Stroganow wołowy z kwaśną śmietaną

proste, łatwe, ze zwykłych produktów! Na obiad dla całej rodziny! Stroganow wołowy z kwaśną śmietaną nie jest trudny do zrobienia. Prawidłowe przygotowanie mięsa przyspieszy proces gotowania. Soczyste kawałki mięsa z sosem podawaj z dowolnym dodatkiem! Proste, smaczne danie na rodzinny obiad!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 13 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 11 % 3 g
166 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Stroganow wołowy ze śmietaną? Przygotuj niezbędne produkty. Czas gotowania i smak gotowego dania będą zależeć od jakości mięsa. Aby mięso było bardziej miękkie, soczyste i szybciej ugotowane, lepiej wybrać młodą wołowinę (wziąłem cielęcinę). Dobrze sprawdza się polędwica lub filet. Wybierz śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu. Zamiast oliwy z oliwek możesz wziąć dowolny olej roślinny bez wyraźnego zapachu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso, dobrze osusz. Pokrój mięso w poprzek włókien na kawałki o grubości nie większej niż 1 cm. To zakłóci strukturę włókna, a gotowe mięso będzie bardziej miękkie. Skróci się również czas gotowania. Aby jeszcze bardziej zmiękczyć włókna mięsne, lekko ubij pokrojone kawałki młotkiem po obu stronach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotowane kawałki mięsa pokrój w cienkie paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój wstępnie obraną cebulę w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej 2 rodzaje oleju (masło i oliwka).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść przygotowane mięso na patelni. Smaż mięso na umiarkowanie dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż lekko się zrumieni. Utworzona skorupa zachowa sok mięsny wewnątrz kawałków, a mięso będzie bardziej soczyste.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj posiekaną cebulę do mięsa, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podsmaż mięso z cebulą na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie w połowie ugotowane.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp kawałki mięsa równomiernie mąką, wymieszaj. Wlej gorącą wodę do mięsa, sól i ponownie wymieszaj. Dusić Stroganow wołowy na umiarkowanym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj śmietanę, zmielony czarny pieprz, bazylię i mieszankę ziół na patelnię, wymieszaj. Wybierz dowolne przyprawy i przyprawy według własnego gustu, odpowiednie do mięsa.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dusić Stroganow wołowy ze śmietaną na małym ogniu pod pokrywką przez kolejne 15-20 minut, aż mięso będzie gotowe. Całkowity czas gotowania może się znacznie różnić, ponieważ zależy od jakości mięsa (wiek zwierzęcia i część tuszy).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj Stroganow wołowy z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania mięsa. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy