duszona kapusta z mięsem i ziemniakami

obfity duszony jarmuż z wieprzowiną i ziemniakami. Uwielbiam duszoną kapustę. Gotuję go w różnych odmianach: z sosem sojowym, z rodzynkami, z jabłkami, z kiełbasami, z kiełbasą. Ale najbardziej satysfakcjonujące danie uzyskuje się w połączeniu kapusty, ziemniaków i mięsa. W moim przepisie jest to wieprzowina (pieczeń).
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 4 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 50 % 9 g
92 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić kapustę z mięsem i ziemniakami? Przygotuj składniki. Dokładnie umyj warzywa korzeniowe, oczyść. W razie potrzeby usuń górne wiotkie liście z kapusty. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój marchewki w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj kapustę. Nie posiekałem bardzo drobno nożem, ale możesz drobno posiekać tarką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki smażyć na oleju roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia przez około 2 minuty, ciągle mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż mięso na patelnię do marchewki. Smażyć, mieszając, przez około 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól, pieprz. Wlej 100 ml wody i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój ziemniaki w kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj kapustę i ziemniaki na patelnię. Sól, pieprz. Wymieszać. Gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut. Wlej 200 ml wody, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa się ugotują. Dostosuj ilość wody do swoich upodobań i w zależności od tego, jak odparowuje (może być konieczne dodanie trochę więcej).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj pomidory do własnego soku. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-7 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posiekaj zielenie. Użyłam pietruszki, ale można też dodać koperek, kolendrę lub mieszankę ziół, którą lubisz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp kapustę mięsem i ziemniakami posiekanymi ziołami, wymieszaj i zdejmij z ognia. Podawaj na gorąco. Smacznego!

pomidory we własnym soku można zastąpić świeżymi pomidorami, keczupem lub koncentratem pomidorowym.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy