hamburgery sojowe

minimum kalorii, maksimum korzyści! . Bardzo smaczne i zdrowe, obfite i lekkie hamburgery z mielonej soi. Świetna opcja dla tych, którzy lubią mięso sojowe lub z jakiegoś powodu nie jedzą mięsa zwierzęcego. Jest to podstawowy przepis, do którego można dodać siemię lniane, suche tłuczone ziemniaki, groch lub płatki gryczane, warzywa. Główną zaletą takich burgerów jest minimum kalorii, maksimum korzyści.
Rapuncel-2017Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 11 g
tłuszcze 50 % 21 g
węglowodany 24 % 10 g
255 kcal
IG: 44 / 56 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wymieszaj zmieloną soję, śmietanę, płatki owsiane, mączkę lnianą, sól i przyprawy w jednym pojemniku, zalej ciepłą przegotowaną wodą. Wymieszaj i pozostaw na 5 minut do spęcznienia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z powstałej masy uformuj małe kotlety w kształcie burgerów. Zwiń każdego burgera w błonnik ze wszystkich stron. Do panierowania używam błonnika pszennego, nadaje potrawie apetyczny złoty odcień i posmak zboża.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smażyć z obu stron na oleju roślinnym, aż powstanie złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś gotowe burgery na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar oleju.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W razie potrzeby do ciasta można dodać różne wypełniacze do smaku: siemię lniane; suche tłuczone ziemniaki; groch lub płatki gryczane. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Mięso sojowe - 296   kcal/100g
  • Mąka lniana - 270   kcal/100g
  • Sucha śmietana - 567   kcal/100g
  • Sucha śmietana sojowa - 500   kcal/100g

Podobne przepisy