skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domową kiełbasę wieprzową w jelitach? Przygotuj jedzenie. W przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie. Ale koniecznie dodaj smalec — kiełbasa okaże się bardziej soczysta. Zestaw przypraw można dostosować w zależności od preferencji. Umyj i obierz cebulę i czosnek.
Krok 2:
Jelita do domowej kiełbasy bardzo dokładnie opłucz i oczyść. Namocz je w ciepłej wodzie z jedną łyżką soli i jedną łyżką sody. Jelita powinny leżeć w takiej wodzie przez pół godziny. Następnie opłucz je pod bieżącą wodą i usuń cały film i tłuszcz. Następnie odwróć wnętrzności na lewą stronę. Włóż je z powrotem do słonej wody i trzymaj tam podczas gotowania mięsa mielonego.
Krok 3:
Przygotuj mięso mielone. Jak zrobić mięso mielone? Mięso i smalec podzielić na dwie części. Zmielić pierwszą część za pomocą kombajnu, blendera lub maszynki do mięsa. Dodaj gałkę muszkatołową do mięsa na czubku noża.
Krok 4:
Pokrój drugą część mięsa ze smalcem na bardzo małe kawałki.
Krok 5:
Pokrój cebulę w małe kostki(przewinęłam ją również w kombajnie). Smażyć posiekaną cebulę w niewielkiej ilości oleju roślinnego do miękkości.
Krok 6:
Dodaj do tego pokrojone mięso i smalec. Piecz wszystko razem przez kilka minut, mieszając, zapobiegając tworzeniu się skórki. Pozostaw do ostygnięcia.
Krok 7:
W moździerzu zmiel wszystkie przyprawy z wyjątkiem liścia laurowego. Wymieszaj zwinięte mięso ze smażonym, dodaj sól i przyprawy, wlej koniak, wyciśnij czosnek przez prasę.
Krok 8:
Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na pół godziny.
Krok 9:
Napełnij wnętrzności mielonym mięsem. Aby to zrobić, dobrze jest użyć szerokiego lejka lub wierzchołka odciętego od plastikowej butelki. Podziel umyte jelita na metrowe wstążki i zawiąż je na jednym końcu grubą nicią. Na drugim końcu umieść lejek i wypełnij przez niego jelita mielonym mięsem, aby mięso było ciasno zatkane, bez powietrza. Jeśli masz specjalną dyszę do maszynki do mięsa, użyj jej.
Krok 10:
Gdy wnętrzności są pełne, zawiąż je nitką na drugim końcu. Zroluj powstałą kiełbasę ślimakiem i zawiąż nitką w poprzek, aby zachowała swój kształt. Aby kiełbasa nie pękła podczas gotowania, przebij ją bardzo cienką igłą co siedem centymetrów.
Krok 11:
Następnie włóż kiełbasę do specjalnego rękawa do pieczenia, włóż liść laurowy do środka. Pozostaw na godzinę, a następnie wyślij do piekarnika na 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 12:
Następnie wyjmij kiełbasę, Odwróć na drugą stronę i odstaw na kolejne pół godziny, ale już w temperaturze 175 stopni. Podawaj gotową kiełbasę w dowolnej formie-jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal / 100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jelita wieprzowe - 602 kcal / 100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g