skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Stroganow wołowy ze śmietaną? Przygotuj niezbędne produkty. Czas gotowania i smak gotowego dania będą zależeć od jakości mięsa. Aby mięso było bardziej miękkie, soczyste i szybciej ugotowane, lepiej wybrać młodą wołowinę (wziąłem cielęcinę). Dobrze sprawdza się polędwica lub filet. Wybierz śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu. Zamiast oliwy z oliwek możesz wziąć dowolny olej roślinny bez wyraźnego zapachu.
Krok 2:
Umyj mięso, dobrze osusz. Pokrój mięso w poprzek włókien na kawałki o grubości nie większej niż 1 cm. To zakłóci strukturę włókna, a gotowe mięso będzie bardziej miękkie. Skróci się również czas gotowania. Aby jeszcze bardziej zmiękczyć włókna mięsne, lekko ubij pokrojone kawałki młotkiem po obu stronach.
Krok 3:
Przygotowane kawałki mięsa pokrój w cienkie paski.
Krok 4:
Pokrój wstępnie obraną cebulę w drobną kostkę.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej 2 rodzaje oleju (masło i oliwka).
Krok 6:
Umieść przygotowane mięso na patelni. Smaż mięso na umiarkowanie dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż lekko się zrumieni. Utworzona skorupa zachowa sok mięsny wewnątrz kawałków, a mięso będzie bardziej soczyste.
Krok 7:
Dodaj posiekaną cebulę do mięsa, wymieszaj.
Krok 8:
Podsmaż mięso z cebulą na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie w połowie ugotowane.
Krok 9:
Posyp kawałki mięsa równomiernie mąką, wymieszaj. Wlej gorącą wodę do mięsa, sól i ponownie wymieszaj. Dusić Stroganow wołowy na umiarkowanym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.
Krok 10:
Dodaj śmietanę, zmielony czarny pieprz, bazylię i mieszankę ziół na patelnię, wymieszaj. Wybierz dowolne przyprawy i przyprawy według własnego gustu, odpowiednie do mięsa.
Krok 11:
Dusić Stroganow wołowy ze śmietaną na małym ogniu pod pokrywką przez kolejne 15-20 minut, aż mięso będzie gotowe. Całkowity czas gotowania może się znacznie różnić, ponieważ zależy od jakości mięsa (wiek zwierzęcia i część tuszy).
Krok 12:
Podawaj Stroganow wołowy z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania mięsa. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g