skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki zgodnie z listą. Do robienia naleśników nadaje się Cukinia dowolnej odmiany. Najważniejsze jest to, że jest świeży i ma gęstą miazgę.
Krok 2:
Umyj cukinię, osusz ręcznikami papierowymi. Nie trzeba obierać młodych owoców. Starsze, dojrzałe owoce obierz, pokrój i usuń nasiona. Zetrzyj na średniej tarce. Odłóż na sito. Umieść na palecie. Lekko wyciśnij i wlej sok, który uwolnił się do miski. Włóż do miski.
Krok 3:
Opłucz gałązki świeżego koperku, osusz ręcznikami papierowymi. Drobno posiekaj i wyślij do cukinii.
Krok 4:
W puree z cukinii dodaj jajko, mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Wlej ciepłe mleko, wymieszaj trzepaczką.
Krok 6:
Przesiej mąkę pszenną i Dodaj części do ciasta. Wymieszać. Ilość mąki może być większa lub mniejsza niż wskazana, wszystko będzie zależeć od jej właściwości. Skoncentruj się na pożądanej konsystencji ciasta. Powinien okazać się rzadki, jak płynna śmietana. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj mleko, w przeciwnym razie naleśniki będą grube.
Krok 7:
Wlej rafinowany olej roślinny do ciasta. Sól i pieprz do smaku. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 8:
Rozgrzej patelnię (najlepiej naleśnik nieprzywierający). Lekko nasmaruj powierzchnię olejem roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia. Wlej ciasto (około 0,5 chochli) na środek patelni. Rozprowadź równomiernie na dnie. Smażyć z obu stron na złoty kolor (około 2-3 minut).
naleśniki z cukinii można podawać ze śmietaną lub sałatką ze świeżych warzyw.
jeśli chcesz, przygotuj nadzienie. W małym pojemniku wymieszaj śmietanę, posiekany koperek, czosnek przepuszczony przez prasę (1-2 ząbki). Posmaruj tym sosem powierzchnię gotowych naleśników i zwiń w bułki.
będzie również pyszne z nadzieniem twarogowym.
naleśniki można podawać z lekko solonym łososiem lub pasztetem z wątroby.
aby ciasto nabrało pięknego odcienia, możesz dodać do niego kurkumę na czubku noża.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g