bigos (Bigus) po polsku tradycyjny z kapusty kiszonej

nie możesz sobie wyobrazić smaczniejszego! Miłośnicy kapusty nie przejdą obok. Polski bigos, czyli Bigus-smaczne i dość satysfakcjonujące danie! Spróbuj go zjeść nie od razu, ale gotuj przez trzy dni, tak jak robią to Polacy. Próbowaliśmy i podobało nam się. Cóż, bardzo smaczne!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 6 g
tłuszcze 44 % 7 g
węglowodany 19 % 3 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bigos Polski z kiszonej kapusty? Bigos, zwany też Bigusem, zrobimy po polsku. Odmierz wszystkie składniki. Wybierz kiełbasę i kiełbaski według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W wysokiej, grubościennej patelni włóż kiszoną kapustę i wlej 300 ml wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj wieprzowinę, osusz, pokrój w dużą kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smaż mięso na patelni na oleju roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj białą kapustę nożem lub specjalną tarką do krojenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj do garnka do kiszonej kapusty. Wymieszać. Wlej pozostałą wodę. Dusić pod przykryciem przez kolejne 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój kiełbasę i wędzone mięso na małe kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do kapusty ułożyć wędzone mięso i pieczoną wieprzowinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj liście laurowe, kolendrę, mielony pieprz. Wlej wino.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez kolejne 2 godziny. Na samym końcu, jeśli to konieczne, dodaj sól.

czytałem gdzieś, że bigos lepiej gotować przez 3 dni. Pierwszego dnia aktywne Gotowanie, a następnie noc w lodówce. Drugi dzień to ponowne podgrzanie i ponowne schłodzenie. Ale trzeciego dnia możesz się rozgrzać i zjeść. W tym czasie kapusta jest dobrze zaparzona, nasycona sokiem mięsnym i będzie tylko smaczniejsza. Zrobiłem to, na szczęście okazało się, że kapusta była duża i zjedliśmy niewielką część od razu, a resztę zostawiliśmy trzeciego dnia. Mogę powiedzieć, że to wszystko, co zostało napisane powyżej, jest prawdą. I Gorąco polecam kapustę wykonaną zgodnie z tym przepisem, aby spróbować gotować przez trzy dni. Jej smak jest po prostu niesamowity!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kiełbaski "mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy