kotlety owsiane owsiane jak mięso

pyszne, niedrogie, bezmięsne, obfite, na prostą kolację! Paszteciki owsiane smakują podobnie do pasztecików mięsnych. Przepis jest prosty, w pośpiechu, pomoże, gdy musisz szybko nakarmić rodzinę. Przepyszne, soczyste kotlety owsiane z chrupiącą, złotą skórką doskonale urozmaicają twoje codzienne menu!
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 27 % 10 g
węglowodany 62 % 23 g
170 kcal
IG: 30 / 70 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety owsiane? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Płatki owsiane można stosować na duże, małe, szybkie gotowanie lub długotrwałe gotowanie. Weź cebulę średniej wielkości lub dwie małe cebule.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagotuj wodę i polej płatki owsiane. Pozostaw na 15 minut, jeśli płatki instant i na 30 minut, jeśli długie gotowanie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i czosnek, opłucz. Pokrój cebulę na 2-3 części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij cebulę z ząbkami czosnku do miski blendera i zmiksuj na puree.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na drobnej tarce zetrzyj ziemniaki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W pojemniku z płatkami owsianymi wyślij posiekaną cebulę i czosnek. Sól i pieprz do smaku. Dodaj starte ziemniaki. Nie ma potrzeby spuszczania płynu z masy ziemniaczanej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj płatki owsiane łyżką, aż będą gładkie. Pozostaw do zaparzenia na 10-15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zacznij formować placki. Zwilż ręce zimną wodą, weź trochę mielonego owsa, uformuj okrągłe lub podłużne kotlety, jak chcesz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni rozgrzej rafinowany olej roślinny. Używam oliwy z oliwek, ale możesz wziąć rafinowany olej roślinny. Ułóż kotlety. Smażyć na średnim ogniu pod przykryciem, najpierw z jednej strony, przez około 7 minut, aż się zarumienią.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie odwróć i smaż z drugiej strony, aż się zarumieni. Połóż gotowe kotlety na naczyniu pokrytym ręcznikami papierowymi, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kotlety owsiane są różowe, apetyczne. Podawaj je do stołu, aż ostygną ze śmietaną lub ulubionym sosem.

kotlety można podawać ze śmietaną, sosem czosnkowym lub pomidorowym, marynowanymi lub świeżymi warzywami, ziołami.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

ważne! Aby Dania owsiane były zawsze smaczne, a także Przeczytaj wszystkie sekrety wyboru i przygotowania w artykule o płatkach owsianych i Herkulesie .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g

Podobne przepisy