ziemniaki Pai

w połączeniu ze stekiem i piwem to świetna przekąska! Ciekawym analogiem chipsów ziemniaczanych lub frytek będą ziemniaki Pai. To smażone w głębokim tłuszczu małe, chrupiące słomki ziemniaczane. Stopień wysmażenia słomy można wybrać do smaku: od bladozłotego do brązowego.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 76 % 37 g
węglowodany 22 % 11 g
374 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania ziemniaków Pai. Do tego dania potrzebne są długie duże bulwy-łatwiej jest z nimi pracować, a słoma z dużych ziemniaków okaże się pożądaną długością. Im dłuższa słoma, tym łatwiej będzie wyciągnąć ziemniaki łyżką cedzakową i nie trzeba łapać pojedynczych małych kawałków. Ponadto małe kawałki ziemniaków szybko zaczynają się palić w oleju, a reszta masy ziemniaków nie jest jeszcze gotowa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Tak powinny wyglądać bulwy: Duże, równe, podłużne. Obierz ziemniaki i dobrze spłucz w zimnej wodzie, aby zmyć całą skrobię z powierzchni. Jeśli tego nie zrobisz, ziemniaki zaczną ciemnieć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Szybko pocieraj bulwy w długie, cienkie paski. Do tego idealna jest specjalna tarka do koreańskiej marchwi. Potrzyj ziemniaki w jednym kierunku od góry do dołu. Oto taka równa długa słoma. Możesz pokroić ziemniaki zwykłym nożem, choć zajmie to więcej czasu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż starte ziemniaki do głębokiej miski i dobrze spłucz zimną bieżącą wodą, aby spłukać skrobię. Początkowo woda będzie biaława od skrobi, ale stopniowo stanie się przezroczysta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy woda jest całkowicie czysta, cała skrobia jest usuwana. Ziemniaki należy lekko wycisnąć z nadmiaru wody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wrzuć słomki ziemniaczane do durszlaka lub sita i pozwól wodzie spłynąć. Następnie przenieś ziemniaki na ręcznik i pozostaw do wyschnięcia na 10 minut. Możesz dodatkowo osuszyć słomkę ręcznikami papierowymi. Pamiętaj, aby usunąć całą wilgoć z ziemniaków, w przeciwnym razie w kontakcie z wrzącym olejem woda zacznie strzelać i będziesz musiał umyć wszystko z tłuszczu. Nie martw się, ziemniaki nie ciemnieją i zachowają swój złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny do rondla i podgrzewaj na średnim ogniu, aż z oleju wydobędzie się lekki dym. Możesz upuścić kroplę wody na patelnię. Jeśli woda syczy, olej jest odpowiednio rozgrzany. Musisz smażyć ziemniaki na średnim ogniu (miałem tryb 7-8 z 9).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W gorącym oleju włóż trochę słomy ziemniaczanej, aby była całkowicie pokryta olejem i smaż, aż na ziemniakach pojawi się złoty kolor. Na początku ziemniaki stają się bardzo miękkie, a słomki zaczynają się do siebie przyklejać. Dlatego podczas smażenia ziemniaki należy okresowo mieszać widelcem (ziemniaki się do nich nie przyczepiają). Przyrumienienie każdej porcji zajmuje około 3 do 6 minut, w zależności od odmiany ziemniaka i siły ognia na kuchence.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kiedy ziemniaki zaczną się rumienić, proces trwa dosłownie kilka sekund - warto prześwietlić ziemniaki, A się spalą, więc nie odchodź od pieca i obserwuj proces. Szybko wyjmij gotowe ziemniaki łyżką cedzakową i przenieś na ręczniki papierowe. Podobnie usmaż wszystkie pozostałe słomki ziemniaczane na głębokim tłuszczu. Przenieś wszystkie ziemniaki na duży talerz i posyp drobną solą. Podawaj natychmiast. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy