naleśniki na mleku i wodzie

cienkie, lekkie, pyszne, wykonane z prostych składników, na śniadanie. Możesz przygotować te naleśniki z mlekiem i wodą w 40 minut, podczas gdy rodzina się budzi. Podawaj je z sosami, dżemem, dżemem, skondensowanym mlekiem, kwaśną śmietaną. Lub zawiń w nie dowolne nadzienie, słodkie lub pikantne!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 18 % 6 g
węglowodany 65 % 22 g
167 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki z mlekiem i wodą? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mleko można stosować o dowolnej zawartości tłuszczu. Jajka zwykle używam kategorii C1. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do przygotowania ciasta naleśnikowego wygodnie jest użyć głębokiej miski, aby podczas mieszania składników nie latały rozpryski. Rozbij jajka do miski i dodaj do nich cukier i sól. Ilość cukru można nieznacznie zmienić według własnych upodobań. Wstrząśnij nimi trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej połowę mleka i połowę wody do miski. Dodaj olej roślinny. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wsyp całą przesianą mąkę i wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie, aby nie było grudek mąki. Aby to zrobić, możesz użyć miksera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj pozostałą wodę i mleko do ciasta. Płyn może potrzebować trochę więcej lub mniej. Dostosuj ilość płynu do konsystencji ciasta. Im grubsze ciasto , tym grubsze naleśniki. Potrzebujemy ciasta, aby uzyskać delikatne cienkie naleśniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przed pierwszym naleśnikiem posmaruj patelnię olejem roślinnym. Wlej ciasto cienką warstwą i upiecz naleśniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe naleśniki są cienkie, delikatne z przyjemnym złotym odcieniem. Ułóż je jeden na drugim i przykryj pokrywką, aby nie wyschły. Uzupełnij gotowe naleśniki jagodami, kwaśną śmietaną lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy