gulasz warzywny z wołowiną i ziemniakami

bardzo apetyczny i jasny, z prostych potraw, dla rodziny! Gulasz warzywny z wołowiną i ziemniakami jest obfity i soczysty. A przy pozornej złożoności jest zaskakująco łatwy i prosty w przygotowaniu! To kompletny posiłek, który nadaje się na rodzinne obiady.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 9 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 33 % 7 g
108 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz warzywny z wołowiną i ziemniakami? W rzeczywistości wszystko jest bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Bardzo ważne jest, aby wybrać dobre mięso do gulaszu. Może to być wołowina lub cielęcina bez kości. Oprócz tych warzyw możesz dodać własne do smaku, na przykład cukinię, kapustę itp. Możesz również dodać przyprawy do gulaszu do smaku, na przykład mieszankę do gulaszu warzywno-mięsnego itp.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wołowinę, osusz i pokrój na małe kawałki. Mam mięso z podudzia i łopatki. Ale możesz wziąć inne części tuszy bez kości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj wszystkie warzywa, osusz. Bakłażan umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Jeśli bakłażan jest gorzki, Posol go i pozostaw na 10 minut, a następnie spłucz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Lepiej przygotować ziemniaki przed dodaniem do gulaszu (krok 15), aby nie ciemniały. Lub posiekaj wszystkie warzywa naraz, ale zalej zimną wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz marchewki i pokrój w drobną kostkę lub ćwiartki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój cebulę w półpierścienie lub małe kostki, jak chcesz. Jeśli lub Twoje dzieci nie lubią cebuli w potrawach, możesz dodać ją w całości, zgasić, a na samym końcu wyrzucić. Tak więc cebula da wszystkie soki, ale nie będzie wyczuwalna w naczyniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Paprykę obrać z nasion i pokroić w średnią kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój pomidory na połówki i zetrzyj miąższ na drobnej tarce, odcinając skórkę. Aby uzyskać większą gęstość i wyrazisty smak, radzę dodać 1 łyżkę do posiekanych pomidorów.l keczup lub pasta pomidorowa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na głębokiej patelni z grubym dnem na dużym ogniu rozgrzej część oleju roślinnego i smaż mięso na złoty kolor. Na koniec posolić i pieprzyć mięso. Dodaj połowę cebuli do mięsa i smaż razem na średnim ogniu przez 3-5 minut. Oprócz rondla możesz wziąć dowolne inne naczynia z grubym dnem odpowiednie do pieca: kocioł, patelnię, żeliwną patelnię itp.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej ciepłą lub gorącą wodę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dusić mięso pod przykryciem, aż będzie miękkie, około 50 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na osobnej patelni na pozostałym oleju roślinnym na średnim ogniu smażyć, mieszając, marchewki z pozostałą cebulą przez 3-5 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj bakłażana, paprykę i przyprawy. Mieszaj i smaż wszystko razem przez kolejne 5 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj pokruszone pomidory na patelnię. Mieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie. Szczególnie sprawdź gotowość bakłażana. Niektóre mocne odmiany mogą być jeszcze twarde, chociaż inne warzywa są już całkiem gotowe.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na patelni z wołowiną włóż ziemniaki i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż będą miękkie. W razie potrzeby wlej trochę wody.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na patelni z mięsem i ziemniakami włóż duszoną mieszankę warzywną i wymieszaj. Gotuj wszystko razem przez około 10 minut. Posmakuj gulaszu i w razie potrzeby dodaj sól i pieprz do smaku.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Usuń gulasz z ognia i pozwól mu parzyć pod pokrywką przez 15-20 minut. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy