Brizol z polędwicy

Przygotuj wspaniałą kolację-krewni na pewno to docenią! Zwracam uwagę na bryzol z fileta z kurczaka! Takie danie jest idealne na obiad, a także można je zabrać ze sobą na łono natury lub podać dziecku jako lunch. Wielofunkcyjność podbija, a prostota gotowania rodzi chęć ugotowania tego francuskiego Dania więcej niż raz.
tasiyLAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 14 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 12 % 3 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

zacznijmy robić brizoli z pieczenia naleśników. Rozbij jajko do małej głębokiej miski, wlej jedną łyżkę mleka, sól i ubij trzepaczką lub widelcem. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem słonecznikowym smażyć naleśnik z obu stron. W ten sposób przygotowujemy trzy omlety.

za pomocą maszynki do mięsa przekręć filet i obraną cebulę, dodaj sól i pieprz, wymieszaj.

każdy naleśnik smarujemy powstałym mięsem mielonym, zwijamy w rolkę. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem słonecznikowym, włóż do niego naleśniki i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia około 20 minut.

Brizol kroimy na kawałki i podajemy na gorąco.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy