skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety owsiane? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Płatki owsiane można stosować na duże, małe, szybkie gotowanie lub długotrwałe gotowanie. Weź cebulę średniej wielkości lub dwie małe cebule.
Krok 2:
Zagotuj wodę i polej płatki owsiane. Pozostaw na 15 minut, jeśli płatki instant i na 30 minut, jeśli długie gotowanie.
Krok 3:
Obierz cebulę i czosnek, opłucz. Pokrój cebulę na 2-3 części.
Krok 4:
Wyślij cebulę z ząbkami czosnku do miski blendera i zmiksuj na puree.
Krok 5:
Na drobnej tarce zetrzyj ziemniaki.
Krok 6:
W pojemniku z płatkami owsianymi wyślij posiekaną cebulę i czosnek. Sól i pieprz do smaku. Dodaj starte ziemniaki. Nie ma potrzeby spuszczania płynu z masy ziemniaczanej.
Krok 7:
Dobrze wymieszaj płatki owsiane łyżką, aż będą gładkie. Pozostaw do zaparzenia na 10-15 minut.
Krok 8:
Zacznij formować placki. Zwilż ręce zimną wodą, weź trochę mielonego owsa, uformuj okrągłe lub podłużne kotlety, jak chcesz.
Krok 9:
Na patelni rozgrzej rafinowany olej roślinny. Używam oliwy z oliwek, ale możesz wziąć rafinowany olej roślinny. Ułóż kotlety. Smażyć na średnim ogniu pod przykryciem, najpierw z jednej strony, przez około 7 minut, aż się zarumienią.
Krok 10:
Następnie odwróć i smaż z drugiej strony, aż się zarumieni. Połóż gotowe kotlety na naczyniu pokrytym ręcznikami papierowymi, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 11:
Kotlety owsiane są różowe, apetyczne. Podawaj je do stołu, aż ostygną ze śmietaną lub ulubionym sosem.
kotlety można podawać ze śmietaną, sosem czosnkowym lub pomidorowym, marynowanymi lub świeżymi warzywami, ziołami.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
ważne! Aby Dania owsiane były zawsze smaczne, a także Przeczytaj wszystkie sekrety wyboru i przygotowania w artykule o płatkach owsianych i Herkulesie .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g