skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety cebulowe? Za pierwszym razem radzę nie gotować zbyt wielu kotletów cebulowych. Mimo to jest to specyficzne danie. Z podanej liczby składników dostałem 8 małych kotletów. Cebulę bierzemy białą lub żółtą. Pastę pomidorową używamy głównie do koloru. Można go zastąpić keczupem.
Krok 2:
Obierz cebulę i odetnij końcówki po obu stronach. Dużą ilość cebuli Zwykle obieram nosząc okulary przeciwsłoneczne:) wygląda to dość dziwnie, ale oczy mniej płaczą!
Krok 3:
Posiekaj cebulę tak drobno, jak to możliwe. Okresowo płucz nóż pod zimną bieżącą wodą. Pomoże to również w walce z łzawieniem. Lepiej nawet zmielić cebulę w blenderze. Więc kotlety na pewno będą smażone w środku.
Krok 4:
Przenieś cebulę do miski. Dodaj jajko kurze, koncentrat pomidorowy (lub keczup) i semolinę. Masa natychmiast nabierze przyjemnego odcienia łososia.
Krok 5:
Sól i pieprz, dodaj drobno starty czosnek. Wymieszaj i pozostaw na 20 minut. w temperaturze pokojowej. W tym czasie semolina trochę puchnie. Jeśli cebula dała za dużo soku, odcedź ją.
Krok 6:
Uformuj masę cebulową w małe placki i smaż na oleju słonecznikowym po obu stronach na złoty kolor. Możesz dodać trochę wody i dusić kotlety do miękkości. Cebula w środku powinna stać się miękka, wcale nie powinna chrupać.
Krok 7:
Gotowe kotlety można układać na ręcznikach papierowych, aby wchłonąć nadmiar oleju, ale nie jest to konieczne.
budżetowe, rumiane kotlety, po wypróbowaniu których wielu nie może zgadnąć, co jest w ich składzie! Kotlety cebulowe podawaj na gorąco z dowolnym pikantnym sosem na bazie śmietany lub majonezu.
smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g