skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z solonej paproci? Przygotuj jedzenie. Sałatka jest przygotowywana dość szybko, ale główny składnik będzie wymagał wstępnego przygotowania, jest to sama Paproć Orlyak. Nie ma znaczenia, czy sam go soliłeś, czy kupiłeś słony, należy go namoczyć. Bez takiego przygotowania nawet nie próbuj gotować, poziom soli przekracza skalę aż do goryczy. Suche szparagi sojowe są również przygotowywane z wyprzedzeniem, jak opiszę w kroku 4.
Krok 2:
Umieść soloną paproć w przestronnym naczyniu i napełnij zimną wodą z kranu. Woda powinna całkowicie pokryć zielenie. Moczyć przez 4-6 godzin, okresowo spłukać paproć i zalać świeżą wodą. Oczywiście spróbuj. Wystarczyły Mi 4 godziny, aby stężenie soli przypadło do gustu. Moczyłem wieczorem i gotowałem rano. Dlatego spuściłem wodę, spłukałem, pozwoliłem wodzie spłynąć. Następnie przykryłem kubek folią i włożyłem do lodówki.
Krok 3:
Rozpocznij gotowanie od pokrojenia wcześniej umytych warzyw. Zetrzyj marchewki na koreańskiej tarce. Pokrój cebulę na ćwiartki niezbyt cienkie, aby się nie przypaliła. Paprykę pokroić w kostkę, paproć pokroić w około 4-5 cm czosnek obrać i na razie pozostawić w całości, ale przygotować prasę, aby była pod ręką. Opłucz warzywa i drobno posiekaj.
Krok 4:
Wszystko będzie gotowe szybko, więc wszystkie składniki należy wcześniej ułożyć w osobnych filiżankach. Do sałatki dodam szparagi sojowe, nie trafiły one na ogólne zdjęcie składników, ponieważ były gotowane. Suche szparagi moczyć również przez 2-3 godziny, opłukać i pokroić jak paproć. Następnie gotuj na małym ogniu, wrzucając do wrzącej wody na 5-6 minut. Spłucz zimną wodą, pozwól wodzie spłynąć, ponieważ wszystko będzie smażone.
Krok 5:
Dopiero po przygotowaniu wszystkich składników rozpocznij pieczenie. Podgrzej patelnię, wlej 3 łyżki. l rafinowany olej roślinny. Na umiarkowanie średnim ogniu podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta. Nie zapomnij mieszać.
Krok 6:
Gdy cebula zacznie się złocić czas dodać marchewkę, pozwól jej lekko usmażyć.
Krok 7:
Następnie dodaj paprykę, wymieszaj i dodaj przyprawę do koreańskiej marchwi. Jeśli to konieczne, dodaj więcej oleju, warzywa nie powinny być suche.
Krok 8:
Dodaj paproć. Wyciśnij czosnek przez prasę, wymieszaj.
Krok 9:
Na koniec dodaj szparagi sojowe. Mieszając, podgrzewaj jeszcze przez kilka minut. Spróbuj smaku, w razie potrzeby możesz dodać ostrą paprykę, a jeśli to konieczne, dodaj sól. Zgadłem z moczeniem paproci i nie musiałem dodawać soli.
Krok 10:
Przenieś wszystko z gorącej patelni do głębokiej salaterki. Posyp schłodzone warzywa świeżymi ziołami, wymieszaj.
Krok 11:
Dopraw sosem sojowym, w razie potrzeby posyp sezamem. Podawaj schłodzone, im dłużej stoisz w lodówce, tym lepiej będzie smakować. Rozsądny limit do 2 dni, to jeśli przygotowujesz się na jakieś wydarzenie z wyprzedzeniem. W rodzinie jest zwykle spożywany natychmiast, daję mu tylko 2-3 godziny.
Krok 12:
Podaje się jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań z ziemniaków, makaronu, mięsa, ryb...
w tej sałatce uzupełniłam paproć szparagami sojowymi, produkt bogaty w białko, który w kuchni wegetariańskiej stosuje się zamiast mięsa.
można również dodać różne smażone grzyby.
w każdej wersji danie okazuje się niskokaloryczne, ale satysfakcjonujące. Kalorie zostaną znacznie zmniejszone, jeśli nie dodasz szparagów i sezamu, ale smak stanie się nieco inny.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Paproć - 34 kcal/100g
- Szparagi sojowe - 440 kcal/100g