tortille z twarogiem na patelni

pyszne, Miękkie tortille z nadzieniem twarogowym! Tortille to narodowe danie wielu narodów, każdy ma swoje sekrety i cechy gotowania, robi ciasta z różnymi nadzieniami. Z twarogiem piecze się i smaży mołdawskie, osetyjskie i dagestańskie ciasta. Teraz takie ciasta są przygotowywane na całym świecie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 10 g
tłuszcze 15 % 6 g
węglowodany 61 % 25 g
188 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Ciasto na ciasta zrobimy na kefirze, nie ma nic złego, jeśli nie jest bardzo świeże, na kwaśnym kefirze ciasto okaże się lepsze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kefir powinien być ciepły, należy go wcześniej wyjąć z lodówki i pozostawić na stole na kilka godzin lub lekko podgrzać. Dodaj sodę oczyszczoną i sól do miski z kefirem, wymieszaj, aby reakcja była szybsza, o tym, że wszystko idzie zgodnie z planem, świadczą bąbelki, które pojawiły się na powierzchni kefiru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej przesianą mąkę pszenną do miski z płynną mieszanką. Dodajemy go w częściach, mieszając ciasto, nie można natychmiast wlać całej mąki do miski, aby ciasto nie stało się gęste, w przeciwnym razie ciasta okażą się twarde.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto jest lepkie i miękkie. Nie trzeba go ugniatać rękami przez długi czas, głównym zadaniem jest zebranie ciasta w bryłę. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i pozostaw na 20 minut na stole.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie przygotuj nadzienie do tortilli. Lepiej jest używać twarogu naturalnego, tłustego i zawsze świeżego. Przecieramy go przez sito lub przebijamy blenderem, powinien mieć jednolitą konsystencję, duże ziarna twarogu nie pozwolą na cienkie rozwałkowanie ciasta z nadzieniem i mogą rozerwać ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do nadzienia z reguły używa się świeżych ziół cebuli, koperku i pietruszki, do smaku skład ziół można zmienić. Zimą możesz użyć mrożonych warzyw, nie wpływa to na smak ciast. Moje warzywa i drobno posiekaj nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz twaróg z ziołami w misce, dodaj sól i czarny pieprz do smaku, wymieszaj składniki, aż uzyskasz masę twarogową. Nadzienie dzieli się na 4 równe części na ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto "wypoczęte" dzielimy na 4 równe części.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj każdy z nich w cienką okrągłą warstwę. Rozłóż jedną część nadzienia twarogowego na środku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Mocujemy krawędzie ciasta, tworząc kulkę z nadzieniem, spłaszczamy kulkę, posypujemy mąką po obu stronach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I rozwałkuj wałkiem do ciasta na cienkie ciasto.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na suchej patelni smaż tortillę przez 3 minuty z każdej strony, na średnim ogniu, trzymaj tortille na patelni, aż się zarumienią. Jeśli ciasta zaczną puchnąć, wykonujemy kilka nakłuć widelcem. Aby upiec nadzienie w tortilli, przykryj patelnię pokrywką.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij tortille z patelni i natychmiast posmaruj masłem po obu stronach, aby tortille były miękkie i delikatne w smaku. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal / 100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy