skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kaszę gryczaną z grzybami i cebulą? Przygotuj wskazane składniki. W przepisie kasza gryczana jest przygotowywana z grzybami, ale wersję tego dania można wziąć pod uwagę i ugotować z gotowanymi płatkami. Z grzybów biorę świeże pieczarki, możesz użyć mrożonych, suszonych, dowolnych grzybów leśnych według własnych upodobań. Z przypraw mam tylko sól i czarny mielony pieprz, możesz mieć inne przyprawy lub zestawy przypraw. Przygotuj głęboką patelnię z pokrywką.
Krok 2:
Posortuj pieczarki, spłucz bieżącą zimną wodą, spłukując resztki ziemi i gruzu. Pokrój grzyby dowolnie według własnych upodobań-kostki, talerze. Obierz cebulę i pokrój ją w dużą kostkę.
Krok 3:
Umieść wybraną patelnię na ogniu i wlej olej roślinny. Posiekaną cebulę włożyć do rozgrzanego oleju i smażyć przez kilka minut, ciągle mieszając, aby cebula się nie przypaliła.
Krok 4:
Na patelni dodaj posiekane grzyby do cebuli i smaż na dużym ogniu, aż płyn odparuje (8-10 minut). Dodaj trochę grzybów.
Krok 5:
Oczyść kaszę gryczaną z różnych zanieczyszczeń: drobnego piasku, łuski, czarnych kamyków, niskiej jakości ziaren itp. Dodaj umyte płatki na patelnię, sól i pieprz do smaku i smaż kaszę gryczaną z grzybami na średnim ogniu przez kilka minut.
Krok 6:
Dodaj wrzącą wodę, aby woda całkowicie zakryła kaszę gryczaną. Zmniejsz ogrzewanie, przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez około 15-20 minut(skup się na płytce). Następnie wyłącz ogrzewanie i pozostaw kaszę gryczaną z grzybami pod pokrywką na kolejne 10-15 minut.
Krok 7:
Podawaj gotową kaszę gryczaną z grzybami na gorąco. Jest to niezależne danie na obiad, ale może stać się dodatkiem do dań mięsnych. Podczas serwowania posyp naczynie posiekanym świeżym koperkiem, natką pietruszki.
jak wybrać wysokiej jakości kaszę gryczaną? Kupując, zwróć uwagę na jego wygląd. Ziarna powinny mieć ten sam kształt i wielkość. W dolnej części opakowania nie powinno być gruzu, pokruszonych ziaren. Brązowa gryka gotuje się szybciej, ponieważ jest wytwarzana z ziaren kalcynowanych fabrycznie. Zielona gryka gotuje się dłużej. Jest uważany za bardziej przydatny, ale ma specyficzny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g