skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić karmelizowane jabłka? Przygotuj jedzenie. Jabłka wybieraj całe, mocne i bez uszkodzeń. Jeśli są miękkie, po prostu zmiękną podczas duszenia. Dobrze umyj jabłka, pokrój na 4 części i usuń z nich rdzeń. Nie ma potrzeby obierania.
Krok 2:
Następnie pokrój jabłka w średniej wielkości kostki.
Krok 3:
Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i rozpuść na niej masło. Po prostu nie zastępuj masła margaryną. To masło nadaje gotowym jabłkom kremowy smak, a zapach margaryny tylko wszystko zepsuje.
Krok 4:
Następnie wlej cukier do gorącego oleju. Wymieszać. Trzymaj wszystko razem na ogniu przez kilka minut. Poczekaj, aż masa cukrowa zacznie lekko żółknąć.
Krok 5:
Następnie dodaj wszystkie pokrojone jabłka na patelnię. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw do smażenia. Z powodu wysokiej temperatury jabłka wypuszczą wystarczającą ilość soku i będzie się wydawać, że jabłka unoszą się na patelni. Ale to jest tymczasowe. Smaż je dalej i od czasu do czasu mieszaj. Dla smaku możesz dodać trochę cynamonu. Dzięki zapachowi cynamonu jabłka będą doskonale wyczuwalne w ciastach.
Krok 6:
Po 5-7 minutach nadmiar płynu odparuje, a masa jabłkowa stanie się gęsta i lepka, karmelowa. Nie czekaj, aż jabłka zamienią się w papkę. Strzelaj do ognia. Jabłka powinny być miękkie, ale pozostać w kawałkach. Schłodzić gotowe jabłka i używać zgodnie z ich przeznaczeniem. Miłego poczęstunku!
karmelizacja to smażenie jabłek w syropie cukrowym. Na gotowym produkcie syrop twardnieje, a jabłka są błyszczące i błyszczące. Wygląda bardzo efektownie! Ten deser przyszedł do nas z Francji i przypadł nam do gustu w wielu naszych kuchniach.
Pomysł Na karmelizację owoców jest dobry, więc każdy mocny owoc, taki jak gruszki lub persimmon, nadaje się do takiego przetwarzania. Karmelizowane owoce można podawać razem z kremem twarogowym, ostrożnie układając je w miseczkach lub innych porcjach. Ten rodzaj deseru zyskuje coraz większą popularność.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g