mięso po koreańsku

Azjatycka Kolacja-prosta, oryginalna, smaczna i szybka! Koreańskie mięso to świetny sposób na urozmaicenie zwykłego menu. Wieprzowina dzięki marynacie i przyprawom okazuje się bardzo niezwykła, można ją podawać z różnymi dodatkami. Radzę gotować również ryby lub kurczaka. Spróbuj, spodoba ci się!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 12 g
tłuszcze 45 % 21 g
węglowodany 30 % 14 g
261 kcal
IG: 77 / 0 / 23

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić soczyste mięso po koreańsku w domu? Bardzo łatwe i wystarczająco szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć wieprzowinę z dowolnej części tuszy (szynka, polędwica; karbonada itp.). Mam szynkę, z której odciąłem nadmiar tłuszczu. Ocet ryżowy można zastąpić zwykłym stołowym 6-9%. Olej sezamowy na każdy inny. Chili można zastąpić papryką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wieprzowinę, osusz. Pokrój mięso na cienkie talerze i lekko ubij młotkiem. Jednocześnie musisz zachować integralność mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wytnij powstałe płytki w paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czosnek obrać i drobno posiekać lub przepuścić przez prasę. Świeży czosnek można zastąpić łyżeczką 1. suchy czosnek w proszku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce połącz sos sojowy, ocet, olej sezamowy, mielony imbir i kolendrę, cukier i chili. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli zamiast zwykłego sosu sojowego używasz teriyaki, nie musisz dodawać cukru. W sosie teriyaki jest już cukier.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż wieprzowinę do miski, posyp posiekanym czosnkiem, polej sosem sojowym z przyprawami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp skrobią i dokładnie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaw mięso do marynowania przez 20-30 minut w temperaturze pokojowej. Jeszcze lepiej marynuj wieczorem i pozostaw na noc w lodówce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Mięso ułożyć razem z marynatą i mieszając szybko smażyć do miękkości. Zajmie to około 10-15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj wieprzowinę po koreańsku z dodatkiem kruchego gotowanego ryżu. W razie potrzeby przed podaniem można posypać mięso sezamem. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

W przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy