Placindy mołdawskie z twarogiem

ze zwykłych produktów, tanie, najlepsze! Mołdawskie placindy z twarogiem to danie kuchni narodowej, są to nadziewane placki smażone na patelni. Można je przygotować na przyszłość do podania na śniadanie lub kolację, a także jako przekąskę do pracy lub na spacer.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 23 % 9 g
węglowodany 50 % 20 g
206 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mołdawskie placindy z twarogiem? Przygotuj jedzenie. Najpierw do testu. Weź rafinowany, bezwonny olej. Ocet stołowy, 9%. Przesiej mąkę, to nie tylko usunie ewentualne zanieczyszczenia, ale także nasyci ją tlenem, co sprawi, że wypieki będą bardziej przewiewne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić ciasto? Weź dużą miskę do wyrabiania ciasta, Połącz w niej wodę pitną, olej roślinny, sól i ocet stołowy. Wymieszaj potrawy trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej przesianą mąkę do wody z octem. Zagnieść gładkie, jednolite, nieprzylepne ciasto. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zbierz ciasto w kulkę, przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw na 15 minut "odpocznij & quot;. W tym czasie mąka wchłonie cały płyn, rozwinie się w nim gluten, który jest odpowiedzialny za elastyczność ciasta-łatwiej będzie z nim pracować.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie zajmij się nadzieniem. Przygotuj dla niej jedzenie. Wybierz twaróg, jeśli to możliwe, nie suchy i nie ziarnisty, zawartość tłuszczu może być dowolna, Mam 5%. Weź dowolne warzywa do smaku, mam pietruszkę i koperek. Podobnie jak przyprawy, dodaj swoje ulubione.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak zrobić nadzienie? Jajka ugotować na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Następnie obierz jajka i drobno posiekaj. Możesz je również zetrzeć na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W misce połącz twaróg, jajka, posiekane warzywa. Posyp solą, pieprzem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dokładnie wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto w międzyczasie już leżało, podziel je na 4 części.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozwałkuj każdy kawałek ciasta w okrąg tak cienki, jak to możliwe. Ciasto jest bardzo giętkie, ale należy upewnić się, że powierzchnia robocza i wałek do ciasta są dobrze odkurzone mąką. W przeciwnym razie ciasto przyklei się i może się rozerwać. Chociaż nie ma nadzienia, nie jest to straszne-możesz go ponownie rozwałkować, ale jeśli jest nadzienie, będziesz musiał uszczelnić podarte miejsca.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na środku rozwałkowanej tortilli ułóż nadzienie cienką, równą warstwą. Złóż brzegi ciasta w kwadratową kopertę, dobrze ściśnij szwy. Dociśnij tortillę rękami, aby krawędzie lepiej się połączyły, a nadzienie dobrze się rozłożyło wewnątrz ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny na umiarkowanym ogniu. Smaż na nim łożyska na złoty kolor z obu stron. Najpierw ułóż ciasta szwem w dół, a następnie odwróć na drugą stronę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Oto takie obfite, soczyste złote łożyska. Smacznego!

Placindy w Mołdawii są przygotowywane bardzo często. Przygotowywane są z ciasta ekstrahowanego, drożdżowego i francuskiego. W moim przepisie ciasto jest wyciągane z octu.
ale nadzienia mogą być bardzo różne: słodkie (z dynią i cukrem, z dynią i jabłkiem, z twarogiem i rodzynkami) i niesłodzone (twarożek z ziołami i jajkiem, ziemniaki, kapusta, mięso mielone).
bardzo radzę.

aby uniknąć błędów podczas pracy z mąką, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy