skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić soczyste mięso po koreańsku w domu? Bardzo łatwe i wystarczająco szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć wieprzowinę z dowolnej części tuszy (szynka, polędwica; karbonada itp.). Mam szynkę, z której odciąłem nadmiar tłuszczu. Ocet ryżowy można zastąpić zwykłym stołowym 6-9%. Olej sezamowy na każdy inny. Chili można zastąpić papryką.
Krok 2:
Umyj wieprzowinę, osusz. Pokrój mięso na cienkie talerze i lekko ubij młotkiem. Jednocześnie musisz zachować integralność mięsa.
Krok 3:
Wytnij powstałe płytki w paski.
Krok 4:
Czosnek obrać i drobno posiekać lub przepuścić przez prasę. Świeży czosnek można zastąpić łyżeczką 1. suchy czosnek w proszku.
Krok 5:
W misce połącz sos sojowy, ocet, olej sezamowy, mielony imbir i kolendrę, cukier i chili. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli zamiast zwykłego sosu sojowego używasz teriyaki, nie musisz dodawać cukru. W sosie teriyaki jest już cukier.
Krok 6:
Włóż wieprzowinę do miski, posyp posiekanym czosnkiem, polej sosem sojowym z przyprawami.
Krok 7:
Posyp skrobią i dokładnie wymieszaj.
Krok 8:
Pozostaw mięso do marynowania przez 20-30 minut w temperaturze pokojowej. Jeszcze lepiej marynuj wieczorem i pozostaw na noc w lodówce.
Krok 9:
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Mięso ułożyć razem z marynatą i mieszając szybko smażyć do miękkości. Zajmie to około 10-15 minut.
Krok 10:
Podawaj wieprzowinę po koreańsku z dodatkiem kruchego gotowanego ryżu. W razie potrzeby przed podaniem można posypać mięso sezamem. Smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
W przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g