Domowa kiełbasa wieprzowa w jelitach

niesamowicie pyszne, na co dzień i na wakacje! Domowa kiełbasa wieprzowa w jelitach to danie, z którym będziesz musiał majstrować, ale wynik zwróci wszystkie koszty. Kiełbasa okazuje się bardzo smaczna, pachnąca, satysfakcjonująca i apetyczna. Jest bardziej naturalny i zdrowszy niż sklep.
zaj4onokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 10 g
tłuszcze 80 % 44 g
węglowodany 2 % 1 g
440 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domową kiełbasę wieprzową w jelitach? Przygotuj jedzenie. W przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie. Ale koniecznie dodaj smalec — kiełbasa okaże się bardziej soczysta. Zestaw przypraw można dostosować w zależności od preferencji. Umyj i obierz cebulę i czosnek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jelita do domowej kiełbasy bardzo dokładnie opłucz i oczyść. Namocz je w ciepłej wodzie z jedną łyżką soli i jedną łyżką sody. Jelita powinny leżeć w takiej wodzie przez pół godziny. Następnie opłucz je pod bieżącą wodą i usuń cały film i tłuszcz. Następnie odwróć wnętrzności na lewą stronę. Włóż je z powrotem do słonej wody i trzymaj tam podczas gotowania mięsa mielonego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj mięso mielone. Jak zrobić mięso mielone? Mięso i smalec podzielić na dwie części. Zmielić pierwszą część za pomocą kombajnu, blendera lub maszynki do mięsa. Dodaj gałkę muszkatołową do mięsa na czubku noża.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój drugą część mięsa ze smalcem na bardzo małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę w małe kostki(przewinęłam ją również w kombajnie). Smażyć posiekaną cebulę w niewielkiej ilości oleju roślinnego do miękkości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj do tego pokrojone mięso i smalec. Piecz wszystko razem przez kilka minut, mieszając, zapobiegając tworzeniu się skórki. Pozostaw do ostygnięcia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W moździerzu zmiel wszystkie przyprawy z wyjątkiem liścia laurowego. Wymieszaj zwinięte mięso ze smażonym, dodaj sól i przyprawy, wlej koniak, wyciśnij czosnek przez prasę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na pół godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij wnętrzności mielonym mięsem. Aby to zrobić, dobrze jest użyć szerokiego lejka lub wierzchołka odciętego od plastikowej butelki. Podziel umyte jelita na metrowe wstążki i zawiąż je na jednym końcu grubą nicią. Na drugim końcu umieść lejek i wypełnij przez niego jelita mielonym mięsem, aby mięso było ciasno zatkane, bez powietrza. Jeśli masz specjalną dyszę do maszynki do mięsa, użyj jej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy wnętrzności są pełne, zawiąż je nitką na drugim końcu. Zroluj powstałą kiełbasę ślimakiem i zawiąż nitką w poprzek, aby zachowała swój kształt. Aby kiełbasa nie pękła podczas gotowania, przebij ją bardzo cienką igłą co siedem centymetrów.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie włóż kiełbasę do specjalnego rękawa do pieczenia, włóż liść laurowy do środka. Pozostaw na godzinę, a następnie wyślij do piekarnika na 40 minut w temperaturze 200 stopni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie wyjmij kiełbasę, Odwróć na drugą stronę i odstaw na kolejne pół godziny, ale już w temperaturze 175 stopni. Podawaj gotową kiełbasę w dowolnej formie-jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal / 100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jelita wieprzowe - 602   kcal / 100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy