omlet z jajek i mleka prosty na patelni

bujne, apetyczne, niedrogie, na śniadanie dla całej rodziny! Omlet z jajek i mleka to idealne danie na rodzinne Śniadanie! Aby okazało się bujne i smaczne, musisz znać małe sekrety. A potem omlet na pewno okaże się z każdą gospodynią domową!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 9 g
tłuszcze 58 % 15 g
węglowodany 8 % 2 g
186 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić prosty omlet z jajek i mleka? Przygotuj jedzenie. Weź większe jajka, najlepiej domowe, w skrajnych przypadkach co. Takie jajka są nie tylko duże, ale z reguły mają jaskrawo zabarwione żółtko, więc omlet okaże się pięknym nasyconym kolorem. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj jajka. Ostrożnie rozbij je do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj jajka widelcem lub trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj trochę soli do mieszanki omletów. Mam zwykłą sól morską, ale może to być również sól z różnymi dodatkami. Oprócz soli możesz dodać inne ulubione zioła lub przyprawy: mielony pieprz, suszony koperek i czosnek, paprykę, chmiel-suneli. A może wolisz bardziej obfity omlet i dodaj kawałki bekonu, kurczaka, pomidorów i słodkiej papryki. Odpowiednie będą również świeże warzywa. Umyj go wcześniej, osusz i drobno posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mleko do mieszanki jajecznej. Nie trzeba mierzyć mililitrów mleka. Uważa się, że do każdego jajka w omlecie należy dodać ilość mleka, która jest umieszczona w połowie skorupy jajka. Możesz więc użyć skorupy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszaj mieszankę omletów, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj patelnię, na której ugotujesz omlet. Może to być dowolna roślina do smażenia lub roztopiona śmietana. Weź patelnię z powłoką żaroodporną. Mam żeliwną patelnię-nadaje się do wszystkich rodzajów potraw. Doskonałe są również naczynia z powłoką ceramiczną. Dobrze rozgrzej patelnię z olejem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej masę omletową na patelnię. Gotuj na małym ogniu (omlet bardzo szybko się pali!) Jeśli omlet nie będzie pieczony na środku, przykryj patelnię pokrywką. Omlet będzie gotowy, gdy w całej masie jaja nie pozostaną żadne płynne obszary.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj omlet na gorąco. Smacznego!

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy