karmelizowane jabłka

w pośpiechu, z produktów budżetowych, proste i pyszne! Karmelizowane jabłka to niezależny deser, nadzienie do pieczenia i warstwa ciasta. Można je podawać z lodami, naleśnikami, naleśnikami, herbatą. Bardzo smaczne i niezwykłe!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 83 % 20 g
125 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić karmelizowane jabłka? Przygotuj jedzenie. Jabłka wybieraj całe, mocne i bez uszkodzeń. Jeśli są miękkie, po prostu zmiękną podczas duszenia. Dobrze umyj jabłka, pokrój na 4 części i usuń z nich rdzeń. Nie ma potrzeby obierania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie pokrój jabłka w średniej wielkości kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i rozpuść na niej masło. Po prostu nie zastępuj masła margaryną. To masło nadaje gotowym jabłkom kremowy smak, a zapach margaryny tylko wszystko zepsuje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej cukier do gorącego oleju. Wymieszać. Trzymaj wszystko razem na ogniu przez kilka minut. Poczekaj, aż masa cukrowa zacznie lekko żółknąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj wszystkie pokrojone jabłka na patelnię. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw do smażenia. Z powodu wysokiej temperatury jabłka wypuszczą wystarczającą ilość soku i będzie się wydawać, że jabłka unoszą się na patelni. Ale to jest tymczasowe. Smaż je dalej i od czasu do czasu mieszaj. Dla smaku możesz dodać trochę cynamonu. Dzięki zapachowi cynamonu jabłka będą doskonale wyczuwalne w ciastach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po 5-7 minutach nadmiar płynu odparuje, a masa jabłkowa stanie się gęsta i lepka, karmelowa. Nie czekaj, aż jabłka zamienią się w papkę. Strzelaj do ognia. Jabłka powinny być miękkie, ale pozostać w kawałkach. Schłodzić gotowe jabłka i używać zgodnie z ich przeznaczeniem. Miłego poczęstunku!

karmelizacja to smażenie jabłek w syropie cukrowym. Na gotowym produkcie syrop twardnieje, a jabłka są błyszczące i błyszczące. Wygląda bardzo efektownie! Ten deser przyszedł do nas z Francji i przypadł nam do gustu w wielu naszych kuchniach.
Pomysł Na karmelizację owoców jest dobry, więc każdy mocny owoc, taki jak gruszki lub persimmon, nadaje się do takiego przetwarzania. Karmelizowane owoce można podawać razem z kremem twarogowym, ostrożnie układając je w miseczkach lub innych porcjach. Ten rodzaj deseru zyskuje coraz większą popularność.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy