skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić duszone ziemniaki z kurczakiem na patelni? Przygotuj jedzenie. Do tego dania możesz użyć dowolnej części kurczaka, wziąłem uda. Pokrój kurczaka na małe kawałki i spłucz pod bieżącą wodą. Następnie osusz kawałki ręcznikami papierowymi, aby usunąć z nich nadmiar wody.
Krok 2:
Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Kawałki kurczaka włożyć do gorącego oleju i smażyć na dużym ogniu na złoty kolor.
Krok 3:
Podczas smażenia kurczaka obierz warzywa-cebulę i marchewkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce i pokrój cebulę w kostkę.
Krok 4:
Rozdrobnione warzywa włożyć na patelnię do mięsa. Wszystko wymieszaj i smaż przez 2-3 minuty.
Krok 5:
Obierz i spłucz ziemniaki z brudu. Pokrój na duże kawałki i dodaj do patelni. Dodaj trochę wody i wszystko dobrze wymieszaj. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Doprowadź wszystko do wrzenia i przykryj. Dusić naczynie na małym ogniu przez 20 minut. Monitoruj poziom wody, jeśli szybko się zagotuje, danie może się spalić. W razie potrzeby wlej wodę.
Krok 6:
W tym czasie kurczak będzie w pełni ugotowany, a ziemniaki będą miękkie i nasycone smakami mięsa z kurczaka. Podawaj danie na gorąco. Podczas serwowania można posypać posiekanymi ziołami. Smacznego!
dla odmiany podczas duszenia można dodać różne dodatkowe składniki-grzyby, paprykę, pomidory. Aby uzyskać nowy smak, możesz dodać trochę koncentratu pomidorowego. Ale to dla amatora.
podawaj dodatkowo kiszone ogórki i grzyby.
nie tylko kurczak może być używany jako mięso. Wołowina, wieprzowina, jagnięcina lub indyk są idealne.
Gotuj z przyjemnością!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g