skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić kapustę na patelni z kiełbaskami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź soczystą kapustę, jeśli to możliwe, świeżą, nie leżącą. Powinien być jasnozielony lub biały, bez silnych zadrapań, z elastycznymi soczystymi liśćmi. Możesz zastąpić koncentrat pomidorowy keczupem. Oprócz składników wskazanych w przepisie możesz dodać jedną drobno posiekaną cebulę.
Krok 2:
Możesz użyć dowolnych kiełbas do Dania. Należy jednak pamiętać, że mogą one znacznie wpłynąć na ostateczny smak potrawy. Na przykład, jeśli weźmiesz kiełbaski o wyraźnym wędzonym smaku, będziesz miał również całe danie z lekkim smakiem wędzonych wędlin. Jeśli chcesz neutralnego smaku, weź zwykłe kiełbaski, takie jak nabiał lub kremowy. Obierz kiełbaski z folii fabrycznej i pokrój w niezbyt cienkie koła.
Krok 3:
Umyj kapustę, Wytnij łodygę i drobno posiekaj, omijając gęste części liści w pobliżu łodygi.
Krok 4:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 5:
Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Rozłóż startą marchewkę i smaż na średnim ogniu (mój tryb 5 z 9) do miękkości, około 5 minut. Jeśli chcesz dodać posiekaną cebulę do kapusty, należy ją ułożyć razem z marchewką.
Krok 6:
Dodaj kapustę i dokładnie wymieszaj z marchewką. Na początku kapusta zajmuje dużo miejsca, ale gdy się dusi, nadmiar wilgoci z niej wyparuje, a warstwa kapusty mocno opadnie. Dlatego jeśli zauważysz, że cała kapusta nie pasuje do patelni, dodaj ją w częściach, a gdy się uspokoi, dodaj więcej i wymieszaj.
Krok 7:
Dusić kapustę z marchewką na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
Krok 8:
Wlej szklankę wrzącej wody i gotuj dalej pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka przez około 30 minut. Jeśli kapusta jest młoda, zajmie to trochę mniej czasu. Jeśli jest sztywny, to trochę dłużej. Dlatego okresowo sprawdzaj gotowość kapusty.
Krok 9:
Dodaj koncentrat pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie do kapusty. Mieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 7 minut.
Krok 10:
Przygotuj kiełbaski do kapusty i wymieszaj. Gotuj wszystko razem przez około 5 minut. Posmakuj kapusty i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Wskazane jest sól i pieprz na końcu, ponieważ po dodaniu koncentratu pomidorowego i kiełbasek danie może już nie potrzebować dodatkowych przypraw. Wiele zależy od stopnia zasolenia koncentratu pomidorowego i kiełbasek.
Krok 11:
Usuń gotową kapustę z ognia i pozostaw pod przykryciem na około 10 minut. Smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
do gotowania lepiej jest użyć filtrowanej lub butelkowanej wody o neutralnym smaku. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g