skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Ciasto na ciasta zrobimy na kefirze, nie ma nic złego, jeśli nie jest bardzo świeże, na kwaśnym kefirze ciasto okaże się lepsze.
Krok 2:
Kefir powinien być ciepły, należy go wcześniej wyjąć z lodówki i pozostawić na stole na kilka godzin lub lekko podgrzać. Dodaj sodę oczyszczoną i sól do miski z kefirem, wymieszaj, aby reakcja była szybsza, o tym, że wszystko idzie zgodnie z planem, świadczą bąbelki, które pojawiły się na powierzchni kefiru.
Krok 3:
Wlej przesianą mąkę pszenną do miski z płynną mieszanką. Dodajemy go w częściach, mieszając ciasto, nie można natychmiast wlać całej mąki do miski, aby ciasto nie stało się gęste, w przeciwnym razie ciasta okażą się twarde.
Krok 4:
Ciasto jest lepkie i miękkie. Nie trzeba go ugniatać rękami przez długi czas, głównym zadaniem jest zebranie ciasta w bryłę. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i pozostaw na 20 minut na stole.
Krok 5:
W międzyczasie przygotuj nadzienie do tortilli. Lepiej jest używać twarogu naturalnego, tłustego i zawsze świeżego. Przecieramy go przez sito lub przebijamy blenderem, powinien mieć jednolitą konsystencję, duże ziarna twarogu nie pozwolą na cienkie rozwałkowanie ciasta z nadzieniem i mogą rozerwać ciasto.
Krok 6:
Do nadzienia z reguły używa się świeżych ziół cebuli, koperku i pietruszki, do smaku skład ziół można zmienić. Zimą możesz użyć mrożonych warzyw, nie wpływa to na smak ciast. Moje warzywa i drobno posiekaj nożem.
Krok 7:
Połącz twaróg z ziołami w misce, dodaj sól i czarny pieprz do smaku, wymieszaj składniki, aż uzyskasz masę twarogową. Nadzienie dzieli się na 4 równe części na ciasta.
Krok 8:
Ciasto "wypoczęte" dzielimy na 4 równe części.
Krok 9:
Rozwałkuj każdy z nich w cienką okrągłą warstwę. Rozłóż jedną część nadzienia twarogowego na środku.
Krok 10:
Mocujemy krawędzie ciasta, tworząc kulkę z nadzieniem, spłaszczamy kulkę, posypujemy mąką po obu stronach.
Krok 11:
I rozwałkuj wałkiem do ciasta na cienkie ciasto.
Krok 12:
Na suchej patelni smaż tortillę przez 3 minuty z każdej strony, na średnim ogniu, trzymaj tortille na patelni, aż się zarumienią. Jeśli ciasta zaczną puchnąć, wykonujemy kilka nakłuć widelcem. Aby upiec nadzienie w tortilli, przykryj patelnię pokrywką.
Krok 13:
Wyjmij tortille z patelni i natychmiast posmaruj masłem po obu stronach, aby tortille były miękkie i delikatne w smaku. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal / 100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g