szaszłyki wieprzowe na kefirze

niezrównanie pyszny i soczysty, po prostu rozpływa się w ustach! Ten szaszłyk wieprzowy jest marynowany na kefirze z dodatkiem cebuli, ziół i mielonego pieprzu. Możesz dodać inne przyprawy do marynaty, najważniejsze jest, aby dać jej czas! Rezultat przekracza najśmielsze oczekiwania-mięso jest delikatne, o jasnym smaku, soczyste.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 12 g
tłuszcze 53 % 16 g
węglowodany 7 % 2 g
200 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szaszłyki wieprzowe na kefirze? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty, które będą potrzebne. Jakiego mięsa do kebaba najlepiej użyć? Najsmaczniejszy i najbardziej soczysty kebab pochodzi ze świeżej szyi wieprzowej. Jest umiarkowanie tłusty, soczysty i miękki. Kolendra lub pietruszka są idealne z ziół, możesz użyć świeżej bazylii lub oregano do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz mięso pod bieżącą wodą i osusz papierowymi serwetkami. Obierz cebulę, umyj ziołami w zimnej wodzie. Pokrój szyję na równe kawałki średniej wielkości. Jeśli kawałki są zbyt duże, trudno będzie je przygotować, ponieważ marynata z kefiru szybko zaczyna się palić na węglach. Jeśli kawałki są zbyt małe, istnieje ryzyko, że skończysz z suchym kebabem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij mięso do głębokiego kubka lub garnka. Dodaj zmielony czarny pieprz, przyprawę do grilla(jeśli masz taką) i sól do smaku. Na 2,2 kg mięsa użyłem 1 łyżki. L. bez zjeżdżalni pieprzu, 1 łyżka.l. gotowa przyprawa bez soli i około 0,5 łyżki. l. drobna sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę w pierścienie, grubo posiekaj warzywa. Połóż krążki cebuli i trochę zieleni na dnie dużego kubka. Pamiętaj o pietruszce rękami, aby wypuściła sok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż kawałki wieprzowiny w jednej równej warstwie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie powtórz warstwę z cebulą i natką pietruszki, a następnie z mięsem. I tak na sam szczyt.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wstrząśnij kefirem, wlej równomierną warstwę wierzchnią do kubka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Palcami wykonaj wgłębienia na całej powierzchni mięsa, tak aby kefir rozłożył się na wszystkich warstwach. Na tym etapie nie jest konieczne dokładne mieszanie. Zawiń filiżankę folią spożywczą (jeśli używasz garnka, przykryj pokrywką) i wyślij do marynowania przez kilka godzin w lodówce. Rano marynowałem mięso i grillowaliśmy kebaby późnym popołudniem tego samego dnia. Okazuje się, że mięso było w marynacie kefirowej przez 5-6 godzin.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozpal grill. Podczas spalania drewna wyjmij mięso z lodówki i bardzo dobrze wymieszaj, aby każdy kawałek był równomiernie w marynacie kefirowej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nawlecz wieprzowinę na szaszłyki. Usuń cebulę i zioła z mięsa, w przeciwnym razie podczas gotowania spalą się i zepsują wygląd gotowego grilla.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wygładź węgle w grillu i ułóż szaszłyki do smażenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nie odchodź od grilla i stale obserwuj kebaby. Kefir bardzo szybko zaczyna się palić w silnym upale. Po minucie lub dwóch, gdy mięso nabrało pięknego apetycznego odcienia, usunęliśmy część węgli na bok i zostawiliśmy tylko cienką warstwę ciepła. Na nim przygotowano Kebab.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ugotuj kebaby. Możesz sprawdzić, czy w środku nie jest surowe mięso, wykonując nacięcie na największym kawałku kebaba, jeśli zostanie uwolniony biały przezroczysty sok, kebab jest gotowy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj, aż ostygnie!

jakość mięsa Odgrywa dużą rolę w przygotowywaniu pysznego kebaba, powinno być świeże. Wieprzowina, która nie została zamrożona, jest czasami smaczniejsza niż ta, która była już przechowywana przez długi czas.

czas gotowania grilla zależy od modelu grilla, ilości i jakości węgli.

podawaj kebaby ze świeżymi warzywami i lekkimi sałatkami.

smacznego!

przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy