hamburgery sojowe
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wymieszaj zmieloną soję, śmietanę, płatki owsiane, mączkę lnianą, sól i przyprawy w jednym pojemniku, zalej ciepłą przegotowaną wodą. Wymieszaj i pozostaw na 5 minut do spęcznienia.
Krok 2:
Z powstałej masy uformuj małe kotlety w kształcie burgerów. Zwiń każdego burgera w błonnik ze wszystkich stron. Do panierowania używam błonnika pszennego, nadaje potrawie apetyczny złoty odcień i posmak zboża.
Krok 3:
Smażyć z obu stron na oleju roślinnym, aż powstanie złoty kolor.
Krok 4:
Przenieś gotowe burgery na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar oleju.
Krok 5:
W razie potrzeby do ciasta można dodać różne wypełniacze do smaku: siemię lniane; suche tłuczone ziemniaki; groch lub płatki gryczane. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Mięso sojowe - 296 kcal/100g
- Mąka lniana - 270 kcal/100g
- Sucha śmietana - 567 kcal/100g
- Sucha śmietana sojowa - 500 kcal/100g