naleśniki z cukinii

soczyste chrupiące naleśniki z młodej cukinii. Możesz urozmaicić letnie i jesienne menu takimi naleśnikami. Im młodsza cukinia , tym delikatniejsze będą naleśniki. Gotowanie i jedzenie ich to przyjemność. Przepis jest prosty, szybki i niedrogi. To danie jest dobre do podania na śniadanie. Obfite i smaczne!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 60 % 18 g
153 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki zgodnie z listą. Do robienia naleśników nadaje się Cukinia dowolnej odmiany. Najważniejsze jest to, że jest świeży i ma gęstą miazgę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj cukinię, osusz ręcznikami papierowymi. Nie trzeba obierać młodych owoców. Starsze, dojrzałe owoce obierz, pokrój i usuń nasiona. Zetrzyj na średniej tarce. Odłóż na sito. Umieść na palecie. Lekko wyciśnij i wlej sok, który uwolnił się do miski. Włóż do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz gałązki świeżego koperku, osusz ręcznikami papierowymi. Drobno posiekaj i wyślij do cukinii.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W puree z cukinii dodaj jajko, mieszaj, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ciepłe mleko, wymieszaj trzepaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę pszenną i Dodaj części do ciasta. Wymieszać. Ilość mąki może być większa lub mniejsza niż wskazana, wszystko będzie zależeć od jej właściwości. Skoncentruj się na pożądanej konsystencji ciasta. Powinien okazać się rzadki, jak płynna śmietana. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj mleko, w przeciwnym razie naleśniki będą grube.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej rafinowany olej roślinny do ciasta. Sól i pieprz do smaku. Mieszaj, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej patelnię (najlepiej naleśnik nieprzywierający). Lekko nasmaruj powierzchnię olejem roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia. Wlej ciasto (około 0,5 chochli) na środek patelni. Rozprowadź równomiernie na dnie. Smażyć z obu stron na złoty kolor (około 2-3 minut).

naleśniki z cukinii można podawać ze śmietaną lub sałatką ze świeżych warzyw.

jeśli chcesz, przygotuj nadzienie. W małym pojemniku wymieszaj śmietanę, posiekany koperek, czosnek przepuszczony przez prasę (1-2 ząbki). Posmaruj tym sosem powierzchnię gotowych naleśników i zwiń w bułki.

będzie również pyszne z nadzieniem twarogowym.

naleśniki można podawać z lekko solonym łososiem lub pasztetem z wątroby.

aby ciasto nabrało pięknego odcienia, możesz dodać do niego kurkumę na czubku noża.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy