chrupiące ciasto

Uniwersalny, do wszelkich produktów, najlepszy! Chrupiące ciasto nadaje się do mięs, ryb i warzyw. W cieście można nawet smażyć banany. Skórka z niego okazuje się bardzo chrupiąca i apetyczna! Ciasto jest proste i łatwe.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 9 g
tłuszcze 49 % 20 g
węglowodany 29 % 12 g
303 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chrupiące ciasto? Przygotuj jedzenie. Pamiętaj, że lepiej przygotować ciasto z wyprzedzeniem, co najmniej godzinę przed gotowaniem. W tym czasie gluten zawarty w mące dobrze się rozwinie. Ciasto stanie się elastyczne, a ciasto będzie lepiej otaczać kawałki, przyklejać się do produktu i nie kurczyć się podczas smażenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W naczyniu do ciasta rozbij jajka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj jajka trzepaczką, aż będą gładkie. Nie musisz mocno ubijać jajek, tylko po to, aby połączyć białko i żółtko. Ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste i chrupiące, jeśli najpierw podzielisz jajka na białka i żółtka, ubij je osobno, a następnie połącz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj olej roślinny i wódkę do jajek. Nie bój się obecności alkoholu w naczyniu. Całkowicie odparuje podczas obróbki cieplnej. Ponieważ alkohol odparowuje w niższej temperaturze niż woda, to będąc zamiast tego w cieście, podczas smażenia, szybko odparowując, sprawi, że produkty będą bardziej przewiewne i chrupiące.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj sól do smaku, czarny mielony pieprz lub dowolne aromatyczne przyprawy, które lubisz. Szczególnie kuszący smak można uzyskać za pomocą zmielonych orzechów lub sera. Dodaj około trzech łyżek mąki. Mąka występuje w różnych gatunkach i gęstościach, więc trudno jest określić jej dokładną ilość. Spójrz na konsystencję ciasta, powinno być jak ciasto na naleśniki lub jako gęsta śmietana. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Delikatnie wymieszaj ciasto, aby nie było grudek. Jeśli ciasto okaże się zbyt grube, możesz je nieco rozcieńczyć przegotowaną zimną wodą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W takim krzyżówce możesz smażyć mięso, ryby, drób, dowolne warzywa, a także owoce morza. Za pomocą chrupiącego ciasta możesz przygotować wspaniałe przekąski do piwa, takie jak kiełbaski w cieście (cieście), paluszki krabowe i ulubione krążki cebuli.

często ciasto jest przygotowywane na bazie wody lub mleka. Istnieje jednak mnóstwo innych składników płynnej bazy ciasta. W przypadku krewetek, owoców morza i ryb odpowiednie jest ciasto na bazie białego wina lub lekkiego piwa. Do mięsa należy używać czerwonego wina lub wódki, ponieważ ciasto na bazie domowych nalewek, soków i napojów owocowych nadaje się do słodkich potraw.

na 100 gramów żywności, którą chcesz usmażyć, potrzebujesz 100 gramów ciasta.

smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy