skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bigos Polski z kiszonej kapusty? Bigos, zwany też Bigusem, zrobimy po polsku. Odmierz wszystkie składniki. Wybierz kiełbasę i kiełbaski według własnych upodobań.
Krok 2:
W wysokiej, grubościennej patelni włóż kiszoną kapustę i wlej 300 ml wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę.
Krok 3:
Umyj wieprzowinę, osusz, pokrój w dużą kostkę.
Krok 4:
Smaż mięso na patelni na oleju roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia na złoty kolor.
Krok 5:
Posiekaj białą kapustę nożem lub specjalną tarką do krojenia.
Krok 6:
Dodaj do garnka do kiszonej kapusty. Wymieszać. Wlej pozostałą wodę. Dusić pod przykryciem przez kolejne 30 minut.
Krok 7:
Pokrój kiełbasę i wędzone mięso na małe kawałki.
Krok 8:
Do kapusty ułożyć wędzone mięso i pieczoną wieprzowinę.
Krok 9:
Dodaj liście laurowe, kolendrę, mielony pieprz. Wlej wino.
Krok 10:
Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez kolejne 2 godziny. Na samym końcu, jeśli to konieczne, dodaj sól.
czytałem gdzieś, że bigos lepiej gotować przez 3 dni. Pierwszego dnia aktywne Gotowanie, a następnie noc w lodówce. Drugi dzień to ponowne podgrzanie i ponowne schłodzenie. Ale trzeciego dnia możesz się rozgrzać i zjeść. W tym czasie kapusta jest dobrze zaparzona, nasycona sokiem mięsnym i będzie tylko smaczniejsza. Zrobiłem to, na szczęście okazało się, że kapusta była duża i zjedliśmy niewielką część od razu, a resztę zostawiliśmy trzeciego dnia. Mogę powiedzieć, że to wszystko, co zostało napisane powyżej, jest prawdą. I Gorąco polecam kapustę wykonaną zgodnie z tym przepisem, aby spróbować gotować przez trzy dni. Jej smak jest po prostu niesamowity!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g