skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Ilość cukru można zmniejszyć, jeśli lubisz naleśniki, które nie są słodkie.
Krok 2:
Wlej jajko do miski, dobrze wymieszaj trzepaczką.
Krok 3:
Dodaj wodę do jajka, dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia, wymieszaj trzepaczką do uzyskania gładkiego ciasta.
Krok 5:
Dodaj masło do ciasta, wymieszaj.
Krok 6:
Podgrzej patelnię. Nie trzeba smarować olejem, naleśniki piecze się na suchej patelni. Masło dodane do ciasta zapobiegnie ich przywieraniu. Rozłóż dwie łyżki ciasta na patelni, wyrównaj.
Krok 7:
Pieczemy z obu stron do stanu rumianego.
teraz nauczę cię, jak prawidłowo podawać naleśniki. Tradycyjnie układa się je w stos po kilka sztuk, a jeszcze gorące polewa się roztopionym masłem. Je się naleśniki, odcinając cały stos na małe kawałki naraz, tak jakbyś kroił ciasto. Syrop klonowy jest uważany za bardzo popularny dodatek do naleśników. Wylewa się go również na zjeżdżalnię naleśników. Jest bardzo smaczny, przypomina stopione lizaki.
Ogólnie rzecz biorąc, wszelkie dodatki - miód, dżem, mleko skondensowane-nadają się do naleśników. Doskonale komponują się ze śmietaną, śmietaną, rozpuszczoną czekoladą. Posyp wzgórze Pancake orzechami lub jagodami, będzie nie tylko smaczne, ale także bardzo piękne. Uwielbiam podawać sos śmietanowo-jagodowy do naleśników - do tego po prostu mieszam śmietanę i dżem, zamiast śmietany możesz wziąć jogurt naturalny.
Pancake można upiec z różnymi nadzieniami. Aby to zrobić, włóż kawałki owoców, jagód lub pokruszonej czekolady do gotowego ciasta. Okaże się bardzo smaczny!
jeśli nie przestrzegasz diety lub postu, zamiast oleju roślinnego wlej stopiony krem-naleśniki nabiorą orzechowego smaku. Wanilia dobrze się prezentuje w Pancake.
aby obniżyć kalorie, gotuj naleśniki na mące pełnoziarnistej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g