tortille chlebowe zamiast chleba na patelni szybko

zabrakło chleba? Zrób szybkie tortille na patelni! Tortille chlebowe według tego przepisu są kruche, bardzo miękkie i apetyczne. Takie ciasta są proste i szybkie do zrobienia zamiast chleba. Idealnie nadają się do pierwszych i drugich dań lub można je jeść po prostu popijając mlekiem lub innym napojem.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 72 % 38 g
251 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułeczki chlebowe na patelni? Wlej wodę i mleko o temperaturze pokojowej do głębokiej miski, dodaj sól do smaku i mieszaj, aż się rozpuści. Zajęło mi 0,5 łyżeczki soli, ciasta nie były zbyt słone. Do mieszania można użyć silikonowej szpatułki lub łyżki stołowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odmierz określoną ilość mąki i natychmiast przesiej ją do osobnej suchej miski. Wlej więcej niż połowę mąki do płynu. To około 200 gramów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj. Okazuje się płynną bazę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj kolejne 100 gramów mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zaczynamy wyrabiać ciasto w misce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy stanie się trudne do ugniatania, a ciasto zbierze się w grudkę, przenosimy je na powierzchnię roboczą, którą posypujemy połową pozostałej mąki. Ciasto jest dość lepkie. Teraz ugniatamy go, stopniowo dodając mąkę na stole, może być konieczne wylanie pozostałej mąki, ale może nie. Mąka może odejść mniej lub więcej, ponieważ jest inna i zawiera różne ilości glutenu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jaka powinna być konsystencja ciasta? Gdy tylko przestanie przyklejać się do rąk, ciasto jest gotowe. Tworzymy piłkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dzielimy naszą Kolobok nożem na 3 równe części. Rzuć każdą w piłkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozpuść masło na patelni na kuchence, a następnie wlej do małej miski i wymieszaj z olejem roślinnym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Weź jedną piłkę i zwiń ją wałkiem do ciasta od środka do krawędzi w cienką warstwę o grubości około 1 milimetra. Kiedy rozwałkowujesz ciasto, okresowo podnoś je, odrywając je od stołu, aby upewnić się, że się nie klei. Jeszcze lekko odkurzyłem stół mąką. Nasmaruj warstwę olejem za pomocą silikonowej szczotki, nie sięgając do krawędzi o 2 centymetry.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Złóż warstwę rolką. Podczas zwijania lekko podnieś boki, jakby przepychając pod nimi olej, aby się nie wydostał.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie owijamy opaskę uciskową wokół siebie, aby uzyskać taki ślimak. Nie naprawiamy krawędzi.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ugniatamy obrabiany przedmiot rękami. Mam tortillę o średnicy 15 centymetrów i grubości około 1 centymetra.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż ciasto na rozgrzanej suchej patelni z grubym dnem i jeszcze trochę zmiażdż. I możesz natychmiast rozprowadzić go nie na stole, ale na patelni. Robimy ogień nieco większy niż przeciętny. Ile smażyć tortillę? Smażyłem z jednej strony przez 7 minut, aż utworzyły się brązowe plamy. Poruszasz się po kuchence-czas może zająć 5 minut, a może 10. Im dłużej tortille są w ogniu, tym bardziej będą smażone.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Odwróć i smaż do miękkości - Zajęło mi to około 7 minut. Wyjmij gotowe ciasto z patelni i usmaż pozostałe dwa, które gotujemy na tej samej zasadzie co pierwsza.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    To trzy małe tortille! Pachnące, miękkie, łuszczące się dzięki olejowi w środku. Bardzo smaczne! Używaj takich tortilli zamiast chleba lub po prostu do herbaty, kawy lub innych napojów.

kiedy jesz ciastka, nie tnij ich nożem, ale odłam je dłońmi, podziwiając, jakie są nadal kruche!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy