków osiągnie pełną gotowość. Połóż gotowe smażone langusty z czosnkiem na talerzu, udekoruj ziołami, a aby lepiej otworzyć smak delikatnego mięsa z langusty, posyp je sokiem z cytryny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Homar (mięso szyi) - 88   kcal/100g
  • Langustin - 112   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy