kotlety cebulowe z kaszą manną

opcja budżetowa, z złotą skórką! Kotlety cebulowe z kaszą manną przypadną do gustu tym, którzy nie tylko kochają cebulę, ale bardzo ją kochają! Ponieważ ich smak jest tak wyraźny, jak to tylko możliwe. Kotlety są dość interesujące w smaku.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 53 % 20 g
węglowodany 37 % 14 g
245 kcal
IG: 43 / 57 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety cebulowe? Za pierwszym razem radzę nie gotować zbyt wielu kotletów cebulowych. Mimo to jest to specyficzne danie. Z podanej liczby składników dostałem 8 małych kotletów. Cebulę bierzemy białą lub żółtą. Pastę pomidorową używamy głównie do koloru. Można go zastąpić keczupem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i odetnij końcówki po obu stronach. Dużą ilość cebuli Zwykle obieram nosząc okulary przeciwsłoneczne:) wygląda to dość dziwnie, ale oczy mniej płaczą!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj cebulę tak drobno, jak to możliwe. Okresowo płucz nóż pod zimną bieżącą wodą. Pomoże to również w walce z łzawieniem. Lepiej nawet zmielić cebulę w blenderze. Więc kotlety na pewno będą smażone w środku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś cebulę do miski. Dodaj jajko kurze, koncentrat pomidorowy (lub keczup) i semolinę. Masa natychmiast nabierze przyjemnego odcienia łososia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól i pieprz, dodaj drobno starty czosnek. Wymieszaj i pozostaw na 20 minut. w temperaturze pokojowej. W tym czasie semolina trochę puchnie. Jeśli cebula dała za dużo soku, odcedź ją.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Uformuj masę cebulową w małe placki i smaż na oleju słonecznikowym po obu stronach na złoty kolor. Możesz dodać trochę wody i dusić kotlety do miękkości. Cebula w środku powinna stać się miękka, wcale nie powinna chrupać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe kotlety można układać na ręcznikach papierowych, aby wchłonąć nadmiar oleju, ale nie jest to konieczne.

budżetowe, rumiane kotlety, po wypróbowaniu których wielu nie może zgadnąć, co jest w ich składzie! Kotlety cebulowe podawaj na gorąco z dowolnym pikantnym sosem na bazie śmietany lub majonezu.

smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy