skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mołdawskie placindy z twarogiem? Przygotuj jedzenie. Najpierw do testu. Weź rafinowany, bezwonny olej. Ocet stołowy, 9%. Przesiej mąkę, to nie tylko usunie ewentualne zanieczyszczenia, ale także nasyci ją tlenem, co sprawi, że wypieki będą bardziej przewiewne.
Krok 2:
Jak zrobić ciasto? Weź dużą miskę do wyrabiania ciasta, Połącz w niej wodę pitną, olej roślinny, sól i ocet stołowy. Wymieszaj potrawy trzepaczką.
Krok 3:
Wlej przesianą mąkę do wody z octem. Zagnieść gładkie, jednolite, nieprzylepne ciasto. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.
Krok 4:
Zbierz ciasto w kulkę, przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw na 15 minut "odpocznij & quot;. W tym czasie mąka wchłonie cały płyn, rozwinie się w nim gluten, który jest odpowiedzialny za elastyczność ciasta-łatwiej będzie z nim pracować.
Krok 5:
Następnie zajmij się nadzieniem. Przygotuj dla niej jedzenie. Wybierz twaróg, jeśli to możliwe, nie suchy i nie ziarnisty, zawartość tłuszczu może być dowolna, Mam 5%. Weź dowolne warzywa do smaku, mam pietruszkę i koperek. Podobnie jak przyprawy, dodaj swoje ulubione.
Krok 6:
Jak zrobić nadzienie? Jajka ugotować na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Następnie obierz jajka i drobno posiekaj. Możesz je również zetrzeć na grubej tarce.
Krok 7:
Umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj.
Krok 8:
W misce połącz twaróg, jajka, posiekane warzywa. Posyp solą, pieprzem.
Krok 9:
Następnie dokładnie wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.
Krok 10:
Ciasto w międzyczasie już leżało, podziel je na 4 części.
Krok 11:
Rozwałkuj każdy kawałek ciasta w okrąg tak cienki, jak to możliwe. Ciasto jest bardzo giętkie, ale należy upewnić się, że powierzchnia robocza i wałek do ciasta są dobrze odkurzone mąką. W przeciwnym razie ciasto przyklei się i może się rozerwać. Chociaż nie ma nadzienia, nie jest to straszne-możesz go ponownie rozwałkować, ale jeśli jest nadzienie, będziesz musiał uszczelnić podarte miejsca.
Krok 12:
Na środku rozwałkowanej tortilli ułóż nadzienie cienką, równą warstwą. Złóż brzegi ciasta w kwadratową kopertę, dobrze ściśnij szwy. Dociśnij tortillę rękami, aby krawędzie lepiej się połączyły, a nadzienie dobrze się rozłożyło wewnątrz ciasta.
Krok 13:
Na patelni rozgrzej olej roślinny na umiarkowanym ogniu. Smaż na nim łożyska na złoty kolor z obu stron. Najpierw ułóż ciasta szwem w dół, a następnie odwróć na drugą stronę.
Krok 14:
Oto takie obfite, soczyste złote łożyska. Smacznego!
Placindy w Mołdawii są przygotowywane bardzo często. Przygotowywane są z ciasta ekstrahowanego, drożdżowego i francuskiego. W moim przepisie ciasto jest wyciągane z octu.
ale nadzienia mogą być bardzo różne: słodkie (z dynią i cukrem, z dynią i jabłkiem, z twarogiem i rodzynkami) i niesłodzone (twarożek z ziołami i jajkiem, ziemniaki, kapusta, mięso mielone).
bardzo radzę.
aby uniknąć błędów podczas pracy z mąką, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g