skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania ziemniaków Pai. Do tego dania potrzebne są długie duże bulwy-łatwiej jest z nimi pracować, a słoma z dużych ziemniaków okaże się pożądaną długością. Im dłuższa słoma, tym łatwiej będzie wyciągnąć ziemniaki łyżką cedzakową i nie trzeba łapać pojedynczych małych kawałków. Ponadto małe kawałki ziemniaków szybko zaczynają się palić w oleju, a reszta masy ziemniaków nie jest jeszcze gotowa.
Krok 2:
Tak powinny wyglądać bulwy: Duże, równe, podłużne. Obierz ziemniaki i dobrze spłucz w zimnej wodzie, aby zmyć całą skrobię z powierzchni. Jeśli tego nie zrobisz, ziemniaki zaczną ciemnieć.
Krok 3:
Szybko pocieraj bulwy w długie, cienkie paski. Do tego idealna jest specjalna tarka do koreańskiej marchwi. Potrzyj ziemniaki w jednym kierunku od góry do dołu. Oto taka równa długa słoma. Możesz pokroić ziemniaki zwykłym nożem, choć zajmie to więcej czasu.
Krok 4:
Włóż starte ziemniaki do głębokiej miski i dobrze spłucz zimną bieżącą wodą, aby spłukać skrobię. Początkowo woda będzie biaława od skrobi, ale stopniowo stanie się przezroczysta.
Krok 5:
Gdy woda jest całkowicie czysta, cała skrobia jest usuwana. Ziemniaki należy lekko wycisnąć z nadmiaru wody.
Krok 6:
Wrzuć słomki ziemniaczane do durszlaka lub sita i pozwól wodzie spłynąć. Następnie przenieś ziemniaki na ręcznik i pozostaw do wyschnięcia na 10 minut. Możesz dodatkowo osuszyć słomkę ręcznikami papierowymi. Pamiętaj, aby usunąć całą wilgoć z ziemniaków, w przeciwnym razie w kontakcie z wrzącym olejem woda zacznie strzelać i będziesz musiał umyć wszystko z tłuszczu. Nie martw się, ziemniaki nie ciemnieją i zachowają swój złoty kolor.
Krok 7:
Wlej olej roślinny do rondla i podgrzewaj na średnim ogniu, aż z oleju wydobędzie się lekki dym. Możesz upuścić kroplę wody na patelnię. Jeśli woda syczy, olej jest odpowiednio rozgrzany. Musisz smażyć ziemniaki na średnim ogniu (miałem tryb 7-8 z 9).
Krok 8:
W gorącym oleju włóż trochę słomy ziemniaczanej, aby była całkowicie pokryta olejem i smaż, aż na ziemniakach pojawi się złoty kolor. Na początku ziemniaki stają się bardzo miękkie, a słomki zaczynają się do siebie przyklejać. Dlatego podczas smażenia ziemniaki należy okresowo mieszać widelcem (ziemniaki się do nich nie przyczepiają). Przyrumienienie każdej porcji zajmuje około 3 do 6 minut, w zależności od odmiany ziemniaka i siły ognia na kuchence.
Krok 9:
Kiedy ziemniaki zaczną się rumienić, proces trwa dosłownie kilka sekund - warto prześwietlić ziemniaki, A się spalą, więc nie odchodź od pieca i obserwuj proces. Szybko wyjmij gotowe ziemniaki łyżką cedzakową i przenieś na ręczniki papierowe. Podobnie usmaż wszystkie pozostałe słomki ziemniaczane na głębokim tłuszczu. Przenieś wszystkie ziemniaki na duży talerz i posyp drobną solą. Podawaj natychmiast. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g