skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak usmażyć soczyste piersi z kurczaka na patelni? Lepiej jest wziąć filet z piersi kurczaka, Jak to często robię, ale możesz też mieć pierś z kością. Schłodzone są lepsze niż mrożone. Możesz wyciąć piersi z tuszy kurczaka. Wszystkie przyprawy i przyprawy są suszone, ale jeśli chcesz, możesz użyć świeżego koperku i czosnku. Każdy olej roślinny: od oliwy do kukurydzy, ale musi to być rafinowany olej, aby uniknąć jego spalania.
Krok 2:

Wycinam pierś z całego kurczaka. Jeśli zrobiłeś to również, wskazane jest usunięcie kości i skóry z piersi. Ale nie wyrzucaj tych części. Kości świetnie nadają się do gotowania bulionów, a ze skóry można zrobić chrupiące frytki.
Krok 3:

Pokrój wzdłuż na 2 do 3 części. Oczywiście kroisz 2 lub 3 części w zależności od wielkości kurczaka, ale upewnij się, że kawałki nie są zbyt cienkie, w przeciwnym razie pierś nie będzie soczysta, ale raczej sucha.
Krok 4:

Umyj i osusz kawałki kurczaka. Uderz je lekko młotkiem z jednej strony. Lekko, nie przesadzaj!
Krok 5:

Nie solić przed smażeniem kurczaka. Sól wyciąga płyn z mięsa i ryb, a jeśli zostaną posolone na samym początku, będą suche w gotowym naczyniu. Dodaj sól na samym końcu gotowania. Posyp papryką. Nie żałuj papryki: nie ma wyraźnego smaku, ale doda jasności gotowemu daniu.
Krok 6:

Pieprz, posyp czosnkiem w proszku i suszonym koperkiem. Pozostaw dosłownie na 5 minut, aby mięso miało czas na namoczenie przypraw.
Krok 7:

Na patelni dobrze rozgrzej olej roślinny, ułóż piersi, smaż przez 5-7 minut z każdej strony na małym ogniu. Jeśli masz patelnię grillową lub patelnię z powłoką nieprzywierającą, całkiem możliwe jest smażenie piersi bez użycia oleju, co jest zdecydowanie zdrowsze.
Krok 8:

Być może piersi będą musiały zostać odwrócone kilka razy. Na samym końcu posolić smażone piersi, zmniejszyć ogień do niskiego i przykryć. Pozostaw na 7 minut, a następnie zdejmij z ognia.
Krok 9:

Smażone piersi przygotowane według tego przepisu są bardzo soczyste i delikatne, co w zasadzie jest rzadkością w tej części kurczaka. U wielu gospodyń domowych często jest sucha. Podawaj piersi od razu, gdy są gorące. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g





