duszone ziemniaki z kurczakiem na patelni

ze zwykłych produktów, proste i szybkie, dla całej rodziny! Duszone ziemniaki z kurczakiem to bardzo smaczne i satysfakcjonujące danie, idealne na jesienne i zimowe menu. Ogrzeje i nasyci w zimny dzień. Takie ziemniaki są wygodne do gotowania-wszystko odbywa się na jednej patelni, bez dodatkowych naczyń.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 7 g
tłuszcze 28 % 7 g
węglowodany 44 % 11 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić duszone ziemniaki z kurczakiem na patelni? Przygotuj jedzenie. Do tego dania możesz użyć dowolnej części kurczaka, wziąłem uda. Pokrój kurczaka na małe kawałki i spłucz pod bieżącą wodą. Następnie osusz kawałki ręcznikami papierowymi, aby usunąć z nich nadmiar wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Kawałki kurczaka włożyć do gorącego oleju i smażyć na dużym ogniu na złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas smażenia kurczaka obierz warzywa-cebulę i marchewkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce i pokrój cebulę w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozdrobnione warzywa włożyć na patelnię do mięsa. Wszystko wymieszaj i smaż przez 2-3 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i spłucz ziemniaki z brudu. Pokrój na duże kawałki i dodaj do patelni. Dodaj trochę wody i wszystko dobrze wymieszaj. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Doprowadź wszystko do wrzenia i przykryj. Dusić naczynie na małym ogniu przez 20 minut. Monitoruj poziom wody, jeśli szybko się zagotuje, danie może się spalić. W razie potrzeby wlej wodę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie kurczak będzie w pełni ugotowany, a ziemniaki będą miękkie i nasycone smakami mięsa z kurczaka. Podawaj danie na gorąco. Podczas serwowania można posypać posiekanymi ziołami. Smacznego!

dla odmiany podczas duszenia można dodać różne dodatkowe składniki-grzyby, paprykę, pomidory. Aby uzyskać nowy smak, możesz dodać trochę koncentratu pomidorowego. Ale to dla amatora.
podawaj dodatkowo kiszone ogórki i grzyby.
nie tylko kurczak może być używany jako mięso. Wołowina, wieprzowina, jagnięcina lub indyk są idealne.
Gotuj z przyjemnością!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy