kruchy pilaw z kurczakiem w garnku na kuchence

pyszny kruchy pilaw bez kotła? Prawdziwe i szybkie! Pilaw z kurczakiem w garnku na kuchence. Odpowiednia jest zwykła patelnia, tylko koniecznie z grubym dnem. Pilaw na patelni okazuje się nie mniej aromatyczny i smaczny. Najczęściej robię pilaw w ten sposób, ponieważ jest bardzo szybki i prosty do tego niedrogi.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 9 g
tłuszcze 29 % 10 g
węglowodany 44 % 15 g
190 kcal
IG: 13 / 87 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kruchy pilaw z kurczakiem w garnku? Przygotuj wszystkie składniki. Aby pilaw był kruchy, musisz zacząć od wyboru odpowiedniego ryżu. Czasami producenci na opakowaniu wskazują "pilaw". Jeśli tego nie znajdziesz, weź dowolny długoziarnisty. Ma mniej skrobi i będzie się mniej sklejać. Mięso z kurczaka można pobrać z dowolnej części ptaka. Z przypraw weź kminek, berberys, szafran, kurkumę, czerwoną i czarną paprykę, tymianek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz kurczaka pod bieżącą wodą. Jeśli nie jest pokrojony, odetnij miąższ z kości, usuń skórę. Można je zastosować w innym naczyniu, takim jak gotowanie bulionu. Przetrzyj powstałe kawałki ręcznikami papierowymi, aby nie pozostała wilgoć, a podczas smażenia było mniej rozprysków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać, opłukać i pokroić w półpierścienie. Marchewki obrać, opłukać i pokroić w paski. Takie cięcie jest uważane za tradycyjne dla pilawu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię z grubym dnem na średnim ogniu i wlej na nią olej roślinny. Weź patelnię o takiej wielkości, aby pomieścić wszystkie składniki pilawu. Przenieś pokrojonego kurczaka i smaż na dużym ogniu, aż będzie lekko złoty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odwróć kurczaka na drugą stronę i dodaj posiekaną cebulę do garnka. Mieszaj i smaż przez 2-3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie włóż marchewki do rondla, wymieszaj. Smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż marchewki będą bardziej miękkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sól i przyprawy. Wymieszaj i zmniejsz ogień. Zagotuj wodę, będzie potrzebna na gorąco. Pamiętaj, że od teraz do samego podania pilawu w żadnym wypadku nie można go mieszać - zamieni się w owsiankę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Opłucz ryż kilka razy w zimnej wodzie, aż będzie przezroczysty. Dzięki temu substancje skrobiowe będą lepiej myte, a pilaw będzie bardziej kruchy. Przenieś ryż na mięso i warzywa. Obierz czosnek z górnej skorupy, pozostaw goździki nieobrane, połóż je na ryżu i lekko utop.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij wszystko gorącą wodą, aby była 1,5-2 cm wyższa niż ryż. Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez około 15 do 20 minut, aż ryż wchłonie całą wodę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Aby nadmiar płynu odparował szybciej, wykonaj w kilku miejscach wgłębienia szpatułką do poziomu dna patelni. Jeśli nadal mają płyn, woda nie jest jeszcze całkowicie zagotowana, a jeśli nie ma płynu, możesz zdjąć patelnię z ognia. Przykryj i pozostaw na 10-15 minut.

pamiętaj, aby wymieszać pilaw przed podaniem, a następnie ułożyć go na dużym naczyniu ze zjeżdżalnią lub każdą porcją. Do pilawu można podać pyszny sos lub sałatkę ze świeżych warzyw.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy