skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić prosty omlet z jajek i mleka? Przygotuj jedzenie. Weź większe jajka, najlepiej domowe, w skrajnych przypadkach co. Takie jajka są nie tylko duże, ale z reguły mają jaskrawo zabarwione żółtko, więc omlet okaże się pięknym nasyconym kolorem. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu.
Krok 2:
Dobrze umyj jajka. Ostrożnie rozbij je do miski.
Krok 3:
Wymieszaj jajka widelcem lub trzepaczką.
Krok 4:
Dodaj trochę soli do mieszanki omletów. Mam zwykłą sól morską, ale może to być również sól z różnymi dodatkami. Oprócz soli możesz dodać inne ulubione zioła lub przyprawy: mielony pieprz, suszony koperek i czosnek, paprykę, chmiel-suneli. A może wolisz bardziej obfity omlet i dodaj kawałki bekonu, kurczaka, pomidorów i słodkiej papryki. Odpowiednie będą również świeże warzywa. Umyj go wcześniej, osusz i drobno posiekaj.
Krok 5:
Wlej mleko do mieszanki jajecznej. Nie trzeba mierzyć mililitrów mleka. Uważa się, że do każdego jajka w omlecie należy dodać ilość mleka, która jest umieszczona w połowie skorupy jajka. Możesz więc użyć skorupy.
Krok 6:
Mieszaj mieszankę omletów, aż będzie gładka.
Krok 7:
Nasmaruj patelnię, na której ugotujesz omlet. Może to być dowolna roślina do smażenia lub roztopiona śmietana. Weź patelnię z powłoką żaroodporną. Mam żeliwną patelnię-nadaje się do wszystkich rodzajów potraw. Doskonałe są również naczynia z powłoką ceramiczną. Dobrze rozgrzej patelnię z olejem.
Krok 8:
Wlej masę omletową na patelnię. Gotuj na małym ogniu (omlet bardzo szybko się pali!) Jeśli omlet nie będzie pieczony na środku, przykryj patelnię pokrywką. Omlet będzie gotowy, gdy w całej masie jaja nie pozostaną żadne płynne obszary.
Krok 9:
Podawaj omlet na gorąco. Smacznego!
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g